Coorectionele rechtbank

Creatief
Topic Starter
Berichten: 2521

Coorectionele rechtbank

#1 , 25 aug 2012 22:33

Kan er nog na de gerechteljke vereffening-verdeling via de Rechtbank van Eerste Aanleg (Burgerlijke rechtbank) nog klacht worden neergelegd bij de correctionele rechtbank tegen de tegenpartij?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#2 , 25 aug 2012 22:35

Voor strafbare feiten kan zolang de feiten niet verjaard zijn aangifte gedaan worden.

Creatief
Topic Starter
Berichten: 2521

#3 , 25 aug 2012 22:44

En wanneer zijn die verjaard?
- valsheid in geschrifte door erfgenaam en bankier in bankdocumenten (beleggingsverzekeringen)?
- meineed
- heling
- valse aangifte SSR?
- corruptie
- zwartwerk
- ...

Reclame

Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#4 , 25 aug 2012 22:50

Strafrecht
Verjaring van de strafvordering: de duur hangt af van de aard van het misdrijf. Misdaden verjaren na 10 jaar, wanbedrijven na 5 jaar en overtredingen na 6 maand. Hierop bestaan vele bijzondere gevallen (bvb bij seksuele misdrijven) en uitzonderingen (bvb correctionalisatie). Bepaalde misdrijven zijn onverjaarbaar.

Verjaring van de straf
Criminele straffen verjaren door verloop van 20 jaar (artikel 91 van het Strafwetboek). Correctionele straffen verjaren door verloop van 5 jaar. Indien de uitgesproken straf meer dan 3 jaar bedraagt, dan verjaart de straf door verloop van 10 jaar (artikel 92 van het Strafwetboek). Politiestraffen verjaren door verloop van een jaar (artikel 93 van het Strafwetboek).

Stuiting en schorsing
Verjaring kan gestuit of geschorst worden. Stuiten betekent dat de verjaringstermijn helemaal van nul af aan opnieuw begint te lopen; schorsen betekent dat de termijn voor een zekere tijd onderbroken wordt en na de schorsing verder loopt voor het resterende gedeelte.

Creatief
Topic Starter
Berichten: 2521

#5 , 25 aug 2012 22:56

Bedankt, Franciscus, voor je antwoord, maar als leek vind ik je antwoord vaag.

Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#6 , 26 aug 2012 13:53

Spijtig genoeg kan ik niet beter antwoorden want het hangt allemaal af van de feiten en wie er aan deelgenomen heeft.
neem nu :
valsheid in geschrifte door erfgenaam en bankier in bankdocumenten (beleggingsverzekeringen)?
Wat is verjaringtermijn van deze feiten. Wel dat hangt al af van wie er aan deelgenomen heeft, van het ogenblik dat het feit gepleegd is, van de mogelijkheid dat er op een later tijdstip nog gebruik gemaakt is van dat document, of er andere feiten gepleegd zijn met dat document enz enz .
Vb wie heeft aan het misdrijf deelgenomen: stel dat een notaris was ( die laten we hopen geen parlementslid is) dan is het een misdrijf gepleegd door een openbaar officier ==> veel hoger bestraffing. Stel dat een van de deelnemers voorrang van rechtsmacht heeft wel dan gaat de zaak ineens over naar de hogere rechtsmacht nl het hof van beroep... enz enz

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#7 , 26 aug 2012 20:20

Het slachtoffer moet zich in feite niets aantrekken van de verjaring. Het kan klacht indienen en later zal dan wel blijken of de feiten al dan niet verjaard zijn.

Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#8 , 26 aug 2012 22:00

Klopt natuurlijk ..

Creatief
Topic Starter
Berichten: 2521

#9 , 26 aug 2012 22:02

Ja maar, als wij als eisende en benadeelde partij naar de correctionele rechtbank trekken, dan zijn hier ook kosten aan verbonden zoals onze advocaat. Indien de fieten verjaard zijn, dan hebben we wel voor niets kosten gedragen.

Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#10 , 27 aug 2012 09:53

U kan eerst natuurlijk naar de politie gaan en een of meerdere pv's laten opstellen.
U kan best zelf eerst chronologisch het verhaal op papier zetten dus de tijdslijn uittekenen en daarin steeds verwijzen naar de op dat moment opgestelde op gebruikte documenten.
U hebt al een vonnis van de burgerlijke rechtbank?
Is het vonnis al in kracht/gezag van gewijsde gegaan? Andere partij kan dan niet meer in beroep gaan. De veroordeling is definitief.

De (strafrechtelijke) aangifte dient best te gebeuren bij de lokale politie gezien deze de eerste lijn politie is. In grotere zones hebben ze een speciaal team Ecofin ( team van de lokale recherche).
Deze kunnen de zaak overnemen meestal na opdracht van procureur des Konings.

U kan ook een brief ( aangifte) naar procureur sturen deze duidt dan een politiedienst aan om zaak verder te onderzoeken. Meestal NADAT u eerst door de lokale politie bent uitgenodigd om uw aangifte te bevestigen.
Bij de aangifte bij de politie krijgt u een attest van aangifte en dan kan u zich als slachtoffer laten registreren op het parket van de procureur des Konings.
U kan ook vragen welke substituut met het opsporingsonderzoek werd belast en vragen uw zaak eens mondeling te komen toelichten.

Indien de zaak (strafrechtelijk) voorkomt en u wint hebt u recht op RPV (rechtsplegingsvergoeding).
Om aangifte te doen hebt u geen advocaat nodig enkel een goed opgesteld dossier.
PS Hebt u geen advocaat voor de burgerlijke procedure?

Zeer in het algemeen :

Of de feiten verjaard zijn kan enkel bepaald worden wanneer samenhang van feiten bepaald wordt en wanneer eerste en laatste feit gepleegd werd.
zo kunnen misdrijven ogenblikkelijk anderen voortdurend of weer andere voortgezet zijn.
Dat is bepalend voor de verjaringstermijn.

De verjaringstermijn neemt bij ogenblikkelijk misdrijf een aanvang op het ogenblik waarop het strafbare feit werd gepleegd
Bij een voortdurend misdrijf is dat op het ogenblik dat de strafbare toestand heeft opgehouden.
Bij een voortgezet misdrijf op het ogenblik dat het laatste strafbare feit werd gepleegd
Dit los van stuiting of schorsing van de verjaring.

Creatief
Topic Starter
Berichten: 2521

#11 , 27 aug 2012 10:12

Bedankt, Franciscus voor je antwoord. Ik blijf het moeilijk vinden i.v.m. de verjaring.

Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#12 , 27 aug 2012 10:22

Het begrip en principe van verjaring wil zeggen dat na verloop van tijd de maatschappij het niet nuttig/nodig meer vindt om de dader te straffen.
Voor eenvoudige dingen is dat kort voor andere duurt het wat tot veel langer. In een geciviliseerde maatschappij zijn daar regels over gemaakt.

Ik herinner me een zaak van in de jaren 60. In de Grote Dreef te S. (geen namen) werd het lichaam gevonden van een tiener iemand van 12 jaar. Lichaam lag in een holte naast de weg vol bladeren en jongen bleek gewurgd. Geen dader werd gevonden.
Meer dan 30 jaar later kwam dader zich aangeven vergezeld van de pastoor. Zaak is toen uiteraard terug in het nieuws gekomen. Echter de dader is nooit veroordeeld gezien op het ogenblik van de feiten minderjarig 13 jaar. Feiten verjaard (nu geef ik het iets vereenvoudigd weer).
Reden: wat is het maatschappelijk belang nu nog te gaan bestraffen want daar gaat strafrecht toch over.

Terug naar “Procedure, Spelers & Instellingen”