De raadkamer kan de zaak niet doorverwijzen naar een andere rechtinstantie (de kamer van inbeschuldigingstelling ?), want er is geen zaak. De strafvordering is onontvankelijk.
Deze materie is (nog) niet totaal afgehandeld. Er blijven nog een paar elementen over tengevolge van de onontvankelijkheid van de strafvordering.
Allereerst werden er ten gevolge van de klacht met burgerlijke partijstelling voor een onderzoeksrechter een paar 100 euro betaald. Nu blijkt dat de ganse zaak nooit via een burgerlijke partijstelling had mogen verlopen stelt zich de vraag of dit bedrag betaald voor de burgerlijke partijstelling in feite verschuldigd is en of dit dan niet kan teruggevorderd worden en op welke wijze?
Een laatste vraag is het gevolg van de onontvankelijkheid van de strafvordering. Zorgt dit voor een formele nietigheid van de vordering van de raadkamer? Of dient deze nietigheid uitgesproken te worden door een rechtbank en via welke procedure? Via een beroepsprocedure? En als dit via een beroepsprocedure kan verlopen bestaat dan de mogelijkheid dat de burgerlijke partij een schadevordering instelt omdat er een benadeling was?
In de beschikking van de raadkamer wordt de burgerlijke partij veroordeelt tot het betalen van een rechtsplegingsvergoeding van twee x 1.200,00 euro aan de inverdenkingsgestelden. Vooruitlopend op een mogelijk antwoord aangaande de omstandigheid van de mogelijke nietigheid van de beschikking door de raadkamer, hoe kan de burgerlijke partij vermijden toch aangesproken te worden voor deze rechtsplegingsvergoedingen?
Gelet op de onontvankelijkheid van de strafvordering kan er alleen maar vastgesteld worden dat de zitting van de raadkamer voorgezeten werd door een alleenzetelend rechter, aangeduid door de eerste voorzitter van het Hof van Beroep en dus niet de normale rechter was.
Er kan alleen maar vastgesteld worden dat je in België als burger een serieuze discriminatie ondergaat daar een 'klacht' bij de Hoge Raad voor Justitie je als slachtoffer totaal niets oplevert:
http://www.csj.be/nl/index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Wat gebeurt er als uw klacht gegrond is ? ?
Is de klacht gegrond, dan zal de Raad een oplossing voorstellen aan de bevoegde overheden en eventueel een aanbeveling formuleren om de werking van de justitie te verbeteren.
Een klacht op welke wijze ook waarbij een (plaatsvervangend) rechter betrokken is die geeft geen enkele zekerheid dat die behandeld wordt zoals klachten over feiten gepleegd door burgers. Er bestaat zelfs geen mogelijkheid om te zorgen dat alle onderzoeksdaden gesteld zouden worden, noch andere mogelijkheden die 'normaal' bestaan in een strafklacht jegens een niet-magistraat.
Zorgt dit niet op zichzelf voor de schending van de rechten van een betrokken burger, schadelijder of niet?
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)