Pagina 1 van 1

Normen hiërachie

Geplaatst: 30 sep 2011 10:54
door neogoa
Beste,

Wie kan mij vertellen welke norm dient toegepast te worden.

Een school krijgt een waterfactuur van zijn waterleverancier. Zij roept het KB waar ze een langer betalingstermijn krijgen terwijl de waterleverancier het besluit van de vlaamse regering inroept.

Het KB van 1996 zegt: onderwijsinstellingen krijgen een betalingsuitstel van 50 dagen voor het leveren van diensten ongeacht het bedrag van de opdracht.
Het Besluit van de vlaamse regering zegt: De factuur dient binnen de 18 dagen betaald te worden vanaf de datum van verzending.

Is het dan het grondwettelijk hof die hierover dient te beslissen wie zijn bevoegdheid heeft overschreden en dit via het stellen een prejudiciële vraag?
Ik dacht dat het grondwettelijk hof enkel wetgevende akten kon toetsen aan de grondwet. Daar een KB en besluit van de vlaamse regering geen wetgevende aktes zijn zie ik dit niet onmiddelijk gebeuren.

De exceptie van onwettigheid kan m.i. ook niet ingeroepen worden daar de ene niet in hogere rang bevindt als de andere.

Zou u mij daarom kunnen zeggen welke norm dient toegepast te worden en wat de reden hiervoor is?

Bedankt voor jullie inzichten!

Re: Normen hiërachie

Geplaatst: 30 sep 2011 12:30
door scorpioen
Als u de juiste data van de besluiten vermeldt is het gemakkelijker om te helpen.

Re: Normen hiërachie

Geplaatst: 03 okt 2011 11:54
door neogoa
De essentie van de vraag

Welke rechtsnorm dient er toegepast te worden als er een conflict is tussen een KB en een besluit van de vlaamse regering.

Welke norm staat er hoger? En als ze even hoog staan welke dient er dan toegepast te worden. Of aan wie (Rechter, Grondwettelijk Hof , Raad van State,...) dit probleem voorgelegd moet worden om uitsluitsel te krijgen.

Dank voor jullie inzichten.