wat behoort vooraf dagvaarding

tantetil
Topic Starter
Berichten: 16

wat behoort vooraf dagvaarding

#1 , 23 feb 2014 16:52

Ons bedrijf heeft schulden bij de bank en bij leveranciers. en ook bij de boekhouder.
De boekhouder heeft ons nooit laten weten dat het niet goed ging met de zaak, en heeft nooit een advies gegeven om de boeken neer te leggen of te stoppen.
Is hij dit wel verplicht?
wij hebben een regeling kunnen treffen met de leveranciers en de bank is op de hoogte dat wij het huis (van bvba) te koop hebben staan. dit alles gaat in goed overleg, wij willen ook dat de bank een zo laag mogelijk verlies heeft. De bank geeft ons (en zichzelf) de tijd om het huis degelijk te kunnen verkopen.

Echter, met de boekhouder waren wij in onderhandeling. de factuur van januari is nog niet betaald en de factuur van februari ook niet. we hebben vorige week een voorstel gedaan om in termijnen te betalen, en daarbij meteen 250,- overgemaakt (totale facturen is 1300,-) De dag erna kregen wij een mail van zijn advocaat met de mededeling dat wij binnen 8 dagen alles moesten betalen anders kwam er een dagvaarding.

Vrijdag om 16.50u krijgen wij telefoon van de advocaat die liet weten dat als er morgen geen betaling is geweest, er een dagvaarding volgt. Hadden wij niet eerst een aangetekend schrijven moeten ontvangen van een aanmaning? of zijn de aanmaningen voldoende?

de boekhouder weet hoe het met het bedrijf gesteld is, heeft een fout gemaakt ten koste van 12000,- waarvan hij zegt dat hij iemand anders zijn schuld is (moeilijk te bewijzen door ons) en heeft ons nooit laten weten dat het met de zaak fout liep. Dit is toch zijn plicht? Kan ik daar wat mee doen?

Hetgeen mij het meest frustreert is dat wij van goede wil zijn en hem, en alle leveranciers wel willen betalen (ja nu hem niet meer :evil: ) en de zaak zal toch failliet gaan, ook zonder zijn dagvaarding. op deze manier gaat het alleen wat sneller. Maar hij is toch derde in rij ook? de bank eerst en die zal al niet genoeg voor het huis etc krijgen, waardoor er een faillissement optreedt. En de bank is de eerste die wat krijgt en dan is het op dus op deze manier krijgt hij ook zijn geld niet. Toch??

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#2 , 23 feb 2014 17:12

Een advocaat mag je dagvaarden zoveel hij wil maar daarom heeft hij nog steeds niet de zekerheid dat hij ooit centen ziet !

Een erkend boekhouder heeft een zekere deontologie maar in hoever je hem kan aansprakelijk stellen is zeer betwistbaar en onwaarschijnlijk !

Wat je zaak betreft zou ik eens goed alles op een rijtje zetten wat brengt het nog op ?

In hoever heb ik borgen getekend bij banken of andere?

Is het kapitaal volledig volstort (zeer belangrijk)?

Als je ziet dat het een onmogelijke zaak is leg zelf de boeken neer dit is kosteloos, en je zal beter slapen !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

mava105
Berichten: 22868
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 23 feb 2014 19:38

As je de boeken neerlegt VOOR de boekhouder kan dagvaarden, kan hij fluiten naar zijn centen.

Reclame

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 23 feb 2014 19:49

Het zijn de zaakvoerders die moeten weten hoe het met hun zaak staat.
Uw boekhouder is geen manager van uw zaak. Hij is een specialist in boekhouden maar niet noodzakelijk een specialist-manager in de branche waarin u bedrijvig bent,waardoor hij de risico's en opportuniteiten maar moeilijk kan inschatten.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

tantetil
Topic Starter
Berichten: 16

#5 , 01 mar 2014 11:29

antwoorden op de vragen:
Wat je zaak betreft zou ik eens goed alles op een rijtje zetten wat brengt het nog op ? het zal niets meer opbrengen

In hoever heb ik borgen getekend bij banken of andere? hypotheek bij de bank is nog 712.000,- Huis zal minder opbrengen ook als er geen openbare verkoop is. belasting krijgt nog geld (regeling getroffen)

Is het kapitaal volledig volstort (zeer belangrijk)? ja

op 12 maart is de dagvaarding, vóór die tijd de boeken neerleggen?

denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#6 , 01 mar 2014 12:00

Het is altijd beter als je zelf de boeken neerlegt en dit is volledig gratis en je heeft geen advocaat voor nodig, dit duurt hooguit 10 minuten op de griffie van rechtbank van koophandel !

Wat moet je mee nemen .
1/ de balans van de activa en de passiva
2/ lijst van de schulden
3/ lijst van wie je zelf nog geld te goed heeft.

4/ Een verlag hoe en waarom je u faillissement aanvraagt.

Zelf hoeft je de volledige boekhouding niet mee te nemen, dit zal later de curator wel vragen !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”