Pagina 1 van 1

statutaire zaakvoerder

Geplaatst: 17 nov 2019 20:23
door andre_gide
Goedenavond,
ik ben de enige aandeelhouder en zaakvoerder van BVBA A en BVBA A bezit de helft van de aandelen van BVBA B. In oprichtingsakte van BVBA B werd BVBA A benoemd als de zaakvoerder en ik als haar vaste vertegenwoordiger. De tweede oprichter heeft ook de helft van de aandelen van BVBA B en is een rechtspersoon. In KBO worden wij allebei weergegeven als zaakvoerder. Wie is in ons geval de statutaire zaakvoerder? Kan de tweede zaakvoerder een buitengewone algemene vergadering bijeenroepen en mij ontslagen zonder mijn toestemming omdat mijn BVBA de aandeelhouder is?

Re: statutaire zaakvoerder

Geplaatst: 17 nov 2019 21:03
door denlowie
Geen van beiden is persoonlijk de statutaire zaakvoerder, jullie zijn gewoon vastvertegenwoordigers die de zaakvoerders vertegenwoordigen, want de zaakvoerders zijn vennootschappen .
In het kBO zal je toch als vastvertegenwoordiger aan gemeld zijn, en jullie vennootschappen als zaakvoerder..

Wie statutair zaakvoerder is zal je moeten nazien in de statuten en in de oprichtingsakte, daar zal het vermeld zijn wie statutaire zaakvoerder is,

Het is niet omdat in de oprichtingsakte staat dat u tot zaakvoerder benoemd wordt, dat u sowieso ‘statutair’ zaakvoerder bent, zo waarschuwde de rechter (kh. Dendermonde, 13 december 2012).

Als in het gedeelte ‘statuten’ staat dat u tot zaakvoerder benoemd wordt, kunnen de vennoten achteraf nog moeilijk beweren dat het niet de bedoeling was om van u een ‘niet-afzetbaar’ zaakvoerder te maken.

als uw benoeming weliswaar in de o­prichtingsakte, maar niet in de eigenlijke statuten vermeld staat. In dat geval kan er wél aan getwijfeld worden of het bij de oprichting wel de bedoeling was om van u een statutair zaakvoerder te maken, met de niet-afzetbaarheid tot gevolg

Dus Je moet in de statuten benoemd zijn !! en dan ben je zeker.

Re: statutaire zaakvoerder

Geplaatst: 19 nov 2019 23:14
door Ghentian
De statutaire zaakvoerder is de zaakvoerder die in de statuten staat. Niet meer en niet minder.

Zoals Denlowie al pertinent opmerkte, zal dat allicht geen één van jullie beiden zijn.

Daarnaast vereist het ontslag van een statutaire zaakvoerder een wijziging van de statuten: dat kan iemand met de helft van de aandelen niet zelf regelen.