uitsluiten aannemer bij toekomstige overheidsopdrachten

Jo Desmet
Topic Starter
Berichten: 2

uitsluiten aannemer bij toekomstige overheidsopdrachten

#1 , 27 aug 2015 10:16

Heeft iemand hier ervaring met de procedure hoe een aannemer voor bepaalde tijd uit te sluiten van toekomstige overheidsopdrachten ?
Of kan iemand tips geven daarin ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 27 aug 2015 10:29

om welke reden? Je kan dat niet zomaar vragen, hé...

mava105
Berichten: 22854
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 27 aug 2015 10:49

Als particulier zal je daar niet in slagen.

Reclame

Jo Desmet
Topic Starter
Berichten: 2

#4 , 27 aug 2015 11:16

ter verduidelijking :
ik werk op de dienst overheidsopdrachten van een stad en wordt geconfronteerd met een aannemer die ruimschoots zijn uitvoeringstermijn overschreid. In de omgeving kom ik in contact met andere openbare besturen die dezelfde problemen ondervinden met bewuste aannemer. Er worden PV's van ingebrekestelling opgemaakt en vertragingsboetes geëist. Hoe moet het nu verder om bewuste aannemer uit te sluiten voor toekomstige projecten ?

LeenW

#5 , 27 aug 2015 16:09

Bestaan daar geen interne procedures voor?

mava105
Berichten: 22854
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#6 , 27 aug 2015 16:26

Zolang een aannemer zijn vergunning als aannemer heeft mag hij deelnemen aan aanbestedingen. Daar kan geen ambtenaartje een stokje voorsteken. Je zou zijn vergunning moeten afpakken.

k.b.
Berichten: 876

#7 , 27 aug 2015 17:03

U zou toch met de omliggende besturen kunnen overleggen om ook effectief de gevraagde boetes te gaan gaan innen ... en daar dan enige "spoed" in brengen ...

Kunnen jullie niets toevoegen aan de toewijzingscriteria van komende aanbestedingen ... bvb eerdere "evaluaties" aangaande opgeleverde werken ...

En zo klein is jullie stad toch niet ... iemand moet zijn nek eens uitsteken en desgevallend eens paal en perk stellen aan dit 'probleem ... mogelijks via een lokaal juridisch onderlegd specialist ...

k.b.

zertyx
Berichten: 216
Juridisch actief: Ja

#8 , 28 aug 2015 13:04

Wat het innen van de boete in de vorige post betreft: de boete loopt in de praktijk al snel op tot de zgn. maximumboete, waarna het voor de aannemer niet meer uitmaakt hoeveel later hij nog oplevert. De boete wordt normaliter ingehouden op de laatste betaling, dus een echte inning is niet nodig.

Wat het uitsluiten van aannemers betreft:

Een eerste mogelijkheid is om de erkenning van de aannemer te laten intrekken, maar ik vrees dat een trage aannemer niet meteen een reden zal zijn om dit te doen. Bovendien biedt dit enkel soelaas voor opdrachten waar een erkenning vereist is, dus boven 75.000 of 50.000 EUR naargelang de werken in een categorie dan wel ondercategorie moeten worden gerangschikt.

Een tweede mogelijkheid is een beroep doen op artikel 61 § 2, 4°, van het KB Plaatsing: "Overeenkomstig artikel 20 van de wet kan in elk stadium van de gunningsprocedure worden uitgesloten van de toegang ertoe, de kandidaat of inschrijver die bij zijn beroepsuitoefening een ernstige fout heeft begaan. "
De bepaling moet dan telkens in de gunningsbeslissing ingeroepen worden bij opdrachten waar de aannemer inschrijft. Met dien verstande natuurlijk dat wanneer de aannemer de gunningsbeslissing aanvecht en hij gelijk haalt, de overheid wel 10% van het inschrijvingsbedrag als schadevergoeding zal moeten betalen indien hij de laagste of meest voordelige inschrijver bleek.

De vraag is dan hierbij of de loutere overschrijding van de uitvoeringstermijn een ernstige fout is. Wellicht moet er immers ook sneller worden ingegrepen wanneer het mis loopt, door bv. het nemen van ambtshalve maatregelen (zoals uitvoering van de werken door een andere aannemer op kosten van de eerste). De fout zou dus ook deels bij de aanbestedende overheid kunnen liggen.

Turaki
Berichten: 6870

#9 , 28 aug 2015 13:43

Aanbestedingen doen met puntensysteem, waarbij u een groot aantal punten zet op referenties. U sluit hem dan niet uit, maar zijn score op deze referenties zal dan zodanig laag zijn, dat hij geen kans maakt. Wel voorzien in een compensatie voor aannemers die nog referenties kunnen voorleggen, wegens pas opgestart, of geen of weinig ervaring met de materie (bv gemiddelde van alle andere kandidaten).

j.demoor
Berichten: 10360

#10 , 29 aug 2015 11:15

“Art.13.De overheidsopdrachten worden gegund bij aanbesteding of bij offerteaanvraag. Zij kunnen slechts bij onderhandelingsprocedure worden gegund in de gevallen opgesomd in artikel 17.De Koning bepaalt de eventuele voorwaarden waaraan de keuze van de wijze van gunnen is onderworpen.
Art.14.De aanbesteding wordt " openbaar " genoemd en de offerteaanvraag " algemeen " wanneer ze geschieden met inachtneming van de regels van bekendmaking die de Koning bepaalt. Wanneer de aanbesteding openbaar of de offerteaanvraag algemeen is, worden de offertes geopend in het openbaar. De aanbesteding en de offerteaanvraag worden " beperkt " genoemd indien zij geschieden met inachtneming van de bekendmakingsregels bepaald door de Koning en wanneer de aannemers, leveranciers of dienstenverleners geraadpleegd worden die de bevoegde overheid geselecteerd heeft. Alleen zij die geraadpleegd zijn mogen een offerte indienen. Alleen de inschrijvers mogen aanwezig zijn bij de opening van de offertes.Bij de openbare of beperkte aanbesteding worden de prijzen bij de opening van de offertes afgekondigd.
Art.15.Indien de bevoegde overheid beslist de opdracht toe te wijzen dient deze bij openbare of beperkte aanbesteding toegewezen te worden aan de inschrijver die de laagste regelmatige offerte indiende, op straffe van een forfaitaire schadeloosstelling vastgesteld op 10 pct. van het bedrag zonder belasting op de toegevoegde waarde van deze offerte. Deze forfaitaire schadevergoeding wordt aangevuld met een schadeloosstelling met het oog op het volledige herstel van de schade, wanneer deze voortvloeit uit een daad van corruptie in de zin van artikel 2 van het Burgerlijk Verdrag inzake corruptie, gedaan te Straatsburg op 4 november 1999.Voor het bepalen van de laagste regelmatige offerte, houdt de bevoegde overheid rekening met de aangeboden prijzen en met de andere berekenbare gegevens die met zekerheid haar uitgaven zullen verhogen.
Art.16.Bij algemene of beperkte offerteaanvraag dient de opdracht toegewezen te worden aan de inschrijver die de voordeligste regelmatige offerte indient, rekening houdend met de gunningscriteria die vermeld moeten zijn in het bestek, of eventueel in de aankondiging van de opdracht. De gunningscriteria moeten betrekking hebben op het onderwerp van de opdracht, bijvoorbeeld de kwaliteit van de producten of prestaties, de prijs, de technische waarde, het esthetisch en functioneel karakter, de milieukenmerken, sociale en ethische overwegingen, de kosten van het gebruik, de rentabiliteit, de dienst naverkoop et de technische bijstand, de leveringsdatum en de termijn van levering of uitvoering. Behalve wanneer het bestek hierover anders beschikt, kan de aanbestedende overheid de eventuele vrije varianten in overweging nemen die door de inschrijvers voorgesteld werden. Deze moeten de minimumvoorwaarden vervullen die in het bestek vermeld staan en aan de voor hun indiening gestelde eisen voldoen. “(24 DECEMBER 1993. - Wet betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten.)
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”