Situatie:
Ik ben sinds een jaar voorlopig bewindvoerder van mijn demente tante. Zij heeft geen kinderen en man is overleden. Ze heeft wel nog een broer (mijn vader) en haar overleden man had nog een stiefbroer (die ook gestorven is, maar wel een zoon heeft).
Mijn tante en haar man hebben een mooi vermogen opgebouwd. Mijn tante was enige erfgename.
Ik beheer , als voorlopig bewindvoerder, het vermogen samen met een private banker.
De private banker adviseert om na te denken over een fiscaalvriendelijke succesieplanning omdat nu-bij haar overlijden- we meer dan 60% aan de staat gaan geven.
Kan ik als voorlopig bewindvoerder een schenking doen (voorbeeld naar mijn vader die toch eerste erfgename is)? Natuurlijk mist toestemming van de vrederechter? Maar
-ik kan er inkomen dat een vrederechter dit niet zou toelaten, want noemen ze dat geen ontvreemding van haar geld?
-ze zou dan ook nog eens drie jaar moeten leven om succesierechten te omzeilen, ze is nu 84.
Zijn er andere methodes om fiscaal interessant om te gaan met haar vermogen? Bij het afhandelen van de erfenis, heeft ze 120 000 euro moeten betalen aan de fiscus en toen zei de notaris: Jammer dat ze nooit iets geregeld hebben...zorg dat jullie ook niet alles aan de fiscus betalen.?
Zijn er andere methodes (dan schenking) van fiscaal vriendelijke successieplanning? Let op: ik wil helemaal niet de fiscus omzeilen, maar hoe minder we aan de fiscus moeten betalen, hoe beter natuurlijk.
Iemand zei dat we een huis moesten kopen. Maar dat maakt toch geen verschil in successierechten later?
bedankt voor het advies