ouder in rvt ,kosten aan woning ?

wr426f
Topic Starter
Berichten: 10

ouder in rvt ,kosten aan woning ?

#1 , 06 apr 2011 09:29

onze moeder werd onlangs opgenomen in een rvt(vader overleden), de kinderen hebben sedert ruime tijd een volmacht op rekeningen,verkoop huis,enz..
wij wensen kosten aan haar huis te doen om het in een betere staat te brengen en het daarna te verhuren (rvt's kosen geld...)
Wij betalen al haar rekeningen, winkelen voor haar, enz..
Onze vraag is nu : met wat dienen wij rekening te houden ivm ev. sucsessie?
Zijn wij verplicht een bewindvoerder aan te stellen?
Kunnen wij alle rekeningen bijhouden en die ev. inbrengen mocht ze overlijden?Zijn die rekeningen dan geldig?
Kunnen wij die kosten aan haar huis zomaar doen?
Moeten alle bovenstaande kosten ergens geregistreerd worden?

tnx,

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Creatief
Berichten: 2521

#2 , 06 apr 2011 09:51

Je bent niet verplicht een bewindvoerder aan te stellen, maar indien de volmachthebber niet zuiver is op de graat, dan voorkom je wel veel miserie door wél een bewindoerder aan te stellen. De bewindvoerder laat je aanstellen door de vrederechter. Je mag ook jezelf laten aanstellen. Door het aanvaarden van de bewindvoering ben je verplicht een stipte boekouding na te houden, die je 2-jaarlijks aan de vrederechter ter goedkeuring moet voorleggen. Dit jobke houdt meer in dan je denkt. Een extern bewindvoerder vraagt 3 % van moeders maandelijks inkomen. Persoonlijk vind ik dit een schappelijke overeenkomst. Dit betekent 3 % op het inkomen, maar niet op verworven intresten van spaargelden.

Een huis dat leeg staat, sterft ook. Daarom is het goed het huis bewoonbaar te houden. Je kan ook een voorstel doen om het huis te verkopen. Moeder zal waarschijnlijk toch niet meer terugkeren naar haar woning. Indien moeder haar akkoord geeft het huis te verkopen, des te beter. Bij verhuur van de woning kunnen jullie ook een moeilijke huurder treffen, die op zich weer veel kopzorgen kan meebrengen.

Indien jullie werken uitovoeren aan het huis, dan mogen de kosten betaald worden met de gelden van moeder. Alle facturen moeten door de volmachthebber(s) netjes bewaard worden om nadien zich te kunnen verantwoorden aan de overige erfgenamen. Ook facturen, kastickets voor aankoop kleding, enz. dienen bewaard te worden. Medicatie en doktersvisite worden meestal verrekend in de factuur van de RVT. Ook deze facturen dienen bijghouden te worden: zowel inkomsten als uitgaven!

Kosten van renovatie kunnen juliie niet inbrengen voor de successierechten.
Enkel de begrafeniskosten, grafsteen, koffietafel, laatste medisch onderzoek of hospitalisatierekening (waarvan factuur na overlijdensdag werd ontvangen), laatste factuur van bewindvoerder, 6-wekenmis kunnen ingebracht worden als passief voor de SSR.

jefke007
Berichten: 1835

#3 , 09 apr 2011 10:19

Indien het huis van de moeder die in de rvt verblijft verkocht wordt ,dan wordt gedurende de eerste 10 jaar 6 % van die verkoopprijs als inkomen beschouwd voor een eventuele tegemoetkoming voor bejaarden via het ministerie van sociale voorzorg die uw moeder zou ontvangen. Indien zij die tegemoetkoming niet heeft aangevraagd dan kan je die aanvraag nog altijd via de sociale dienst van het gemeentebestuur doen. Voor mijn moeder betaalde dat ministerie maandelijks ongeveer 500 euro (en 130 euro voor de zorgverzekering ) bovenop het pensioen van mijn vader. Onrechtstreeks - onafhankelijk van het inkomen - levert het ook nog eens 1000 euro per jaar op( goedkopere electriciteit, dokterskosten , telefoon enz ).
Zelfs een miljonair kan die ONrechtstreekse voordelen bekomen, indien men voldoende punten heeft op hun schaal.

Reclame

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 09 apr 2011 12:45

Kunt u -in samenspraak en akkoord met uw moeder - geen gebruik maken van haar eigen gelden om de kosten aan het huis te betalen? Dat is het simpelste en bespaart later erfenisrechten want dan is er minder geld over. Tenzij het gaat over zware in,vesteringen zoals nieuw dak, heropbouw muren moeten de kosten trouwens toch door de vruchtgebruiker worden gedragen.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”