Pagina 1 van 1

dubbel verzekerd woning, wie betaalt?

Geplaatst: 27 nov 2009 23:05
door beatriva
Voor een tweede verblijf, dat een apartement is, zijn wij verbonden aan een blokpolis voor het gebouw. De syndic heeft de laatste premie niet meer betaald sinds twee maanden. Aangezien wij niet gerust zijn, zouden wij een eigen verzekering willen aangaan voor ons apartement.
Neem nu dat de syndic de premie toch doorstort en we dus twee verzekeringen hebben, de blokpolis en de individuele, allebei voor hetzelfde apartement. Tot wie richten wij dan onze claim in geval van schade? Mogen wij kiezen? Gaan zij onderling over tot een verdeling? Of gaan zij ons van de ene naar de andere sturen en hebben we uiteindelijk niets. In de polis die we erbij zouden nemen, staat namelijk: als er een tweede verzekering loopt voor hetzelfde goed, dan heeft de andere verzekering eerste plicht om te betalen. Maar dat staat in de blokpolis ook. Dat kan dus niet. Is hier geen wettelijke bepaling rond?

Bedankt alvast!

Geplaatst: 27 nov 2009 23:47
door roharro
de blokpolis en de individuele, allebei voor hetzelfde

Waarschijnlijk betreft de extra verzekering alleen jullie private vertrekken en niet jullie aandeel in de gemeenschappelijke delen.
Bijv. inkomhal brandt uit en lift is vernield, het dak is beschadigd, enz: uw bijkomende verzekering zal dat vermoedelijk niet dekken.

Normaal gaat blokpolis eerst en dan eventueel de bijkomene privé polissen. Die bijkomende polissen zijn aangewezen indien in het appartement zelf voor een grote waarde aan extra uitrustingen is geplaatst verwerkt Blokpolis verzekert alleen de standaardafwerking.

Geplaatst: 28 nov 2009 17:52
door beatriva
De nieuwe polis moet dienen voor als de syndic onze premie niet correct doorstort naar de verzekeringsmaatschappij zoals al twee maal is gebeurd. Dus wel degelijk ook full bedrag. We hebben waarde van apartement moeten opgeven, dat is dus inclusief ons deel in gemeenschappelijke delen. Brandt de boel dus af,en heeft de rest geen polis omdat dit niet werd betaald dan kunnen wij toch terugvallen op onze polis die dan het gebouw niet kan rechttrekken maar ons toch kan uitbetalen voor de waarde van het apartement, niet?
Maar stel dat beide polissen toch in orde zijn, dan vroeg ik me af of we gewoon direct onze eigen polis konden contacteren en dat zijn dan de rest regelen met de blokpolis anders word je volgens mij van kasjte naar de muur gestuurd. Is het niet zo dat je altijd, ook bij ziekteverzekeringen, de meest uitgebreide contacteert en die regelen dan zelf alles verder met mutualiteit en zo? Ik weet dat in nederland de wet zegt, dat je zelf mag kiezen naar wie je je claim stuurt en zij die dan van A tot Z moeten afwerken. Echter, iin hun voorwaarden staat dat ze ofwel pas in laatste instantie kunnen gecontacteerd worden in geval van dubbele verzekering ofwel bij de andere staat, dat ze maar instaan in zo'n geval voor hun tarifieerbaar deel van de schade.
Dus veel lopen en krossen, veel discussie en dergelijke vooraleer je ooit iets krijgt bij claim.

Geplaatst: 29 nov 2009 10:49
door j.demoor
“Art.45.§ 1. Wanneer een zelfde belang is verzekerd bij verscheidene verzekeraars tegen hetzelfde risico, kan de verzekerde, in geval van schade, van elke verzekeraar schadevergoeding vorderen binnen de grenzen van ieders verplichtingen en ten belope van de vergoeding waarop hij recht heeft...§ 2. Tenzij de verzekeraars een andere verdeelsleutel bedongen hebben, wordt de last van het schadegeval omgeslagen als volgt :...”(25 JUNI 1992. - Wet op de landverzekeringsovereenkomst).