Welke rechtbank is bevoegd?

laryge
Topic Starter
Berichten: 136
Juridisch actief: Nee

Welke rechtbank is bevoegd?

#1 , 14 mar 2016 23:27

Welke rechtbank is bevoegd in volgende situatie: een gezin woont in België (Vlaanderen) en heeft een vakantiehuisje gehuurd via Homeaway. Het huurhuis is gelegen in Spanje. De verhuurder heeft de Russische nationaliteit en woont ook in België (Vlaanderen).
In december 2015 wordt een voorschot betaald, via het betalingssysteem van Homeaway.
Begin februari 2016 zegt verhuurder de huur op, omwille van gewijzigde wetgeving in Spanje waaraan ze niet wil voldoen. Ze belooft het voorschot asap terug te betalen.
Half maart nog steeds geen voorschot ontvangen en geen reactie meer van de verhuurder.
Een aangetekende brief vertrekt eind deze week sowieso, maar voor de volledigheid zou ik graag de eventueel bevoegde rechtbank vermelden.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Legalese
Berichten: 4
Juridisch actief: Ja
Contacteer: Website

#2 , 16 mar 2016 16:47

Beste Laryge,

In zulke grensoverschrijdende omstandigheden (u als huurder en de verhuurder wonen in Belgie, het huurhuis is gelegen in Spanje), wordt de bevoegdheid van de rechtbank geregeld door de Europese Verordening betreffende de rechterlijke bevoegdheid (Verordening nr. 44/2001 van 22 december 2000).

Artikel 22 van deze Verordening bepaalt dat in geval van huur van een onroerend goed de rechtbanken van de lidstaat van de EU waar het goed gelegen is exclusief bevoegd zijn, ongeacht de woonplaats van de huurder of verhuurder. Enkel de rechtbanken in Spanje zijn dus bevoegd.

Hier is wel een uitzondering op, namelijk wanneer u voor ten hoogste zes opeenvolgende maanden huurt, en de verhuurder een natuurlijke persoon is, kan u de verhuurder ook dagvaarden in België omdat u beiden daar woonplaats heeft. Aangezien het om een vakantiehuisje gaat, ga ik ervan uit dat wel aan de voorwaarde van maximum 6 opeenvolgende maande huur is voldaan. Maar of deze uitzondering hier van toepassing is, hangt ook af van wie als verhuurder op het huurcontract staat en of dit een vennootschap is of niet. Als het een vennootschap is (Homeaway?) is de uitzondering niet van toepassing en kan de rechtszaak enkel in Spanje worden gevoerd.

Indien u de rechtszaak wel in België kan voeren: welke rechtbank in België u dan moet nemen is die van de woonplaats van de verhuurder. Normaal gezien is het de vrederechter van de plaats waar het huurhuis gelegen is, maar aangezien het huurhuis in Spanje ligt, denk ik wel dat men kan terugvallen op de gewone regel dat men de verweerder steeds kan dagvaarden waar hij woont. Indien men de procedure niet in België zou kunnen voeren, zou dit eigenlijk een schending zijn van de Europese Verordening, die juist bepaalt dat het ook mogelijk is om de verweerder in de lidstaat van zijn woonplaats te dagvaarden.

Indien u de rechtszaak in Spanje zou moeten voeren, vermoed ik dat daar ook de rechtbank van de plaats waar het huurhuis is gelegen, bevoegd is.

Veel succes met uw aangetekende brief!

Reclame

Terug naar “Procedure, Spelers & Instellingen”