Ik vermoed dat er een conclusiekalender zal zijn overeengekomen.
In die situatie zal de verweerder eerst het recht hebben gehad om te concluderen. Haar conclusies moeten dan neerliggen ter griffie binnen de opgegeven periode, waarna het aan eiser is om eveneens te concluderen en reeds te repliceren op de argumenten van verweer. Daarna is er gebruikelijk nog een termijn voorzien voor verweerder, die als laatste het woord heeft.
De conclusies ter griffie gelden. Normaliter worden de conclusies ook overgemaakt aan de advocaat en/of de tegenpartij, doch er zijn zo van die mensen... Dus: bel eens naar de griffie en vraag of de tegenpartij haar conclusies heeft neergelegd. Zoniet: dan kan uw raadsman nog steeds concluderen en evt. zich beperken tot het volharden volgens dagvaarding.
Anders is het als de zaak naar een wachtrol voor instaatstelling is gegaan.
Dan heeft de rechtbank zes weken de tijd om een conclusiekalender op te leggen en een pleitdatum vast te stellen. Ook hier zijn de termijnen "vast".
Opmerking: de conclusies van de andere partij die laattijdig worden neergelegd, kunnen uit de debatten geweerd worden. Echter, als het gaat om de eerste conclusietermijn, is dit meestal niet nuttig, nu de tegenpartij in een eerste conclusie vaak pas haar standpunt voor een eerste maal uiteen zet... Gewoon op reageren, is dan meestal de beste houding. Anders is het als de conclusies na de laatste termijn zijn neergelegd: dan vraagt uw raadsman vermoedelijk wél beter de uitsluiting uit de debatten...
Maar ik neem aan dat uw advocaat hier toch ook wel van op de hoogte moet zijn?

Dit bericht betreft geen officieel juridisch advies. Vaak hangt alles af van feitelijkheden, die pas uit lezing van de officiële gegevens blijken...