De uitleg die ik schreef is als er een buitenlands vonnis in belgie moet uitgevoerd worden.
In uw geval zal je dus Spaans Internationaal Privaatrecht moeten toepassen maar de principes zijn gelijk.
Zelfs al is ieder land het Internationaal Privaatrecht verschillend, zijn de werkwijzes praktisch hetzelfde.
Je zal je dus moeten laten bijstaan door iemand die spaans recht kent en daar erkenning van uw vonnis moeten laten vaststellen om dan exequatur te krijgen (dit is het ten uitvoer kunnen leggen van uw vonnis)
de informatie haalde ik van
http://www.vmc.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Het internationaal privaatrecht bestaat uit drie grote luiken: de internationale bevoegdheid van de Belgische rechters; het toepasselijk recht en de erkenning en tenuitvoerlegging in België van buitenlandse authentieke akten en vonnissen of arresten.
Wat de bevoegdheid en het toepasselijk recht betreffen, is het van belang te onderstrepen dat telkens eerst de vraag naar bevoegdheid moet beantwoord worden. Zo zullen we eerst moeten onderzoeken of een Belgische rechter internationaal bevoegd is om kennis te nemen (WbIPR artikel 61), alvorens we kunnen bepalen volgens welk nationaal recht de betwisting zal moeten gebeuren.
In uw geval zal dit zeker lukken want het onroerend goed bevindt zich in Spanje en zal dus spaansrecht en dus ook spaanse rechters bevoegd zijn kennis te nemen van uw zaak.
De erkenning van buitenlandse rechterlijke beslissingen en akten vormt, samen met de eventuele tenuitvoerlegging ervan, een van de drie luiken in de basisstructuur van het internationaal privaatrecht.
Wanneer een buitenlands vonnis of arrest in België wordt erkend, wordt de vaststelling die erin gebeurt ook in België als de juridische waarheid aanschouwd. (en dus aanvaarden alle europese landen dat als er een vonnis is gebeurd in een ander lidstaat dat dit op een behoorlijke wijze is gebeurd en men dus geen vragen hoeft te stellen of dat dit wel correct is gebeurd) Dit kan noodzakelijk zijn wanneer men bv. feiten die in een buitenlands vonnis of arrest staan, als bewijsmateriaal in een Belgisch geding wil gebruiken. In beginsel gebeurt de erkenning van buitenlandse vonnissen en arresten in België automatisch (zonder procedure), tenzij er een weigeringsgrond bestaat op basis van het WbIPR artikel 25.
Ook een buitenlandse akte wordt in België erkend wanneer er geen weigeringsgrond volgens het Wetboek IPR bestaat én wanneer de akte geldig is volgens het recht dat van toepassing is volgens het Wetboek IPR (WbIPR artikel 27).
Wanneer een buitenlandse rechterlijke beslissing of akte wordt erkend in België, kan deze het voorwerp vormen van een kantmelding aan de akten van de burgerlijke stand of van een overschrijving in de registers van de burgerlijke stand. Daarnaast kan ook het Rijksregister worden aangepast.