Ontnemen van nalatenschap langstlevende

Jules
Topic Starter
Berichten: 39

Ontnemen van nalatenschap langstlevende

#1 , 13 feb 2007 14:06

Tijdens de procedure tot echtscheiding was door de voorzitter van de rechtbank als voorlopige maatregel beslist dat de echtgenoot niet langer in de echtelijke woning mocht blijven wonen.
Vraag: kan later door de notaris in een testament tot ontneming van de nalatenschap aan de langstlevende huwelijkspartner, deze maatregel van de rechtbank worden ingeroepen als zijnde ' een vordering voor een afzonderlijk verblijf van de overleden echtgenoot als eiser of verweerder bij een gerechtelijke akte' (art. 915bis ?3)?
Met dank bij voorbaat voor uw vlugge reactie.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 14 feb 2007 15:19

?Art.915bis.? 3. De rechten bedoeld in ?? 1 en 2 kunnen bij testament aan de langstlevende echtgenoot worden ontnomen, indien de echtgenoten op de dag van het overlijden sinds meer dan zes maanden gescheiden leefden en indien de erflater, voor zijn overlijden, bij een gerechtelijke akte als EISER of als VERWEERDER een afzonderlijk verblijf had gevorderd en voor zover de echtgenoten na die akte niet opnieuw zijn gaan samenwonen...?(Burgerlijk Wetboek).

?Art.1280.De voorzitter van de rechtbank...neemt...op verzoek van de partijen of van een van de partijen of van de procureur des Konings kennis van de voorlopige maatregelen die betrekking hebben op de persoon, op het levensonderhoud en op de goederen, zowel van de partijen als van de kinderen...?(Gerechtelijk Wetboek).

?een afzonderlijk verblijf? behoort tot die voorlopige maatregelen.

?als voorlopige maatregel beslist dat de echtgenoot niet langer in de echtelijke woning mocht blijven? is noodzakelijk het gevolg van een gerechtelijke akte van een der partijen die als EISER of als VERWEERDER een afzonderlijk verblijf had gevorderd ,daar de rechter niets boven het gevorderde (=ultra petita) kan toestaan. De notaris kon dit dus inroepen.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Jules
Topic Starter
Berichten: 39

#3 , 14 feb 2007 18:50

Aan heer J. Demoor mijn hartelijke dank voor zijn duidelijk antwoord op mijn vraag. Dit laat me toe verder het nodige te doen. Nogmaals bedankt!

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”