De visie van scorpioen treed ik bij
Er bestaat ook nog zoiets als nationale tuchtraad
cfr. Ger. Wetboek
Art. 404. Op diegenen die hun ambtsplichten verzuimen of door hun gedrag afbreuk doen aan de waardigheid van hun ambt, kunnen de tuchtstraffen, bepaald in dit hoofdstuk, worden toegepast.
(De tuchtstraffen bedoeld in dit hoofdstuk kunnen tevens worden opgelegd aan personen die de taken van hun ambt verwaarlozen en zodoende afbreuk doen aan de goede werking van de justitie of aan het vertrouwen in die instelling.) <W>
De Nationale Tuchtraad houdt zijn zittingen in de gebouwen van het Hof van Cassatie.
Er is volgens mij zo ooit zo eens een rechter uit Brugge dacht ik op de vingers getikt omdat hij zogezegd te traag werkte. Misschien moet die tuchtraad ook maar eens onder de loep genomen worden (lees waarom er haast geen magistraten doorverwijzen) omdat die eigenlijk zogezegd haast niets te doen hebben.
Natuurlijk als het niet gaat over een magistraat die in de aldi een laatste nieuwe laptop steelt, daar zal men m.i. niet mals voor zijn maar heel wat (foute)zaken binnenin de bereoepssfeer worden binnenskamers gehouden. Men zou m.i. magistraten veel vlugger voor het Hof van assisen moeten kunnen brengen zodat burgers over hen kunnen recht spreken en op die manier hun benoeming op de ene of andere manier op de helling kan gezet worden. Men mag van hen wel degelijk kwaliteit verwachten, en dat is heden niet altijd het geval.
Hoe dat je het ook draait of keert, de loyaliteit naar elkaar toe is veel te groot en als burger blijft het vaak een heel eenzame en moeilijke strijd als je begint (ook dat is haast onmogelijk gelet die voorrang van rechtsmacht, wat op zich geen verkeerd principe is, maar de Procureurs Generaals zijn te streng en zouden meer magistraten die fouten hebben gemaakt voor een rechtbank moeten brengen) te procederen tegen één of meerdere magistraten.
Wat rest is de Hoge Raad voor de Justitie, maar hebben eigenlijk geen bevoegdheid voor te sanctioneren
Art. 410. <W> § 1.
De tuchtoverheden bevoegd om een tuchtprocedure in te stellen zijn : 1° ten aanzien van de zittende magistraten, met uitzondering van de magistraten van het Hof van Cassatie :
- de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie ten aanzien van de eerste voorzitters van de hoven van beroep en van de eerste voorzitters van de arbeidshoven;
- de eerste voorzitter van het hof van beroep ten aanzien van de leden van dat hof, van de voorzitters van de rechtbanken van eerste aanleg en van de voorzitters van de rechtbanken van koophandel, van de toegevoegde rechters bij de rechtbank van eerste aanleg en van de toegevoegde rechters bij de rechtbank van koophandel van het betrokken rechtsgebied;
- de eerste voorzitter van het arbeidshof ten aanzien van de leden van dat hof, met inbegrip van de raadsheren in sociale zaken, alsook ten aanzien van de voorzitters van de arbeidsrechtbanken en van de toegevoegde rechters bij de arbeidsrechtbank van het betrokken rechtsgebied;
-
de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg ten aanzien van de leden van die rechtbank (, daaronder begrepen de assessoren in strafuitvoeringszaken), van de vrederechters, van de rechters in de politierechtbanken, van de toegevoegde vrederechters en van de toegevoegde rechters bij de politierechtbanken; <W>
nog dit:
Kan een rechter, zetelend in de correctionele rechtbank, voor het Hof van Cassatie gedagvaard worden omdat hij zijn mening & uitspraak over een zaak op zijn persoonlijk website heeft geplaatst?
Een rechter is ook een mens en heeft wat mij betreft net als elke andere Belg een recht op vrije meningsuiting, bovendien is elke zitting, net als het uitspreken van het vonnis zoals bepaald in de grondwet openbaar!
Het is voor mij dan ook moeilijk te begrijpen waarom de gerechtelijke uitspraken dan niet openbaar zijn en verwijs naar Nederland (of het europees Hof) waar zowat elke uitspraak gewoon online komt wat technisch toch niet zo moeilijk moet zijn om dat te realiseren.
zie
www.rechtspraak.nl
Meer nog: Net zoals vandaag de dag je live kan meekijken/luisteren op het internet of TV wat de politiekers te zeggen/beslissen hebben moet de rechtbank eens dringend werk van maken om dit ook mogelijk te maken voor hun burgers.
Grondwet
Art. 148. De terechtzittingen van de rechtbanken zijn openbaar, tenzij de openbaarheid gevaar oplevert voor de orde of de goede zeden; in dat geval wordt zulks door de rechtbank bij vonnis verklaard.
Inzake politieke misdrijven en drukpersmisdrijven kan het sluiten der deuren niet dan met algemene stemmen worden uitgesproken.
Art. 149. Elk vonnis is met redenen omkleed. Het wordt in openbare terechtzitting uitgesproken.
RR