Scheiding van goederen en schenkingen

Karel
Topic Starter
Berichten: 21

Scheiding van goederen en schenkingen

#1 , 17 nov 2006 01:16

Veronderstel koppel gehuwd onder het stelsel van zuivere scheiding van goederen.
De vrouw kreeg een effectenrekening van haar ouders (zonder akte), doch deze werden (rechtstreeks of onrechtreeks) op een gemeenschappelijke rekening gestort.
Op deze rekening werden echter nooit meer bedragen bijgestort, zodat de herkomst van de ouders nog 100 % is.
De intresten en coupons werden steeds afgehaald en zijn dus eveneens niet achtergebleven op de rekening.

Wat gebeurt er bij overlijden van de vrouw ?

Volgens BW art. 1399/1400 zijn deze effecten eigen aan de vrouw (gezien de effecten van haar ouders kwamen), en zou de naakte eigendom dus volledig naar de kinderen gaan, en het vruchtgebruik aan de overlevende echtgenoot.

Of wordt er door de gemeenschappelijke rekening verondersteld dat dit voor de helft een schenking was aan de echtgenoot, waardoor hij de helft kan houden, en de overige helft in naakte eigendom naar de kinderen gaat ?
Moet er dan niet een bijkomend bewijs worden geleverd dat het inderdaad een schenking betrof ?

Is er hier een termijn van belang ?

En wat indien de effectenrekening niet op een gemeenschappelijke rekening, maar op een rekening van de man werd gestort ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Wesley
Berichten: 294

#2 , 17 nov 2006 13:42

Tja, is een feitenkwestie.

Schenking is altijd eigen MAAR moet ook eigen blijven. Concreet schenking aan vrouw moet gebeuren op een rekening exclusief toebehorende aan vrouw. Anders treed er vermenging op.

Hier schenking op een gemeenschappelijke rekening. Dus niet meer aantoonbaar dat het eigen is TENZIJ zwart op wit te bewijzen dat er op die rekening buiten die schenking geen frank van of af is gegaan (of dat enkel de vrouw heeft afgehaald).

Maar moet dan nog aanvaard worden door fiscus want door storten op gemeenschappelijk rekening worden de gelden in feite ook gemeenschappelijk.

Karel
Topic Starter
Berichten: 21

#3 , 19 nov 2006 02:10

Hier schenking op een gemeenschappelijke rekening. Dus niet meer aantoonbaar dat het eigen is TENZIJ zwart op wit te bewijzen dat er op die rekening buiten die schenking geen frank van of af is gegaan (of dat enkel de vrouw heeft afgehaald).
Volgens art. 1468 & 1399 lijkt het me dat een borderel van de storting van de ouders van de vrouw naar de rekening, voldoende is om te bewijzen dat het eigen is aan de vrouw ?

Bij zuivere scheiding van goederen begrijp ik dat er geen gemeenschap is, en dus als dit dan voor de helft in het vermogen van de man zou zijn terechtgekomen, moet dit dan niet door een schenking gebeurd zijn ? Is een schenking zonder akte mogelijk ?

In art. 946 lees ik in verband met een schenking :

Ingeval de schenker zich de vrijheid heeft voorbehouden te beschikken over een zaak die in de schenking begrepen is, of over een bepaalde geldsom uit de geschonken goederen, en hij overlijdt zonder daarover te hebben beschikt, behoort die zaak of die geldsom toe aan de erfgenamen van de schenker, niettegenstaande alle daarmee strijdige bedingen en bepalingen.


Wil dit ook niet zeggen dat het naar de kinderen gaat, gezien de vrouw nog volledig over haar geld kon beschikken ?

Reclame

Karel
Topic Starter
Berichten: 21

#4 , 19 nov 2006 02:31

Schiet me nog een andere vraag te binnen : valt dit onder het recht op inkorting ?

Bijvoorbeeld :

Koppel heeft 2 kinderen.
Vrouw had effecten gekregen ter waarde van 400.000 ?, welke aldus op een gemeenschappelijke rekening werd gestort.
Zij heeft daarbuiten geen andere bezittingen (eenvoudigheidshalve).

Laat ons nu ervan uitgaan dat dit dus wordt aanzien als de helft van de man (ondanks de discussie hiervoor), dan heeft de man in totaal na het overlijden van de vrouw het volgende ontvangen :
200.000 ? + vruchtgebruik op de andere helft
De 2 kinderen ontvangen elk de naakte eigendom over 100.000 ?

Kunnen de kinderen inroepen dat de vader meer dan het beschikbaar deel heeft gekregen (een derde) , en dus elk 33.000 ? terugvragen ?
Of is dit hier niet van toepassing ?

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”