Inboedelverdeling erfenis

sebastian
Topic Starter
Berichten: 2

Inboedelverdeling erfenis

#1 , 20 aug 2007 21:26

Mijn vader liet niets anders achter dan inboedel (kleren, vislijnen, radio, gouden ring, tekeningen,gereedschap, enz ...). Niets van echt veel waarde.Na de echtscheiding met mijn moeder hertouwde hij. Die laatste vrouw zorge voor hem tot zijn laatste dag. In totaal huwde hij drie keer. Uit een eerste huwelijk had hij ??n dochter, uit een tweede huwelijk mezelf en mij broer, uit het derde en laatste huwelijk had hij geen kinderen. Mijn vraag is nu, hoe zit het met de verdeling van de inboedel ? Mijn broer en mijn half zus hadden al lang geen kontakt meer met onze vader. Mijn broer wil alles van wat mijn vader geweest is opeisen en onder ons drieen verdelen.
Is het niet zo dat mijn stiefmoeder ( derde vrouw ), recht heeft op het vruchtgebruik van al zijn spullen tot ze sterft ? Maar dan zou er een inventaris moeten gemaakt worden van al wat hij had .... Dit lijkt een beetje op een echtscheiding, een soort van inboedelbeschrijving....Heeft ze niet gewoon het recht te doen wat ze wil met alles, zelfs verkopen als ze daar zin in heeft ? Voor mijn part mag ze dat doen, maar niet van mijn broer. Weet iemand raad ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 22 aug 2007 10:34

?Art.745?Zij(=de kinderen van de ERFLATER) erven voor gelijke delen en bij hoofden?Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de GEHELE nalatenschap??(Burgerlijk Wetboek).

Dit vruchtgebruik laat de langstlevende echter niet toe die nalatenschap te vervreemden.

?Art.1148.Telkens als een ernstig belang aanwezig is kan de verzegeling van de voorwerpen die tot het gemeenschappelijk vermogen van...een nalatenschap...behoren, worden gevorderd :1? door degenen die aanspraak maken op een recht daarin...Art.1172.De ontzegeling is zuiver en onvoorwaardelijk, indien de reden van de verzegeling vervallen is en niemand zich tegen de ontzegeling verzet...Indien zulks niet het geval is, wordt de ontzegeling gevolgd door een boedelbeschrijving, op te maken overeenkomstig de voorschriften van hoofdstuk II van dit boek, tenzij de notaris daarvan regelmatig is vrijgesteld.Art.1177.De personen bedoeld in artikel 1167 die doen blijken van een ernstig belang in de bewaring, kunnen bij verzoekschrift aan de vrederechter de machtiging vragen om een boedelbeschrijving te laten opmaken zonder voorafgaande verzegeling. In dit geval wordt de boedelbeschrijving opgemaakt bij notarisakte...Die machtiging is evenwel niet vereist wanneer het gaat om goederen van een nalatenschap...en de boedelbeschrijving gevorderd is van een notaris door een erfgenaam...?(Gerechtelijk Wetboek).

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

sebastian
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 22 aug 2007 20:37

Bedankt voor het snel en duidelijk antwoord.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”