Pagina 1 van 1

procedurefout door gerechtsdeurwaarder bij dagvaarding

Geplaatst: 27 aug 2008 02:21
door bamboeka
Wat zijn de gevolgen wanneer er door de gerechtsdeurwaarder een fout is gemaakt bij afgifte van een dagvaarding (Volgens mijn advokaat aan verkeerde persoon ipv vereniging)?

Kan dit nog rechtgezet worden?

Dank bij voorbaat

Geplaatst: 27 aug 2008 10:57
door scorpioen
Niet elke procedurefout heeft de nietigheid tot gevolg. Aan de hand van uw informatie is niet uit te maken of het hier een procedurefout betreft (afgifte aan vereniging? Dit kan toch niet. De afgifte geschiedt altijd aan een natuurlijke persoon, of er wordt een bericht achtergelaten op een adres), nog minder of deze een nietigheid tot gevolg kan hebben.

Als een dagvaarding nietig is, kan men eenvoudigweg een nieuwe dagvaarding laten betekenen. Als er geen sprake is van verjaring is er niets aan de hand.

scorpioen

procedurefout

Geplaatst: 27 aug 2008 13:18
door bamboeka
Het betreft afgifte aan syndicus i.p.v. op zetel VME

MVG

Geplaatst: 27 aug 2008 13:52
door scorpioen
De VME wordt vertegenwoordigd door de syndicus. Een dagvaarding aan de VME kan afgegeven worden aan de syndicus. Dit lijkt mij volledig regelmatig te zijn.

Art. 34 Gerechtelijk Wetboek: De betekening aan een rechtspersoon wordt geacht aan de persoon te zijn gedaan, wanneer het afschrift van de akte is ter hand gesteld aan het orgaan dat of de aangestelde die krachtens de wet, de statuten of een regelmatige opdracht bevoegd is om de rechtspersoon, zelfs samen met anderen, in rechte te vertegenwoordigen.

scorpioen

procedurefout

Geplaatst: 28 aug 2008 00:09
door bamboeka
De dagvaardiging werd in ontvangst genomen door de vrouw van de syndicus. Is daar iets fout mee?
MVG

Re: procedurefout

Geplaatst: 28 aug 2008 10:27
door scorpioen
De dagvaardiging werd in ontvangst genomen door de vrouw van de syndicus. Is daar iets fout mee?
MVG
Art. 33. De betekening geschiedt aan de persoon, wanneer het afschrift van de akte aan de geadresseerde zelf wordt ter hand gesteld.
De betekening aan de persoon kan aan de geadresseerde worden gedaan op iedere plaats waar de gerechtsdeurwaarder hem aantreft.

Art. 34. De betekening aan een rechtspersoon wordt geacht aan de persoon te zijn gedaan, wanneer het afschrift van de akte is ter hand gesteld aan het orgaan dat of de aangestelde die krachtens de wet, de statuten of een regelmatige opdracht bevoegd is om de rechtspersoon, zelfs samen met anderen, in rechte te vertegenwoordigen.

Art. 35. Indien de betekening niet aan de persoon kan worden gedaan, geschiedt zij aan de woonplaats of, bij gebreke van een woonplaats, aan de verblijfplaats van de geadresseerde en, voor een rechtspersoon, aan de maatschappelijke of de administratieve zetel.
Het afschrift van de akte wordt ter hand gesteld aan een bloedverwante, aanverwante, dienstbode of aangestelde van de geadresseerde.

Hieruit leidt ik af dat de betekening aan de echtgenote slechts kan als betekend wordt op de maatschappelijke zetel of de administratieve zetel.

Mogelijks is de plaats waar de echtgenote van de syndicus werd aangetroffen de administratieve zetel.

Cass., 18 december 2003,
De onregelmatigheid van de betekening van de dagvaarding aan de gedaagde kan niet tot nietigheid leiden als het doel dat de wet ermee beoogt bereikt werd, te weten aan de gedaagde de dagvaarding te bezorgen en hem te mogelijkheid te bieden zijn verweermiddelen uiteen te zetten

scorpioen