Pagina 1 van 1

Huiszoeking: wat mag men in beslag nemen, en van wie?

Geplaatst: 21 jul 2012 21:05
door tyfius
Hallo,

Ik zit met een aantal kennissen in een discussie verwikkeld en vermits niemand van ons iets weet van strafrecht en Google niet meteen een duidelijk antwoord geeft zit onze discussie een beetje vast. Ik hoop dat ik deze vraag ook in het juiste forumonderdeel plaats, indien dat niet het geval is vraag ik de moderators dit te verplaatsen.

Na de examenperiode ging de discussie over originele excuses. Naast het gekende "mijn hond heeft mijn huiswerk opgegeten", kwam ook "mijn computer werd in beslag genomen" ter sprake. En na een aantal dagen zaten we met de volgende stelling:

Neem een modaal Vlaams gezin: Vader, Moeder, Zoon en Dochter. Z en D zijn beiden meerderjarig maar wonen nog thuis, hetzij tijdens of na hun hogere studies.
Z en D hebben elk een eigen computer. V en M delen een computer, maar hebben van hun werkgever elk een laptop gekregen. Deze laptop is eigendom van de werkgever en gebruiken zij thuis enkel in functie van hun werk. Die laptop moeten zij elke dag mee nemen naar kantoor, want daar wordt die ook gebruikt.

Z mispeutert iets op het internet, er wordt een onderzoek ingesteld en aan de hand van het IP adres worden bij de provider de gegevens van V verkregen, aangezien de internet verbinding op zijn naam staat. Op een dag belt de politie aan met een huiszoekingsbevel. Wat mogen zij allemaal in beslag nemen en van wie mogen zij iets in beslag nemen? Stel dat Z de feiten tijdens de huiszoeking bekent, ik weet niet of dat invloed heeft.

Hier kwamen we tot 2 verschillende meningen:
  • Men mag alles van iedereen in beslag nemen. Maar hoe zit het dan met de laptops die eigendom zijn van de werkgever van V en M? De computer van D waar bijvoorbeeld een eindwerk op staat dat zij moet indienen. De computer van een familielid die door hun hersteld wordt. Smartphones, tablet-pc's, e-Readers, ... Mogen er nog back-ups genomen worden van bestanden, foto's, ... Tegenwoordig is alles digitaal, dat kan je geen maanden of jaren missen.
  • Vermits Z en D meerderjarig zijn moeten er in principe voor hun spullen een apart bevel zijn. Maar hoe begin je dan met het bewijzen van de eigendommen? Of, stel dat Z bekent, maar de huiszoeking gebruikt bij V, mag men dan zomaar de spullen van Z meenemen?
Maar welke mening is de juiste? Of is het nog complexer en spelen er nog allerhande factoren een rol die een invloed hebben?

Dank bij voorbaat.

Re: Huiszoeking: wat mag men in beslag nemen, en van wie?

Geplaatst: 21 jul 2012 21:57
door Vandebos
Aangezien het ip wijst op een toestel binnenshuis kan alle it materiaal in woning in beslag worden genomen ook de toestellen van de werkgevers. Indien Z bekent en aanwijst via welk toestel hij het internet heeft platgelegd is het mogelijk dat denkel dat toestel zal in beslag genomen worden.

Bovendien is het goed mogelijk dat een technische cel mee afstapt en ofwel eerste vaststellingen verricht of volledige backups neemt van alle aanwezige toestellen.

Re: Huiszoeking: wat mag men in beslag nemen, en van wie?

Geplaatst: 22 jul 2012 00:42
door patjebrussel
Hallo,
[*]Men mag alles van iedereen in beslag nemen.
Dat is de juiste. En het bevel zal zodanig geschreven zijn dat ze alles kunnen meenemen.

En ik kan getuige, want van mijn spullen hebben ze ook alles meegenomen in een zaak waar ik niets mee te maken had. Ik heb gelukkig mijn spulletjes weer mogen afhalen (ja, ze komen ze niet terugbrengen), de andere zijn spullen zijn verbeurd verklaard en vernietigd denk ik.

Ik kan je wel zeggen, als slachtoffer, dat zo'n huiszoeking een enorme indruk om mij achtergelaten heeft tot het paranoïde af, nu nog steeds.
En die dader heeft geen greintje respect ervoor, lees maar eens mijn andere vorige postings. Ongelofelijk hoe sommigen zich van de wet niks aantrekken en er nog mee wegkomen ook.

Ach, ik mag er niet aan denken of mijn nacht is weer naar de kl......

Re: Huiszoeking: wat mag men in beslag nemen, en van wie?

Geplaatst: 22 jul 2012 20:15
door tyfius
Hallo,
[*]Men mag alles van iedereen in beslag nemen.
Dat is de juiste. En het bevel zal zodanig geschreven zijn dat ze alles kunnen meenemen.
Bedankt voor het antwoord, nu kunnen we weer een aantal dagen verder met onze discussie. :D

We hadden tijdens het zoeken al ontdekt dat je voor het terugvragen van je spullen een aanvraag moet indienen, maar mag ik vragen hoelang het geduurd heeft voor jij je spullen terug had? En mag je back-ups maken van je bestanden, wordt dat voor jou gedaan? (Als ik dat kan afleiden uit het antwoord van Vandebos die het over de technische cel heeft.) Als ik in mijn omgeving rondkijk dan is het, buiten de vakantie natuurlijk, moeilijk om een computer en je bestanden te missen. Al het schoolwerk, al het gewone werk staat op je computer en eventueel een back-up op een USB stick, maar ik vermoed dat men dat dan ook allemaal mee in beslag neemt dus heb je er niets aan.

Re: Huiszoeking: wat mag men in beslag nemen, en van wie?

Geplaatst: 22 jul 2012 22:23
door patjebrussel
Na een maand of 5. Dat verzoekschrift tot weerkrijgen moet dan wel juist geschreven zijn, met alle spullen erop. Zo stonden er mijn video's niet op, en die heb ik nooit terug gehad. Heb ook niet meer de moeite gedaan om een nieuw verzoekschrift laten schrijven.
Men heeft meteen alles meegenomen, geen technische cel of niks. En je mag aan niks meer aankomen.

Niet aangenaam en al zeker als je niets gedaan hebt en er niks mee te maken hebt.