#1 , 13 okt 2011 22:41
Een uitspraak in beroep (1e aanleg) tegen 2 voor de beroepsprocedure samengevoegde vonissen van een vredegerecht (uitspraken die uitvoerbaar bij voorraad waren), vernietigd deze 2 uitspraken van het vredegerecht volledig.
De schuldeiser was te dom om in te zien dat de voordien in zijn voordeel uitgesproken vonissen van het vredegerecht naar alle waarschijnlijkheid in beroep zouden vernietigd worden, wat dus ook effectief gebeurd is. Het niet vernietigen van deze vonnissen in beroep had een gevaarlijk precedent geschept dat mogelijk in jurisprudentie zou kunnen gebruikt worden.
We zijn een goede 1,5 jaar later en die schuldeiser heeft gedaan wat hij kon om de schuldenaar op stang te jagen met overbodige kosten. De DW die hij aangesteld had heeft daartoe ook zijn steentje bijgedragen. Alle kosten samen zo'n € 2000. De schuldenaar wist beter en hield zijn voet stijf, maar om van het gezaag en na het niet uitgevoerd uitvoerend beslag met verkoopdatum (de DW stuurde zijn kat) van het gedoe van de DW vanaf te zijn heeft hij op de 2 jaar zo'n € 50 betaald.
Door de uitspraak in beroep krijgt de shuldeiser nu uiteraard zelf een zeer zware rekening gepresenteerd waar hij zelf de oorzaak van is.
De ex-schuldenaar word nu schuldeiser onder het motto wie laatst lacht best lacht en wenst er nu zelf zwaar tegenaan te gaan.
Mijn vragen
1) Door de uitspraak in beroep die de 2 uitspraken van het vredegerecht vernietigd vervallen uiteraard alle kosten van de DW die oorspronkelijk vanwege de uitvoerbaarheid van de vonissen van het vredegerecht aanvankelijk ten laste van de schuldenaar vielen, nu ten laste van de vroegere schuldeiser.
2) De nieuwe schuldeiser wenst compensatie en schadevergoeding, ook morele. Wat kan hij in de praktijk eisen ?
3) Vermits normaal gesproken een vonnis enkel aan de advocaten van beide partijen word overgemaakt en een DW misschien niet altijd weet heeft van de uitspraak van het nieuwe vonnis in beroep dat de vorige vonissen teniet doet, bestaat er dan niet de kans dat als de advocaat van de verliezende partij de door hem aangestelde DW bvb niet op de hoogte brengt, dat deze DW gewoon verder blijft doen (natuurlijk met bijkomende kosten voor de verliezende partij). Hij had immers een opdracht.
4) Er dienen schadevergoedingen, annulaties van DW kosten enz. te gebeuren en er dient door de winnaar van het nieuwe vonnis in beroep een nieuwe (andere) DW aangesteld te worden. Dat voorlaatste schijnt beslagrechter materie te zijn. Hoe zit dat ineen en wie betaalt die beslagrechter ? Wie stelt die aan ?
5) Mag en of kan de nieuwe schuldeiser de vroegere DW reeds in kennis stellen van de uitspraak in beroep die de vorige vonissen teniet doet ? Dit eventueel in afwachting dat zijn advocaat een goede DW zoekt die het vonnis betekent en mogelijke voor een inbeslagname bij de oude schuldeiser zorgt indien die niet snel over de boeg komt met harde valuta (beroep ook uitvoerbaar bij voorraad) ?
Buiten de politiek correcte krijtlijnen durven denken is per definitie reactionair. Kortom, kritisch nadenken is rechts geworden. Dat is niet echt een compliment voor links" : Mia Doornaert in De Standaard