Beste mensen,
Graag jullie hulp bij deze vraag.
Ik weet dat voor het betalen van de successierechten een zorgkind momenteel gelijkgesteld wordt met een natuurlijk kind. Daardoor moet het zorgkind bij een erfenis evenveel betalen als een natuurlijk kind. Mijn vraag is of deze gelijkstelling ook bestaat voor het zogenaamde reservatair gedeelte? Even knippen en plakken:
-------------------------------------------------------------------------------------
Wie is bevoorrechte erfgenaam in Belgi? en op welk gedeelte van de nalatenschap hebben zij steeds recht :
1) De langstlevende echtgeno(o)t(e) is een bevoorrecht erfgenaam. Hij/zij heeft steeds recht op het vruchtgebruik op de helft van de nalatenschap of op het vruchtgebruik op de gezinswoning en de meubels (zelfs al bedraagt dit meer dan het vruchtgebruik op de helft van de nalatenschap). Er is ??n geval waarin de langstlevende echtgeno(o)t(e) geen bevoorrecht erfgenaam is : wanneer men reeds m??r dan 6 maanden feitelijk gescheiden leeft en wanneer men aan de vrederechter de toelating heeft gevraagd om apart te wonen, en in dat geval kan men wel in een testament het bevoorrecht erfdeel ontnemen aan de echtgeno(o)t(e).
2) de kinderen.
- Als er 1 kind is, bedraagt het reservatair deel de helft van de nalatenschap. Met andere woorden, de erflater met ??n kind kan maar over de helft van zijn vermogen vrij beschikken bij testament.
- Als er 2 kinderen zijn, bedraagt het reservatair erfdeel van elk kind ??n/derde van de nalatenschap. De erflater met 2 kinderen kan slechts over een/derde van zijn vermogen vrij beschikken.
- Wanneer er 3 kinderen of meer zijn, kan de erflater slechts over ??n/vierde van zijn nalatenschap vrij beschikken en de overige drie/vierden dienen verdeeld te worden onder de kinderen.
3) De ouders van de overledene
Wanneer de overledene geen kinderen en geen langstlevende echtgeno(o)t(e) nalaat, dan hebben de overlevende ouders ieder een bevoorrecht erfdeel dat gelijk is aan ??n/vierde van de nalatenschap.
-------------------------------------------------------------------------------------
Een korte situatieschets:
In dit geval bezit "het zorgkind" een testament dat van een oudere datum is dan dit van twee "neven en nichten" waarin geschreven staat dat zij alles erven en dat alle voorgaande testamenten herroept. Dit laatste testament is trouwens op een duistere manier verworven. De erflater was niet meer gezond van geest bij het schrijven van het laatste testament en dit valt gemakkelijk te bewijzen. Door het laatste testament dreigt het "zorgkind" nu alles te verliezen? Of toch niet? Er waren geen natuurlijke kinderen in dit geval. Graag jullie dringende hulp.
Alvast bedankt.