Pagina 1 van 1

uitvoerend beslag door derden op pensioen

Geplaatst: 07 jan 2010 14:22
door Ken Pleks
Mijn Vader heeft in het voorjaar een procedure tegen KBC verloren. Hierdoor is er een schuld ontstaan die voor het ogenblik niet te betalen is. Verschillende falingen heeft er voor gezorgd dat we alles kwijt zijn. KBC weet dit maar toch hebben ze uitvoerend beslag gelegd op het pensioen van mijn vader.
Ook mijn moeder is gefailleerde maar heeft samen met mijn vader verschoning bekomen. De verschoning vond plats tussen de laatste pleidooiën en de uitspraak in het KBC dossier. Hun advocaat heeft na de betekening nagelaten beroep aan te tekenen. Wellicht wegens nog openstaande erelonen.
Daarom volgende vragen:
- Kan men zomaar, zonder aanmaningen of vraag tot regelingen, overgaan tot uitvoerend besla op zijn pensioen?
- Kan dit op het volledige bedrag? Mijn ouders zijn ingeschreven bij mijn zus en schoonbroer, maar verblijven in het buitenland wegens gezondheidsredenen (terminale slokdarmkanker + long enfyseem)
- Kunnen zij ook de mantelzorg afnemen?
- kunnen wij nog de verschoningsuitspraak laten gelden? De schuld bestond al van voor de falingen.
Met dank aan al die reageren en mee proberen mijn vader nog enkele zorgeloze maanden te bezorgen.

Geplaatst: 09 jan 2010 15:49
door j.demoor
“Art.82.Indien de gefailleerde verschoonbaar wordt verklaard, kan hij niet meer vervolgd worden door zijn schuldeisers...”(Faillissementswet 8 augustus 1997).

‘zijn schuldeisers’ zijn deze die in het faillissement aangifte deden van hun schuldvordering.

‘mijn moeder is gefailleerde maar heeft samen met mijn vader verschoning bekomen‘ houdt in dat voornoemde schuldeisers hen niet meer kunnen vervolgen voor hun in het faillissement aangegeven schuldvorderingen.

Onderzoek of KBC voornoemde schuldvordering had aangegeven in het faillissement en zo ja stuur KBC kopie van het Belgisch Staatsblad waarin de verschoning van het faillissement verscheen.

“Art.1410.§1.Art.1409,§1bis...vindt bovendien toepassing op :...2°.de pensioenen...”(Ger.W.=Gerechtelijk Wetboek).

“Art.1409.§1bis.Inkomsten...kunnen onbeperkt...in beslag genomen worden,voor het gedeelte van hun totaal bedrag boven 1268 euro per kalendermaand. Het gedeelte...boven 1060 en tot ten hoogste 1268 euro...voor 2/5...l;het gedeelte boven 977,00 en tot ten hoogste 1060...voor 1/5...;het gedeelte...dat 977 euro...niet te boven gaat ,is niet vatbaat voor beslag...”(Ger.W.).

uitvoerend beslag door derden op pensioen

Geplaatst: 11 jan 2010 09:46
door Ken Pleks
Wat als zij geen schuldvordering hebben ingesteld? Ik heb eens gehoord dat men ervan kan uitgaan dat de schuld als voldaan kan worden beschouwd?
Is het feit dat op het moment van de pleidooïen het falingsdossier nog niet gesloten was (en er dus ook geen verschoning was), maar op het moment van de uitspraak wel, geen spelbreker, waardoor de verschoning niet kan worden toegepast?