#2 , 06 apr 2011 09:51
Je bent niet verplicht een bewindvoerder aan te stellen, maar indien de volmachthebber niet zuiver is op de graat, dan voorkom je wel veel miserie door wél een bewindoerder aan te stellen. De bewindvoerder laat je aanstellen door de vrederechter. Je mag ook jezelf laten aanstellen. Door het aanvaarden van de bewindvoering ben je verplicht een stipte boekouding na te houden, die je 2-jaarlijks aan de vrederechter ter goedkeuring moet voorleggen. Dit jobke houdt meer in dan je denkt. Een extern bewindvoerder vraagt 3 % van moeders maandelijks inkomen. Persoonlijk vind ik dit een schappelijke overeenkomst. Dit betekent 3 % op het inkomen, maar niet op verworven intresten van spaargelden.
Een huis dat leeg staat, sterft ook. Daarom is het goed het huis bewoonbaar te houden. Je kan ook een voorstel doen om het huis te verkopen. Moeder zal waarschijnlijk toch niet meer terugkeren naar haar woning. Indien moeder haar akkoord geeft het huis te verkopen, des te beter. Bij verhuur van de woning kunnen jullie ook een moeilijke huurder treffen, die op zich weer veel kopzorgen kan meebrengen.
Indien jullie werken uitovoeren aan het huis, dan mogen de kosten betaald worden met de gelden van moeder. Alle facturen moeten door de volmachthebber(s) netjes bewaard worden om nadien zich te kunnen verantwoorden aan de overige erfgenamen. Ook facturen, kastickets voor aankoop kleding, enz. dienen bewaard te worden. Medicatie en doktersvisite worden meestal verrekend in de factuur van de RVT. Ook deze facturen dienen bijghouden te worden: zowel inkomsten als uitgaven!
Kosten van renovatie kunnen juliie niet inbrengen voor de successierechten.
Enkel de begrafeniskosten, grafsteen, koffietafel, laatste medisch onderzoek of hospitalisatierekening (waarvan factuur na overlijdensdag werd ontvangen), laatste factuur van bewindvoerder, 6-wekenmis kunnen ingebracht worden als passief voor de SSR.