Allereerst: tof dat zo'n forum bestaat. Een advocaat of jurist kost veel deze dagen, dus een initiatief als zo'n forum: knap.
Mijn vraag:
Ik diende laatst een vraag tot eerherstel in, zonder een advocaat te raadplegen. Ik werd verhoord door de politie én daarna door de wijkagent. Het ging om rijden zonder fietslicht en daardoor onopzettelijk een ongeval te hebben veroorzaakt. Ik had de boete betaald en geen verdere verplichtingen meer. Die documenten kon ik tijdens de politieverhoren ook voorleggen.
Een aantal weken na de verhoren kwam de wijkagent langs, zwaaiend en wijzend naar een volgetijpt blad in de ene hand en een pen in de andere hand, dat hij slecht nieuws had. Mijn aanvraag was te vroeg en dus afgewezen. Hij liet mij bijgevolg het blad waarop dit naar zijn zeggen uitgetijpt stond, handtekenen. Ik kon het niet lezen, door de haast die de wijkagent scheen te hebben. Ikzelf kreeg ook niks in handen.
Is dit de normale procedure?
Moet ik geen aangetekende brief van de Procureur des Konings krijgen met de uitspraak (afwijzing in dit geval)?
Moet de Procureur des Konings mijn vraag met documenten niet aan de Procureur-generaal overmaken die dat bijgevolg aan de Kamer van Inbeschuldingstelling voorlegt, die dan uitspraak doet?
Het zal wel juist zijn dat ik te vroeg de vraag tot eerherstel stelde, daar de proeftijd nog loopt, maar
is de mondelinge melding van de wijkagent dat het 'te vroeg is' voldoende om een vraag tot eerherstel te beantwoorden?
Ik vraag me trouwens nog altijd af wat ik gehandtekend heb.
Alvast bedankt voor de verheldering rond deze procedure.
Met vriendelijke groeten
M.