Pagina 1 van 1

Mondelinge overeenkomst overname handelsfonds cafe

Geplaatst: 15 nov 2015 13:07
door Ton Vonk
Ik wil een cafe overnemen en ben met de uitbaatster van dat zelfde cafe mondeling en met getuigen overeengekomen dat ik het handelsfonds in delen zou overnemen.
Zij is telefonisch akkoord gegaan met de voorwaarden.
Later heb ik een telefoontje gekregen van die uitbaatster dat zij het handelsfonds aan iemand anders heeft over gelaten.
Ik heb haar een mailtje gestuurd met de mededeling dat een afspraak een afspraak is en zij zich aan haar afspraak moet houden.
In haar antwoord van dat mailtje bevestigd zij dat een afspraak inderdaad een afspraak is, maar dat de andere partij het handelsfonds in 1 keer betaald heeft en de contracten getekend zijn.
Kan dit zomaar ?
Moet die uitbaatster zich aan haar mondelinge overeenkomst houden of mag zij zomaar dat handelsfonds aan iemand anders overdragen zonder mij op de hoogte te houden.

Re: Mondelinge overeenkomst overname handelsfonds cafe

Geplaatst: 15 nov 2015 16:05
door mava105
Een afspraak is inderdaad een afspraak, maar aan u om te bewijzen dat er een afspraak was. (opname) Ik weet niet of cafegetuigen hiervoor het gepaste middel zijn.

Re: Mondelinge overeenkomst overname handelsfonds cafe

Geplaatst: 15 apr 2016 15:03
door sterfhuisconsulent
Heb ergens gelezen dat overname handelsfonds niet consueel kan zijn omdat men niet weet wat het handelsfonds inhoud (schulden geen schulden etc) Het moet dus steeds volgens geschrift gebeuren omdat je ook aan de verhuurder van het handelspand een voorontwerp moet opzenden voor het contract ondertekend wordt

Art. 10. Het verbod om de huur aan anderen over te dragen of om een onroerend goed of een gedeelte van een onroerend goed in onderhuur te geven, kan geen beletsel zijn voor een overdracht of een onderverhuring die samen geschiedt met de overdracht of de verhuring van de handelszaak en slaat op de gezamenlijke rechten van de hoofdhuurder.
Wanneer echter de verhuurder of zijn familie een gedeelte van het onroerend goed bewoont, blijft het verbod van huuroverdracht of onderverhuring gelden.
De huurder die gebruik wil maken van het hem in het eerste lid toegekende recht van onderverhuring of huuroverdracht, moet aan de verhuurder het ontwerp van akte van overdracht of van onderverhuring betekenen bij ter post aangetekende brief of bij (exploot van gerechtsdeurwaarder). De verhuurder die meent wettige redenen te hebben om zich tegen de overdracht of de onderverhuring te verzetten, is gehouden zijn met redenen omkleed verzet op dezelfde wijze te doen kennen, binnen dertig dagen na de betekening, anders wordt hij geacht ermee in te stemmen
Het verzet is onder meer gegrond, wanneer de huurder de handel in het gehuurde goed sedert minder dan twee jaren heeft uitgeoefend of wanneer bij de hernieuwing der huur sedert minder dan twee jaren heeft verkregen, behoudens het geval van overlijden van de huurder of andere buitengewone omstandigheden, ter beoordeling van de rechter.
De huurder kan tegen het verzet in rechte opkomen binnen vijftien dagen, op straffe van verval.

Art. 11. I. Bij overdracht van de gezamenlijke rechten van de hoofdhuurder, wordt de overnemer rechtstreekse huurder van de verhuurder.
Volledige onderverhuring, samengaande met overdracht van de handelszaak, wordt gelijkgesteld met overdracht van de huur.
II. In geval van volledige of gedeeltelijke onderverhuring, die samen met de huur van een handelszaak geschiedt of tot de totstandbrenging van een handelszaak aanleiding geeft, heeft de onderhuurder recht op de hernieuwing van zijn huur, indien en in de mate waarin de hoofdhuurder zelf de hernieuwing van de hoofdhuur verkrijgt, behoudens het recht van terugneming van de hoofdhuurder bij toepassing van artikel 16, en het recht van de onderhuurder op de in artikel 25 of in artikel 16, IV, bedoelde vergoeding, in geval van niet-hernieuwing.
Het niet-aanvragen van de hernieuwing door de hoofdhuurder of het verwerpen van zijn aanvraag om redenen die hem alleen betreffen, doet geen afbreuk aan het recht van de onderhuurder op hernieuwing, mits de aanvraag die hij regelmatig aan de hoofdhuurder heeft gericht, op dezelfde dag en in dezelfde vormen ter kennis van de verhuurder wordt gebracht. Indien de onderhuurder zijn aanvraag aan de verhuurder heeft medegedeeld, laat deze hem een afschrift toekomen van elke kennisgeving die hij aan de hoofdhuurder doet.
Indien de hoofdhuur door de schuld, op het initiatief of met de instemming van de hoofdhuurder een einde neemt vóór het einde van de huurtijd, wordt de onderhuurder rechtstreekse huurder van de verhuurder, onder voorwaarden in onderlinge overeenstemming te bepalen. Komen partijen niet tot overeenstemming, dan bepaalt de rechter, daartoe aangezocht door de meest gerede partij, die voorwaarden naar billijkheid en past hij, wat de huurprijs betreft, het in artikel 19 bepaalde toe.
III. De oorspronkelijke huurder blijft hoofdelijk gehouden tot alle uit de aanvankelijke huur voortvloeiende verplichtingen.

Re: Mondelinge overeenkomst overname handelsfonds cafe

Geplaatst: 15 apr 2016 15:09
door denlowie
Deze topic is al 4 maand oud dit zal wel al lang opgelost zijn zeker ?

Re: Mondelinge overeenkomst overname handelsfonds cafe

Geplaatst: 15 apr 2016 16:54
door sterfhuisconsulent
ik hoop het ,zelfde als voorgaande maar andere kunnen er ook van leren