Pagina 1 van 1

derdenverzet

Geplaatst: 06 sep 2008 15:44
door deouivante
gisterennamiddag 5 september dus, werd bij mijn moeder beslag gelegd op goederen die haar toebehoren en niet van de beslagene (meubels, siervoorwerpen enz...).De beslagene verblijft veel bij haar, maar haar adres is elders. Nu zou de deurwaarder de toestemming hebben gekregen van de beslagrechter op haar adres op de goederen die eigendom zijn van de beslagene beselag te leggen, maar hij legde op alles beslag wat hij maar zag en luisterde niet naar mijn moeder. Hij zei zelfs niet wie hij was en door wie hij was gezonden, hij liet wel een bundel na waaruit we uiteindelijk konden opmaken waarover het ging.
Nu kan mijn moeder naar het schijnt derdenverzet aantekenen; hoelang heeft ze daarvoor tijd?De deurwaarder zou gezegd hebben dat hij over tien dagen de meubels enz kwam ophalen. Bedankt bij voorbaat.

Geplaatst: 08 sep 2008 11:33
door j.demoor
“Art.1503.Het beslag kan worden gedaan buiten de woonplaats van de schuldenaar en bij een derde. Voor dit beslag is toelating van de rechter vereist, dewelke wordt gegeven op verzoekschrift, ingediend en ondertekend door een advocaat of een gerechtsdeurwaarder.”(Ger.W.=Gerechtelijk Wetboek).

“Art.1122.Ieder die niet behoorlijk is opgeroepen of niet in dezelfde hoedanigheid in de zaak is tussen gekomen, kan derdenverzet doen tegen een, zij het voorlopige, beslissing die zijn rechten benadeelt en die gewezen is door een burgerlijk gerecht, of door een strafgerecht in zover dit over burgerlijke belangen uitspraak heeft gedaan.Art.1125.Derdenverzet wordt, met dagvaarding aan alle partijen, gebracht voor de rechter die de bestreden beslissing heeft gewezen.Art.1129.Wanneer het vonnis betekend is aan de derde, moet deze het derdenverzet instellen binnen drie maanden, te rekenen van die betekening.”(Ger.W.).

De bestreden beslissing is deze die beslag in uw moeders woonplaats toeliet.

Geplaatst: 08 sep 2008 12:44
door scorpioen
Is een revindicatievordering hier niet op zijn plaats?

Bij derdenverzet vraag je een wijziging van de beschikking. In principe laat de beslagrechter toe beslag te leggen op adres X "op goederen die eigendom zijn van Y (de beslagene)". Die beslissing is correct en moet niet aangevochten worden. Wat dient bestreden te worden is het feit dat die bepaalde goederen in beslag genomen werden, omdat zij niet eigendom zijn van Y.

Het heeft ook zijn nut de beslissing van de beslagrechter eens goed te lezen. Er zijn beslagrechters die het volgende vermelden: "De optredende gerechtsdeurwaarder zal elk eventueel standpunt van derde personen bij wie het beslag zou gelegd worden, in zijn exploot optekenen met vermelding van alle gegevens en verzoekende partij zal elke mogelijke betwisting voor de bevoegde rechtbank moeten brengen."

scorpioen