Een schuldenaar stelt, nadat hij een betekenis van een vonnis van een deurwaarder ontvangen heeft, aan diezelfde deurwaarder die uiteraard door de advocaat van de schuldeiser aangesteld werd, een afbetalingsplan aan die deurwaarder voor.
Ik weet niet of een deurwaarder, wel of niet zelf mag beslissen over dat afbetalingsplan, dat door de schuldenaar voorgesteld is aan hem.
Enkele maanden later krijgt de schuldenaar het bericht van de deurwaarder, dat zijn opdrachtgever (ik neem aan de advocaat van de originele schuldeiser) het door de schuldenaar voorgestelde afbetalingsplan geweigerd heeft. De advocaat van de schuldeiser zal dat aan zijn client gevraagd hebben.
De deurwaarder eist onmiddellijke betaling en dreigt met beslag. De deurwaarder heeft ook geen gewijzigd betalingsplan voorgesteld.
Kan een schuldenaar of zijn advocaat eventueel naar de beslagrechter stappen, en kan die beslagrechter hier nog iets aan doen ? De schuldenaar heeft toch zijn goede wil getoond door aan de deurwaarder een afbetalingsplan voor te stellen ? Het is ook vreemd dat de deurwaarder geen tegenvoorstel van afbetalingsplan aan de schuldenaar gedaan heeft ? Is dit courant dat een afbetalingsplan botweg geweigerd word ? Getuigt dit niet van een biezonder slechte wil van de schuldeiser ? Is deze laatste de enige die de gang van zaken bepaalt ?.
De schuldenaar wil beslag vermijden. Zijn advocaat zegt dat de tegenpartij een spelletje blufpoker speelt want dat zelfs als de deurwaarder van de schuldeiser beslag zou leggen, hij dit zeker niet zal laten uitvoeren. De reden is immers omdat er tegen het oorspronkelijk vonnis, dat trouwens uitvoerbaar bij voorraad was en dat dus door de deurwaarder gehanteerd word, beroep aangetekend werd. De deurwaarder is op de hoogte van het beroep dat aangetekend werd, en er werden hem door de schuldenaar alle gegevens hieromtrent, verstrekt.
Indien de schuldenaar later het beroep in deze zaak wint is het wel zo dat de schuldeiser alle kosten van het beslag en mocht het beslag uitgevoerd worden ook alle in beslag en verkochte goederen moet restitueren aan de huidige schuldenaar. Zie ik dat mis ? M.a.w. een beslag word zelden uitgevoerd als er een beroep is ingediend door de schuldenaar. Het risico op enorme kosten aan de kant van de schuldeiser is te groot.
Hoe kan de schuldenaar in eerste instantie vermijden dat de deurwaarder alle ogenblikken, als een dief in de nacht bij wijze van spreken, beslag komt leggen ? Hij is dus nog niet begonnen met "iets" te betalen aan de deurwaarder, vermits hij wachtte op de goedkeuring van zijn afbetalingsplan, dat nu blijkbaar dus geweigerd werd.