Pagina 1 van 1

Beroep bij verstek

Geplaatst: 29 jun 2018 22:08
door ssoleti
Een vriend heeft een boete gekregen via politierechtbank.
Hij was niet op de zitting aanwezig endus heeft hij het vonnis opgestuurd gekregen via een deurwaarder

Hij wil graag in beroep gaan.
Moet hij zich tot de deurwaarder richten of iemand anders?
Kost dit hem geld?

Mvg

Re: Beroep bij verstek

Geplaatst: 30 jun 2018 04:21
door Issued
https://mijnadvocaten.be/gids/verkeersr ... rechtbank/
Verzet aantekenen
Wanneer u noch ter zitting aanwezig bent, noch vertegenwoordigd werd door een advocaat, zal u ‘bij verstek’ worden veroordeeld.

In dit geval kunt u verzet aantekenen tegen het tussengekomen vonnis bij verstek. Dit betekent dat de Politierechtbank u zaak (in principe) opnieuw zal behandelen.

‘Verzet aantekenen’ geschiedt via een gerechtsdeurwaarder. Het opstellen van de dagvaarding in verzet laat u het best over aan een gespecialiseerd advocatenkantoor.

In geval van verzet kunt u geen verzwaring van uw straf oplopen! Het ergste dat kan gebeuren is dat de Rechtbank de bij verstek opgelegde straf bevestigt.

Termijn voor verzet
In principe dient verzet te worden aangetekend binnen een termijn van 15 dagen nadat het verstekvonnis werd betekend of vanaf de persoonlijke kennisname van het verstekvonnis.

Heeft u geen kennis genomen van het vonnis en de termijn van 15 dagen is reeds verstreken?

Dit scenario dient geen aanleiding te geven tot paniek.

In voorkomend geval voorziet de wet in een ‘buitengewone termijn van verzet’. Deze buitengewone termijn loopt slechts tot het ogenblik waarop de strafvordering is verjaard.

Onmiddellijk actie ondernemen is dan ook de boodschap!

Re: Beroep bij verstek

Geplaatst: 30 jun 2018 12:42
door scorpioen
Art. 187 § 6 Wetboek Strafvordering
Het verzet wordt als ongedaan beschouwd:
1° indien de eiser in verzet, wanneer hij persoonlijk of in de persoon van een advocaat verschijnt en vaststaat dat hij kennis heeft gehad van de dagvaarding in de procedure waarin hij verstek heeft laten gaan, geen gewag maakt van overmacht of van een wettige reden van verschoning ter rechtvaardiging van zijn verstek bij de bestreden rechtspleging, waarbij het erkennen van de aangevoerde overmacht of reden overgelaten wordt aan het soevereine oordeel van de rechter;
Verzet is dus enkel mogelijk als men geen kennis heeft van de dagvaarding of als er sprake is van een wettige reden van verschoning ter rechtvaardiging van het verstek.
Hoger beroep moet ingesteld worden binnen de dertig dagen na de betekening en doe je met een verklaring op de griffie van de politierechtbank en kost niets.
Tegelijkertijd moet je een grievenformulier invullen.