Onverminderd de regelingen
binnen de advocatenorde geldt daarbuiten
tussen advocaat en cliënt :
‘Er is beëindiging van de opdracht van de
advocaat van zodra hij zelf een einde stelt aan de relatie en hiervan kennis geeft aan zijn cliënt of kennis heeft genomen van het feit dat de relatie werd beëindigd door de cliënt,onafhankelijk van de teruggave van het dossier.De advocaat heeft de
verplichting het dossier aan de CLIËNT terug te bezorgen binnen de kortste termijn’(Rb.Luik 13 januari 1999,J.L.M.B. 2000,252,noot BUYLE,J.).
‘1488...Om het
retentierecht...te genieten is vereist:een
zaak die in de handel is...’,(DEKKERS,R.,Handboek Burgerlijk Recht,II,Brussel Bruylant 1971,831.Zie ook Kh.Brugge 18 november 1991,R.W. 1992-93,1380;Kort ged.Rb.Luik 22 september 1993,J.L.M.B. 1994,309).
Een advocatendossier is geen ‘zaak die in de handel is’.
’Het feit dat het mandaat van de
syndicus zonder vooropzeg beëindigd is,rechtvaardigt geenszins het uitoefenen van een retentierecht op de medeëigendomsdocumenten.Het normale leven van de vereniging mag immers niet in het gedrang gebracht worden’,[Vred.Oostende(2) 17 juli 1998,T.App. 1999-1,18]
'Zowel de boeken als de geschriften van aangiften blijven altijd eigendom van de klant en moeten hem derhalve worden teruggegeven,zelfs wanneer er nog onbetaalde ereloonstaten zijn.Het begrip 'persoonlijke werkzaamheden' van de
accountant omvat niet het inschrijven in de boeken;het feit dat de accountant zelf de inschrijvingen in de boeken heeft gedaan,wordt door de rechtspraak niet beschouwd als een dienstig argument om de accountant een retentierecht te geven daar deze laatste deze handelingen heeft gesteld in zijn hoedanigheid van lasthebber.'(Kort ged.Rb.Luik 22 september 1993, J.L.M.B. 1994,309).
‘Het retentierecht van de
boekhouder op de boekhouding van de gefailleerde vennootschap maakt een onduldbare inbreuk op de wettelijke bepalingen die de taak van de curator omschrijven‘[Kh.Dinant(Kort Ged.) 6 november 1990,J.T. 1991,132(vgl.Kh.Brussel 30 juni 1987,T.B.H. 1988,410)].
U kan uw dossier
zonodig terugvorderen in
kort geding.
'Het beroepsgeheim van de advocaat vindt zijn grondslag in een beginsel van openbare orde waarover noch de cliënt noch ZIJN raadsman kunnen beschikken.Deze
vertrouwelijkheid kan geen middel opleveren dat de advocaat toelaat een vergissing of nalatigheid,die oorzaak is van schade bij de studie,de voorbereiding of verdediging van een dossier,te verbergen...'(Luik 7 januari 1991,J.L.M.B. 1991,772,noot LAMBERT,P.,Le caractére confidentiel de la correspondance de l'avocat).
Het is evenmin een middel om stukken van het dossier achter te houden bij einde mandaat,daar voornoemde
vertrouwelijkheid enkel geldt ten aanzien van derden.
Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in
http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.