Pagina 1 van 2

betwisting examenresultaten

Geplaatst: 23 jun 2010 14:32
door curious
Mijn zoon heeft zojuist zijn laatste examen achter de rug in een specialisatiejaar van het middelbaar onderwijs, nl het eindjaar.
Hij kwam thuis met het gevoel dat er door enkele leraren meer op de man gespeeld werd dan op de bal. Tijdens het voorbije jaar was hij geen uitblinker maar zijn tussentijdse rapporten waren bevredigend en de toegevoegde commentaren gaven niet echt aanleiding tot ongerustheid. Zijn attitude zou naar ik vernam op de ouderavond, ok zijn, evenals aanwezigheden, stiptheid, beleefdheid en motivatie. De klastitularis omschreef mijn zoon als een leerling zonder problemen. Een opmerking was evenwel dat hij regelmatig bijkomende vragen stelde wat zou wijzen op enige onzekerheid. Wij weten nog geen uitslag van de deliberatie maar toch zijn er enkele signalen die ons ongerust maken. Gewoon objectief bekeken en niet als vader denk ik na het vernemen van enkele opmerkingen tijdens de testen dat men inderdaad wel eens meer op de man zou kunnen gespeeld hebben, voor welke rede dan ook. Mijn vraag: Als de schoolleiding niet open staat voor een bijkomende evaluatie, kan men dan intern of extern nog stappen ondernemen om de examenresultaten te laten uitklaren, en zoja, welke stappen kan men dan ondernemen ? Ik loop vooruit op de feiten maar ik weet dat ik beter geïnformeerd kan zijn, voor in geval van...

Bedankt voor info

Re: betwisting examenresultaten

Geplaatst: 23 jun 2010 16:29
door float
Graag een link naar het schoolreglement.

Re: betwisting examenresultaten

Geplaatst: 23 jun 2010 16:53
door Creatief
Inderdaad, je loopt echt vooruit op het eindresultaat.
In het middelbaar onderwijs is het de delibererende "klasseraad" (zijn àlle leraars, die aan je zoon dit jaar les hebben gegeven), die een oordeel velt of je zoon een A-attest, B-attest of C-attest krijgt toegewezen. Je moet hier niet aan twijfelen: hierover wordt écht gebrainstormd.

Meestal worden de leerlingen met te veel of te grote onvoldoendes op het bord geschreven met naam, aantal onvoldoendes, grootte van het tekort. Dit kan ook gebeuren met behulp van een dataprojector met laptop. Elke leerling wordt afzonderlijk extra besproken, soms nog vergeleken met andere leerlingen met onvoldoendes. De attitudes worden besproken. Scoorde je zoon tijdens het jaar goed op de kleine toetsen, maar slecht op het examen, dan wordt hier naar een oorzaak gezocht. Liet hij het hangen? Was hij niet gemotiveerd? Spanningen binnen het gezin? Liet hij zich meeslepen door vrienden?

Enfin, wanneer je zo een delibererende klasseraad meemaakt, dan mag je er gerust in zijn dat er over sommige leerlingen een half uur wordt gebrainstormd. Wanneer het personeel de knoop écht niet doorhakken i.v.m. slagen of niet slagen, dan wordt er gestemd.

Als je zoon denkt dat hij door één of twee leraars wordt tegengehouden, dan denkt hij "verkeerd". Het eindvonnis ligt bij de gehele klasseraad.

Bij betwisting over het eindresultaat mag je zoon en ook de ouders de examens inkijken. De klasseraad neemt niet "zomaar" een beslissing. Wanneer ouders het resultaat aanvechten, moet de gehele klasseraad terugkomen tijdens de vakantie. Meestal vangen de ouders wel bot aangezien de klasseraad zéér goed is gedocumenteerd en de beslissing zeer vakkundig is genomen. Ook het leerlingendossier wordt dan onder de arm genomen.

In het secundair onderwijs kunnen leerlingen en hun ouders dus altijd op het einde van het schooljaar de beslissing van de delibererende klassenraad, waarbij een oriënteringsattest B of C wordt toegekend, betwisten. In het schoolreglement moet de beroepsprocedure uitdrukkelijk vermeld staan.[/b] Indien dit niet tot het gewenste resultaat leidt dan rest enkel nog een procedure voor de rechtbank. Het ministerie van Onderwijs en Vorming komt niet tussen bij dergelijke betwistingen en vraagt ook geen gegevens daarover op.

Re: betwisting examenresultaten

Geplaatst: 23 jun 2010 19:37
door Creatief
De server van het J.F. had het blijkbaar na 17 u moeilijk met het verwerken van connecties.

Nog even ter info:

Betwisting van de genomen beslissing
Net als bij een definitieve uitsluiting, kunnen ouders de beslissing van de delibererende klassenraad op het einde van het schooljaar betwisten. Ze kunnen beroep aantekenen bij de voorzitter van de beroepscommissie. Deze beroepscommissie wordt vermeld in het schoolreglement. Uiterlijk op de derde werkdag na de bekendmaking van de uitslag kunnen zij hun bezwaren kenbaar maken in een persoonlijk onderhoud met de voorzitter van de delibererende klassenraad of een afgevaardigde. Indien de voorzitter van oordeel is dat de redenen die de ouders bij hun betwisting aandragen, het overwegen waard zijn, roept hij zo spoedig mogelijk de delibererende klassenraad opnieuw samen. De betwiste beslissing wordt opnieuw overwogen. Blijft de betwisting bestaan, dan kan uiterlijk vijf werkdagen daarna (hetzij na het persoonlijk onderhoud, hetzij na de nieuwe bijeenkomst van de delibererende klassenraad), schriftelijk beroep aangetekend worden bij de voorzitter van de interne beroepscommissie. Deze commissie wordt eveneens vermeld in het schoolreglement.

Deze beroepscommissie onderzoekt de klacht grondig en deelt het resultaat mee aan de Inrichtende Macht. De Inrichtende Macht beslist op grond van het door de beroepscommissie uitgevoerde onderzoek of de delibererende klassenraad wel of niet opnieuw moet samenkomen. Indien de delibererende klassenraad niet opnieuw moet samenkomen, deelt de Inrichtende Macht deze beslissing schriftelijk aan de ouders mee en motiveert ze. Indien de delibererende klassenraad wel opnieuw moet samenkomen, gebeurt dit uiterlijk op 20 september van het volgend schooljaar. De Inrichtende Macht deelt de beslissing van de delibererende klassenraad onmiddellijk schriftelijk aan de ouders mee en motiveert ze.

Hopelijk komt het allemaal zover niet en kunnen je zoon en jijzelf best tevreden zijn met je resultaten...

Re: betwisting examenresultaten

Geplaatst: 24 jun 2010 07:20
door float
Komt dat uit het schoolreglement?

Re: betwisting examenresultaten

Geplaatst: 24 jun 2010 10:38
door Creatief
Ja, dat komt uit het schoolreglement. De adressen van de commissies zullen wel afhankelijk zijn van de woonplaats.

Re: betwisting examenresultaten

Geplaatst: 03 jul 2010 21:02
door leentje15
Onze zoon heeft 62,5 % op zijn jaartotaal, zonder buisvak. Hij krijgt B attest met uitsluiting voor alles ASO behalve Humane wetenschappen. Hij heeft geen waarschuwingen gekregen, wel enkele remedieringstaken met kerstmis. Voor geen van die vakken heeft hij nadien een onvoldoende gehad. De raad van state, is deze zinvol en wat heeft dit voor onze zoon als positiefs? Wat kost zo'n procedure, hoelang duurt deze en als we het winnen, wat dan???
beroep heeft niets uitgehaald, nu moet de interne beroepscommissie zijn zegje doen, maar daar weten we ook al hoe dit zal gaan. We hebben 5 kinderen, dit is de jongste, we hebben dit nog nooit voorgehad. Wel C attest, B attest maar deze w aren verdiend. Graag mailreacties op: BS935591@skynet.be

Re: betwisting examenresultaten

Geplaatst: 03 jul 2010 22:30
door Creatief
Dag Leentje15

Kan je ons vertellen welk jaar je zoon heeft afgemaakt in het ASO? Tweede jaar? Derde of vierde jaar?
Tijdens een klasseraad worden de resultaten voor een (her)oriëntering in het algemeen besproken. Het is de gehele klasseraad, die daar over beslist om hem een A-attest, B- of C-attest te geven.

Met een B-attest willen ze de leerling beschermen tegen een jaartje overzitten en/of zich te pletter werken. Een resultaat van 62,5 % vind ik persoonlijk ook vrij zwak om er een goede ASO-leerling van te maken. Door de clausulering van alle ASO-richtingen, met uitsluiting van humane wetenschappen, kan ik raden dat je zoon zwak is voor wetenschappen, wiskunde en economie. Ik kan raden dat hij voor deze vakken kantje randje 50 % haalde. Zijn hogere jaartotaal zal afkomstig zijn van Plastische Opvoeding, Muzikale Opvoeding, Lichamelijk Opvoeding en hier en daar nog een taalvak of bijvak. Of ben ik verkeerd in mijn vermoeden.

Ouders willen/eisen soms veel van hun kinderen. Ouders moeten wel beseffen dat ze hun kind hierdoor wel totaal ongelukkig door kunnen maken. Ik heb jongeren gekend, die gestart zijn in de Latijnse richting, overschakelde naar het gewone A-leerplan en tenslotte in het tweede jaar of 3de jaar eindigde in het beroepsonderwijs.

Mocht je zoon nu zijn tweede jaar hebben afgemaakt, dan zou ik als ouder eerder opteren om hem een sterke TSO-richting in te slaan zoals Handel, Mechanica, Electriciteit. Humane Wetenschappen is de zwakste richting in het ASO en dient meestal als een echte noodoplossing om hem in het ASO te laten doorgroeien. De richting zelf houdt niet veel in. De uitweg na het 6de jaar moet zich nog bewijzen. Humane Wetenschappen is een richting, waar het minste wiskunde wordt gegeven. Ik zou het dan logischer hebben gevonden dat ze hem ook hadden uitgesloten voor Industriële Wetenschappen. Wie ben ik om dit te mogen zeggen?

Als ouder zou ik de beslissing eerder aanvaarden. Het is een beschermende beslissing t.o.v. je zoon. Als ouder kan ik goed begrijpen dat even tijd nodig hebt om deze beslissing te aanvaarden. Je kan natuurlijk alles aanvechten, maar dan is het al half september. Als je zoon met kerstmis al remediëringstaken heeft gehad, zegt al voldoende. In de zwaardere ASO-richtingen zou hij zich waarschijnlijk in een depressie werken.

Re: betwisting examenresultaten

Geplaatst: 04 jul 2010 07:42
door float
Onze zoon heeft 62,5 % op zijn jaartotaal, zonder buisvak. Hij krijgt B attest met uitsluiting voor alles ASO behalve Humane wetenschappen. Hij heeft geen waarschuwingen gekregen, wel enkele remedieringstaken met kerstmis. Voor geen van die vakken heeft hij nadien een onvoldoende gehad. De raad van state, is deze zinvol en wat heeft dit voor onze zoon als positiefs? Wat kost zo'n procedure, hoelang duurt deze en als we het winnen, wat dan???
beroep heeft niets uitgehaald, nu moet de interne beroepscommissie zijn zegje doen, maar daar weten we ook al hoe dit zal gaan. We hebben 5 kinderen, dit is de jongste, we hebben dit nog nooit voorgehad. Wel C attest, B attest maar deze w aren verdiend. Graag mailreacties op: BS935591@skynet.be
Heeft de klassenraad niet gemotiveerd waarom ze de beslissing heeft genomen?

Re: betwisting examenresultaten

Geplaatst: 04 jul 2010 15:26
door koko
Mijn dochter behaalde 61 percent op jaarbasis, liep een goede stage, kreeg hier een goede beoordeling van haar stagebegeleider voor maar kreeg uiteindelijk een C-attest omdat ze voor de GIP slechts 48 percent behaalde.(werd mij telefonisch door praktijkleerkracht meegedeeld)
Een schriftelijke beoordeling hebben wij van deze proef niet gezien, de ondervraging verliep mondeling voor een jury maar het waren wel de leerkrachten die de vragen stelden. Bij het eindrapport werd noch van de stage noch van de GIP een schriftelijk verslag of beoordeling gevoegd, er werden hier ook geen punten van vermeld.
Wij hebben beroep aangetekend en hebben bekomen dat ze deze proef opnieuw mag doen.
Wij zijn echter ons vertouwen in de school kwijt en willen voorstellen om het herexamen voor De GIP met een waarnemer door ons aan te stellen bv. haar stagebegeleider, te laten doorgaan.
Mag dit ?

Re: betwisting examenresultaten

Geplaatst: 04 jul 2010 21:31
door Creatief
Ik kan moeilijk aannemen dat jullie geen beoordeling hebben gekregen van de GIP. De GIP wordt ook tussentijds geëvalueerd, zowel voor wat betreft het proces als het product. Bij de tussentijdse evaluaties had jullie dochter moeten aanvoelen dat ze niet volledig rijp was en dat er nog werk aan de winkel was (attitudes en leerproces). Leerlingen worden gedurende het schooljarig nauwkeurig opgevolgd.

GIP heeft het grote kenmerk dat alle vakgebieden (leergebieden) worden geïntegreerd in de proef en getoetst worden aan de praktijk, maar ook de attitudevorming, de zelfstandigheid van de leerling, het proces dat naar het eindproduct leidt, e.a. zijn belangrijk. Ik kan je ook verhalen vertellen waar het eindproduct bijna "nihil" was, maar waar de atttudevorming en het leerproces voor 100 % optimaal was en leidde tot het welslagen in de GIP.

Ik vind het eigenaardig (maar zeg niet dat het niet kan) dat er een herkansing wordt aangeboden. Niet slagen voor de Gip = niet slagen voor het 6de jaar, aangezien alle leerdoelstellingen en eindtermen hierin vervat zijn. Een leerling van het 6de jaar KSO, TSO, BSO heeft gedurende 10 maanden de tijd gehad aan zijn attitudes en leerproces te werken. Na zich 10 maanden ingezet te hebben, heeft je dochter bewezen dat ze niet klaar is voor de reële wereld (hoger onderwijs of een baan). Ze vraagt (of de ouders vragen) om een herkansing? Zal ze over twee maanden wel klaar zijn voor de reële wereld? Is het niet beter om haar een jaartje te laten groeien en volwassen te worden in haar denken, handelen en attitudevorming?

Ouders begrijpen meestal verkeerd waarom de klasseraad opteert om een jaartje over te zitten. Het is trouwens tegenwoordig geen schande meer. Ouders kijken naar het %, de punten, maar nemen de attitudes niet in acht. De attitudes en procesevaluatie zijn nochtans tegenwoordig belangrijker dan de actieve kennis. Ouders dramatiseren tengewoordig te snel en kunnnen zich niet snel verzoenen met een beslissing, die genomen wordt door de gehele klasseraad. De klasseraad zien jullie kind op een totaal andere manier en bij een negatieve beoordeling, wordt er bij de collega's wel eens hard gediscussieerd en eventueel nog gestemd.

Ik kan eveneens moeilijk aannemen dat er bij de GIP geen externe jury was. Het is mogelijk, misschien werd hij toevallig ziek verklaard of had hij (zij) een persoonlijke dringende aangelegenheid. Ik acht dit toch onwaarschijnlijk.

Jullie hebben geen schriftelijk verslag ontvangen over de GIP. Wend u tot de school, de evaluatie zal ter beschikking liggen. Trouwens uw dochter werd ook tussentijds geëvalueerd of werden jullie niet op de hoogte gehouden door jullie dochter? Ouders en leerlingen mogen deze evaluatie inkijken.

Jullie dochter mag een goed stagecijfer gekregen hebben. Zegt dit cijfer iets? Ook ik heb tijdens mijn laatste jaar een uitstekend cijfer gekregen voor mijn stage. Ik was immers cliënt bij die bank. Ik kan je 100 redenen geven waarom er geen slechte cijfers voor een stage wordt gegeven.

De stage staat bovendien volledig "los" van de GIP.
Een waarnemer voor de herkansing van de GIP door jullie laten aanstellen? Ik zou er als school of directie zelfs niet aan denken, noch toestemmen.

Jullie zijn het vertrouwen kwijt in de school? Geen enkele klasseraad geeft onnodig negatief advies. Ouders zouden zo een een klasseraad eens moeten kunnen bijwonen. Ze zouden er tilt van slaan hoe er in eer en geweten wordt beslist en wat hiervoor allemaal in aanmerking wordt genomen.

Het vertrouwen in de school kwijt? Niets staat je tegen om het 6de jaar in een andere school over te doen. Soms is dat wel positief omdat andere scholen andere handboeken of leerboeken gebruiken en de leerling gedwongen wordt om zich actief in te zetten en te blijven studeren.

Re: betwisting examenresultaten

Geplaatst: 04 jul 2010 22:15
door Creatief
Onze zoon heeft 62,5 % op zijn jaartotaal, zonder buisvak. Hij krijgt B attest met uitsluiting voor alles ASO behalve Humane wetenschappen. Hij heeft geen waarschuwingen gekregen, wel enkele remedieringstaken met kerstmis. Voor geen van die vakken heeft hij nadien een onvoldoende gehad. De raad van state, is deze zinvol en wat heeft dit voor onze zoon als positiefs? Wat kost zo'n procedure, hoelang duurt deze en als we het winnen, wat dan???
beroep heeft niets uitgehaald, nu moet de interne beroepscommissie zijn zegje doen, maar daar weten we ook al hoe dit zal gaan. We hebben 5 kinderen, dit is de jongste, we hebben dit nog nooit voorgehad. Wel C attest, B attest maar deze w aren verdiend. Graag mailreacties op: BS935591@skynet.be
Heeft de klassenraad niet gemotiveerd waarom ze de beslissing heeft genomen?
De klasseraad motiveert deze beslissing niet altijd. De woorden moeten hiervoor meestal zeer erg gewikt en gewogen worden. Een woordje fout of dubbelzinnig geschreven, daar stappen ouders al mee naar de rechtbank. De klastitularis en/of directie staan wel altijd open voor een persoonlijke ontmoeting met de ouders en de leerling.

De klasseraad kon ook een A-attest geven met advies de sterke ASO-richtingen links te laten liggen en schrijven meestal dan dat mits "inzet" Humane Wetenschappen mogelijk is. Uit ervaring weet ik dat "adviezen" meestal worden ontweken omwille van groepsdruk of door druk van de ouders. De school, noch de leerling verdient hier niets aan met een advies te geven. De beslissing om een B-attest te geven vind ik dan ook meer gepast en beschermt de leerlingen tegen overdruk of om te gaan overpresteren.

Re: betwisting examenresultaten

Geplaatst: 05 jul 2010 00:19
door Tope
Hier kan je alles lezen over beroep tegen B- of C-attesten in het secundair onderwijs:
http://www.ond.vlaanderen.be/infolijn/f ... efault.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

LET OP:
De ouder (of de meerderjarige leerling) heeft uiterlijk DRIE werkdagen, vanaf de bekendmaking van de uitslag, om de beslissing te betwisten.
Neem dus ONMIDDELLIJK contact op met de school als je een beroepsprocedure wil starten.

Re: betwisting examenresultaten

Geplaatst: 05 jul 2010 00:22
door Tope
http://www.ond.vlaanderen.be/infolijn/f ... tijdig.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Quote
Beroepsprocedure tegen B- of C-attesten in het secundair onderwijs - wat als u te laat bent?

•Als u niet binnen de drie werkdagen een onderhoud hebt aangevraagd, dan hebt u een verplichte stap in de procedure overgeslagen. Zekerheidshalve kunt u nog proberen om binnen de drie werkdagen nadat het betwiste attest is afgeleverd, toch beroep aan te tekenen bij de beroepscommissie. De scholen zijn niet verplicht om hierop in te gaan, maar doen dit meestal wel.

•Als u binnen de drie werkdagen niets hebt ondernomen, dan hebt u eigenlijk geen verhaal meer. Ook hier kunt u proberen om zo snel mogelijk toch nog beroep aan te tekenen bij de beroepscommissie, maar u hebt dan al wel een (dubbele) procedurefout begaan en de school is dus zeker niet verplicht om erop in te gaan.
U kunt ook meteen de volgende stap proberen en beroep aantekenen bij de Raad van State, maar die zal de zaak waarschijnlijk onontvankelijk verklaren wegens procedurefouten (zie ook de bedenkingen onder stap 3).
Unquote

Re: betwisting examenresultaten

Geplaatst: 05 jul 2010 15:52
door leentje15
Bedankt voor alle reacties. Onze zoon behaalde 70% op zijn wetenschapsvakken. Op wiskunde 57,5 waar het klasgemiddelde een 2% hoger lag. Hij heeft in het 3de trimester voor Duits niets meer gedaan, hij had genoeg punten, dat wordt hem aangerekend. Ook het feit dat hij minder presteerde tijdens de examens dan op het dagelijks werk. Hij heeft nu het 4de jaar wetenschappen af. Wij zijn onmiddellijk naar de directeur gegaan, die dan ook de klassenraad de volgende dag terug samenriep (op 30 juni). Niets gewijzigd, wij in beroep bij inrichtende macht en nu donderdag komt deze samen. We hebben gevraagd om gehoord te worden en dit zal dan ook gebeuren. Mijn echtgenote geeft al 30 jaar les in de 2de graad, dit heeft zij (noch de collega's) ooit gezien. Ik ben het eens met de stelling dat het belang van de leerling primeert, maar iemand "straffen" voor een jaar of studierichting die hij nog niet gedaan heeft.... rare toestand toch. Twee dochters zijn afgestudeerd in dezelfde school, één vorig jaar (latijn-talen) en dit jaar (economie-wiskunde). Ze hadden beiden rond de 60% in het 4de en zijn zonder herexamens afgestudeerd.