#4 , 10 sep 2010 10:46
“Art.2279.Met betrekking tot roerende goederen geldt het bezit als titel...”.(Burgerlijk Wetboek). Ook een auto is een ‘roerend goed’
“Art.1413.Iedere schuldeiser kan in spoedeisende gevallen aan de rechter toelating vragen om op de voor beslag vatbare goederen van zijn schuldenaar bewarend beslag te leggen.Art.1414.Elk vonnis, zelfs al is het niet uitvoerbaar niettegenstaande verzet of hoger beroep, geldt als toelating om bewarend beslag te leggen voor de uitgesproken veroordelingen, tenzij anders is beslist.Art.1415.Verlof om bewarend beslag te leggen mag niet worden verleend dan wegens een schuldvordering die zeker en opeisbaar is, en die vaststaande is of vatbaar voor een voorlopige raming. Bewarend beslag kan geschieden tot zekerheid van een schuldvordering inzake te vervallen periodieke inkomsten, wanneer de vereffening daarvan gevaar loopt.”(Ger.W.= Gerechtelijk Wetboek).
‘De wagen is in beslag genomen door het tonen van een faktuur die op haar naam staat’ houdt mijns inziens in dat het om bewarend beslag gaat op grond van voornoemd art.1413.Onderzoek daartoe zorgvuldig de rechterlijke beslissing.
“Art.1419.Tegen de beschikking waarbij toelating tot bewarend beslag wordt verleend...staat voorziening open, zoals bepaald in de artikelen 1031 tot 1034 van dit wetboek...”(Ger.W.).
“Art.1031.Hoger beroep tegen de beschikking... wordt binnen een maand na de kennisgeving ingesteld bij een verzoekschrift dat voldoet aan de bepalingen van artikel 1026 en wordt neergelegd op de griffie van het gerecht in hoger beroep;”(Ger.W.).
Is voornoemde termijn niet verstreken teken dan hoger beroep aan op grond van de niet overgelegde koopovereenkomst.
Is die termijn wel verstreken dan geldt : “Art.1425.Buiten het geval van schorsing, bedoeld in artikel 1493, geldt bewarend beslag gedurende drie jaren met ingang van de dagtekening van de beschikking...”(Ger.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/