Pagina 1 van 1

Burgerlijke partijstelling

Geplaatst: 03 jan 2011 17:44
door MadMax
Concreet: een wagen werd gestolen door een minderjarige. Deze wagen werd vernield teruggevonden. De minderjarige werd opgepakt en wordt voor de rechtbank gedagvaard.

Vraag: wat te doen indien de eigenaar van de wagen zich burgerlijke partij wenst te stellen in dezezaak die voorkomt voor de jeugdrechtbank wat betreft een diefstal van een gestolen wagen?

Ik heb me laten vertellen dat een nota dient te worden meegebracht met vermelding van de schadeposten. Hoe uitgebreid dient dit te zijn? Volstaat een bestek met een raming van de schade? Dienen er nog verdere besluiten te worden geschreven door de burgerlijke partij? Zijn er nog andere zaken waarop gelet dient te worden?

Kan een advocaat rechtsplegingsvergoeding vorderen bij een burgerlijke partijstelling? Wordt deze dan begroot op het bedrag van de gevorderde vergoeding van de schade?

Re: Burgerlijke partijstelling

Geplaatst: 03 jan 2011 18:22
door Franciscus
Slachtoffer kan én de wagen (zelfde model en staat) en alle kosten en schade ook morele vorderen.
Gezien minderjarige geen eigen 'vermogen' heeft zullen de ouders of de burgerlijke aansprakelijke voor ALLE kosten ook de gerechtskosten en advocaat kosten moeten opdraaien.
Als slachtoffer zou ik toch mijn rechtsbijstandsverzekering inschakelen quid auto quid familiale

Re: Burgerlijke partijstelling

Geplaatst: 11 jan 2011 00:28
door MadMax
Wat houdt het volgende juist in: "voortzetting van de procedure voor de afhandeling der burgerlijke belangen"? Hoe dient de burgerlijke partij zich dan verder te verweren/verdedigen/haar rechten te doen gelden? Welke stappen zijn hiervoor nodig? Concreet, er is een vonnis wat betreft de strafrechtelijke aspecten, doch niet m.b.t. de burgerlijke belangen ...