Ofwel heeft die bijdrage een OORZAAK.
Is die oorzaak vergoeding voor het bewonen van andermans huis,dan dient die vergoeding in verhouding te zijn tot de huurwaarde van dit huis;
Is die oorzaak vrijgevigheid dan kan zij tot het beschikbaar deel ingekort worden(art.913,920 Burgerlijk Wetboek).
In beide gevallen geldt ?Art.1315.Hij die de uitvoering van een verbintenis vordert ,moet het bestaan daarvan BEWIJZEN...?(Burgerlijk Wetboek).
De vrouw(of haar erfgenamen) dienen dan bestaan en omvang van voornoemde oorzaken te bewijzen indien de man(of diens erfgenamen) dit eisen.
Ofwel heeft die bijdrage geen bewezen OORZAAK.
?Behoudens andersluidende bedingen tussen partijen,kan de huurder,bij toepassing van het algemeen rechtsbeginsel dat niemand zich ZONDER OORZAAK ten koste van een ander mag VERRIJKEN,tegenover de verhuurder aanspraak maken op vergoeding van verbeteringen door hem aan het verhuurde goed aangebracht...?(Cass. 18 april 1991,Bull. 1991,740,noot,Res.Jur.Imm. 1991,205).
Zie zonodig ook : COUN,D.,Onverschuldigde betaling en verrijking zonder oorzaak:Een kans voor ?vergeten schuldeisers? bij vereffening?,R.W.2005-06,845-850.
Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in
http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.