Pagina 1 van 1

bevel van stopzetting

Geplaatst: 26 sep 2010 11:37
door jmarleen
Beste,

Wij zijn een VZW die een circuit uitbaat in het Gentse, dit gedurende 10 jaar, het gaat over een privedomein, waarvan de eigenaar sinds tien jaar een circuit heeft voor telegeleide wagens.

Sinds twee jaar probeert stad Gent het domein te onteigenen, hier zijn al verschillende acties voor ondernomen, omdat er een groene long dient te ontstaan rond Gent. Het laatste akkoord was mondeling, dat we tijd kregen om een ander domein te zoeken en dat we dit domein mochten blijven gebruiken.

nu vrijdag werd ons een bevel van stopzetting overhandigt en het domein werd verzegeld, na uitleg gevraagd te hebben, werd ons verweten, dat we een uitbreiding hadden geplaatst op het terrein, de uitbreiding was een tijdelijke caravan omdat er zondag een wedstrijd gepland was, zoals we alle jaren doen, maar men was niet voor rede vatbaar, ook de bemerking van ons uit, dat we juist een wedstrijd gepland hebben, met rijders van uit het buitenland, werd gewoon weggelachen met de melding, je kan het laten doorgaan, maar dan kost het je 5000 euro.

Nu onze vraag, kunnen wij hier nog juridische stappen voor ondernemen of kunnen we het beter opgeven? Dient dit bevel eigenlijk niet bekrachtigd te worden door een vonnis?

Ondertussen is het voor onze leden en verschillende andere clubs niet meer mogelijk om onze hobby uit te oefenen in België, en zijn wij genoodzaakt om uit te wijken naar Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Afbeelding

Re: bevel van stopzetting

Geplaatst: 26 sep 2010 11:58
door float
Neen, er is geen vonnis nodig van een rechtbank. De inspecteur put zijn bevoegdheid uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Art. 6.1.47 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening:
"De in artikel 6.1.5 vermelde ambtenaren, agenten of officieren van gerechtelijke politie kunnen mondeling ter plaatse de onmiddellijke staking van het werk, van de handelingen of van het gebruik bevelen indien zij vaststellen dat het werk, de handelingen of de wijzigingen een inbreuk vormen, vermeld in artikel 6.1.1, of wanneer niet voldaan is aan de verplichting van artikel 4.7.19, §4.
Als de in artikel 6.1.5 vermelde ambtenaren, agenten of officieren van gerechtelijke politie ter plaatse niemand aantreffen, dan brengen zij ter plaatse het schriftelijke bevel tot onmiddellijke staking op een zichtbare plaats aan.
[...]
De betrokkene kan in kort geding de opheffing van de maatregel vorderen tegen het Vlaamse Gewest. De vordering wordt gebracht voor de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in het ambtsgebied waarvan het werk en de handelingen werden uitgevoerd. Boek II, Titel VI van het Gerechtelijk Wetboek is van toepassing op de inleiding en de behandeling van de vordering."

Je zal dus moeten dagvaarden in kort geding om deze administratieve maatregel op te heffen.

De regels in verband met de inleiding en behandeling van de vordering in kort geding zijn van toepassing.

Art. 1035 Ger.W.:
"Op de dag en het uur bepaald in het reglement van de rechtbank, wordt de vordering in kort geding gebracht op de zitting, gehouden door de voorzitter van de rechtbank of door de rechter die hem vervangt.
De termijn van dagvaarding bedraagt ten minste twee dagen. Heeft de verweerder geen woon- of verblijfplaats of geen gekozen woonplaats in België, dan wordt de termijn verlengd overeenkomstig artikel 55."

Art. 1036 Ger.W.:
"In spoedeisende gevallen kan de voorzitter evenwel bij een beschikking verlof geven om ter zitting of te zijnen huize te dagvaarden op het bepaalde uur, zelfs op feestdagen en van dag tot dag of van uur tot uur."

Re: bevel van stopzetting

Geplaatst: 26 sep 2010 12:18
door jmarleen
dank je voor het vlugge antwoord.

Dus als ik het goed begrijp, is dit een administratieve maatregel, die we eventueel kunnen laten opheffen via een kort geding. De vraag blijft nog, hoe motiveren we dit.

Kunnen we aanhalen dat we een club zijn met verschillende leden, dat er geen uitwijkmogelijkheden zijn, behalve in het buitenland?

Moet je dit door een advocaat laten begeleiden of kan je gewoon dagvaarden dmv deurwaarder.

Sorry, voor de misschien domme vragen, maar we zijn hier helemaal niet in thuis en willen gewoon een plekje voor onze hobby, dit was een ideale plek, gewoon midden in de velden, geen huis in de omtrek, waar je geluidsoverlast kan veroorzaken.

Helaas wordt dit onmogelijk gemaakt, is niet alleen ons terrein, de laatste jaren zijn alle terreinen verdwenen , behalve eentje, dat een evenemententerrein is geworden, dus daar kan alleen maar op gereden worden, mits vooraf goedkeuring te krijgen van de gemeente, dus wekelijks gaan rijden is er niet meer bij.

Re: bevel van stopzetting

Geplaatst: 26 sep 2010 16:08
door float
Ik ken het dossier niet, het beste is je te laten begeleiden door een advocaat die gespecialiseerd is in deze materie. Hij zal je ook kunnen adviseren of het nuttig is of niet.
Een deurwaarder is noodzakelijk voor een dagvaarding.

Re: bevel van stopzetting

Geplaatst: 26 sep 2010 17:51
door jmarleen
Kan er iemand via PB mij een advocaat aanraden, die in dit soort materie gespecialiseerd is?

We wilden het eerst opgeven, zoals alle clubs al gedaan hebben, maar waarom zouden we, gewoon omdat we een hobby hebben, dat niets met voetbal te maken heeft.

Indien we daar niet kunnen blijven, zouden ze op zijn minst moeten helpen met een andere locatie, zoals in Nederland gebeurt, daar worden clubs ondergebracht in recreatieparken en krijgen ze nog de nodige faciliteiten, alvast bedankt om naar ons te luisteren, :)

Re: bevel van stopzetting

Geplaatst: 27 sep 2010 18:59
door Franciscus
Indien u het toch laat doorgaan 'kan' een officier van bestuurlijke politie het terrein manu militari kunnen laten ontruimen en protesteerder aanhouden en laten opsluiten en in functie van officier gerechtelijke politie de nodige vaststellingen laten doen - 'verdachten' zijn wanbedrijvers arresteren en voorleiden - tevens alles met beslag bezwaren en neerleggen ter griffie.
Dus niet aan beginnen dan met een advocaat

Re: bevel van stopzetting

Geplaatst: 27 sep 2010 20:06
door jmarleen
dat zijn we ook van plan, momenteel zijn alle leden verwittigd en wordt het terrein niet meer gebruikt, het enige waar we ons nog zorgen over maken, zijn zwartrijders, vermits de piste niet afgesloten is, hebben we al jaren mensen die gewoon komen rijden zonder lid te zijn en vermits er niemand in de buurt woont, is er ook geen controle.

Kunnen ze dit ook op ons verhalen als men zo'n rijders betrappen? we kunnen via onze ledenlijst aantonen dat ze niet bij onze club horen?