Schenking bouwgrond

Jant
Topic Starter
Berichten: 3

Schenking bouwgrond

#1 , 29 sep 2007 23:57

Hallo,

ik ben wettelijk samenwonend met mn vriendin en we hebben samen (nu nog) 1 kindje.
Binnen enkele jaren denken we eraan te bouwen.
De bouwgrond zou me geschonken worden door mijn moeder. Dit is de enigste optie want in deze tijden is bouwgrond kopen + huisje bouwen voor ons niet realistisch.
Hier rijzen dus in elk geval enkele vragen, hopelijk kunnen jullie mij een beetje wijzer maken.

1. Wij zullen schenkingsrechten moeten betalen, ten bedrage van +/- 3625 euro als de bouwgrond een geschatte waarde heeft van 100-150000 euro.
Deze 'verminderde' schenkingsrechten zouden nog blijven bestaan tot 2009. Klopt dit?

2. Het spreekt voor zich dat als wettelijk samenwonende, dat mijn vriendin een beetje schrik heeft omdat de grond mij toebehoort, en de eigendom dus
steeds op mijn naam staat. Ze vindt het uiteraard logisch dat de grond uiteraard op mijn naam staan, maar alles wat de bouw en dergelijke aanbelangt,
zal bekostigd worden door eigen financiele middelen, maw het bedrag bij verkoop van ons huis (gedeelde eigendom) en nog een beetje spaargeld.
In totaal zouden we dan ongeveer een kleine 300.000 euro aan bouwbudget hebben. Dit is 50/50
Ik heb gehoord dat trouwen nog steeds de beste oplossing is. Kan iemand nog eens kort uitleggen waarom?

3. Probleem 1; mijn moeder heeft enkel 1 zus die mentaal gehandicapt is. Mijn grootvader en grootmoeder zijn gestorven, mijn ouders wonen nu in hun
huis. Mijn moeder heeft destijds het deel van mijn oma in haar bezit gekregen op voorwaarde dat zij steeds voor mijn gehandicapte tante zou zorgen, wat ook gebeurt.
In ieder geval, mijn moeder is dus voor 2/3 (haar deel + deel van mijn oma) eigenaar van zowel het ouderlijk huis, als aanpalende bouwgrond (in totaal +/- 200 are) en
landbouwgrond.
1/3 is dus in bezit van mijn tante, en aangezien gehandicapten goed beschermd worden (ook logisch), vreest mijn ma wel dat er hier een probleem kan zijn.
Vroeger zou zij nog als voogd beslissingen kunnen nemen in mijn tante's plaats, maar nu zou dit toch delicater liggen.
Mijn eerste vraag is dus of ik verplicht zal zijn haar 'uit te kopen'.
Waar ik ook aan dacht, mijn tante is dus voor 1/3 eigenaar van het hele perceel, maar het deel waar wij op willen bouwen (bvb nog geen 100 are) is geen derde
van het hele perceel. Met andere woorden, kan mijn moeder bijvoorbeeld gewoon niet haar deel (1/3) schenken aan mij. Het deel waar hun huis op staat is immers
zeker even groot dan nog een derde.
Op die manier is er toch geen probleem, en blijft ook mijn tante beschermd. Kan dit, of klinkt dit te makkelijk?

4. Probleem 2: ik ben geen enig kind en moet dus rekening houden met mijn oudere broer. Om geschillen te vermijden en alles eerlijk te laten verlopen,
zal er met hem ook een afspraak gemaakt moeten worden. Mijn moeder wil immers geen ruzie in de familie
Mijn broer heeft altijd te kennen gegeven dat op die plaats bouwen nooit een optie zal zijn. Het ziet er ook naar uit dat zij nooit iets zullen kopen/bouwen.
Zijn vriend (ja,hij is voor de mannen) is immers heel wat ouder en zo is het niet evident om nog lening te krijgen.
Zij lijken ook meer dan gelukkig te zijn in hun huurappartement en hebben andere interesses.
Ik zou hem nu de situatie willen voorleggen zoals ze is.
Eventuele voorstellen: -hij krijgt ook z'n stuk bouwgrond maar daar is hij op dit moment niet vet mee, omdat hij daar nooit wil wonen. Hij mag het stuk ook niet verkopen, want dat is voor mijn ouders dan weer uit den boze.
- mijn voorstel was, als hij daar toch nooit wil bouwen, dat ih testament kan staan, dat later, bij verdeling van de erfenis, bijvoorbeeld de waarde van ons stuk bouwgrond in mindering wordt gebracht van mijn helft. Meer bepaald de waarde vd grond op dat moment.
- hem 'uitparten'. Maar dat maakt onze bouwplannen minder realistisch, mijn ouders zien een handgift wel zitten, maar ook zeker niet aan de totale waarde v dat stuk bouwgrond. Ook al omdat zij op dit moment schrik hebben van wat er met die centjes zal gebeuren. Mijn broer heeft immers soms een gat in zijn hand, en meestal niet aan zaken waar mijn ouders achter staan ;)

Hopelijk helpen jullie mij vooruit, als er een vraagje is (moet niet allemaal) waar jullie raad kunnen bij geven, graag!
Vriendelijke groet

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 30 sep 2007 07:44

1. 'verminderde' schenkingsrechten zouden nog blijven bestaan tot 2009. Klopt dit?
Misschien ook langer. De Vlaamse regering heeft dit al eens verlengd (zoals regelmatig: bekendmaking op de (voor)laatste dag of was het zelfs later?).

Speculeren op belastingregels is zwaar gokken; vandaag wit = morgen zwart.

2. schrik heeft omdat de grond mij toebehoort
Dat wordt geregeld met een zogenaamde (notariële) toelating tot bouwen: de eigenaar geeft een toelating tot bouwen aan 1 andere persoon. Dan is de regel dat alles wat op zijn eigendom staat, ook zijn eigendom IS geannuleerd voor die persoon. Bij een gemeensch. lening 50/50 zal worden aangenomen dat het bezit van het huis (= is dan een 'opstal') ook 50/50 is.

Ik heb gehoord dat trouwen nog steeds de beste oplossing is.
Ik kan geen reden bedenken omdat jullie een gemeenschappelijk kind hebben en wettelijk samenwonen. Zolang U beiden akkoord met de erfrechten die uw kind zal hebben als 1 van U beiden overlijdt, is trouwen niet nodig.

3. 1 zus die mentaal gehandicapt is.
Met andere woorden, kan mijn moeder bijvoorbeeld gewoon niet haar deel (1/3) schenken aan mij.
Ze kan dat doen zodra ze enige eigenaar is van het deel dat ze wil schenken. Momenteel is ze onverdeeld eigenaar met haar zus. Er zal dus eerst een verdeling moeten gebeuren (notarieel). Dan moet uw moeders deel natuurlijk wel voldoende bouwgrond omvatten...

4. oudere broer
Ideaal is dat moeder-broer-U meerdere zaken in 1 keer regelen.
Moeder schenkt eerst haar bouwgrond aan U beiden; nadien koopt U hem uit.
Of, als haar deel groot genoeg is: ze schenkt elk evenveel bouwgrond (na verkaveling = vergunning).

Hij mag het stuk ook niet verkopen, want dat is voor mijn ouders dan weer uit den boze.
Uw vader heeft er niets mee te maken.
Moeder kan wel verkoop onderling (tussen broers) toestaan.
Maar als uw broer niet mag verkopen (=gedurende een bepaalde tijd), bestaat de kans dat hij de schenking niet aanvaardt wegens geen voordeel.

- mijn voorstel was, als hij daar toch nooit wil bouwen, dat ih testament kan staan, dat later, bij verdeling van de erfenis, bijvoorbeeld de waarde van ons stuk bouwgrond in mindering wordt gebracht van mijn helft. Meer bepaald de waarde vd grond op dat moment.
Dat moet niet in een testament staan; de wet voorziet dat al.
De schenking moet zeker gebeuren met vrijstelling van inbreng in natura (want u moet de bouwgrond terug inbrengen; niet een bouwgrond met een huis op).

Mijn broer heeft immers soms een gat in zijn hand, en meestal niet aan zaken waar mijn ouders achter staan
Laat die jongen toch gewoon naar Ibiza gaan wanneer hij wil; Mousse Parties are so much fun!

Jant
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 30 sep 2007 16:44

Bedankt voor jouw uitgebreid antwoord, Dino.

1. best dus geen risico nemen
2. ik neem aan dat trouwen met huwelijkscontract kan betekenen dat alles in gedeelde eigendom is. Enkel in geval van scheiding zal de grond van mij blijven, en moet ik gewoon haar inbreng vh huis 'uitkopen'.
Ook heb ik liever dat, wanneer met mij iets gebeurd, mijn vrouw in eerste instantie de nalatenschap krijgt. Momenteel is dit dus niet het geval, gaat het naar onze zoon, en is het naar 't schijnt een hele poespas om alles te wijzigen in de akte. Een huwelijk zou alles minder omslachtig maken, en zowiezo zijn we ooit wel eens van plan te trouwen....
3. Ik vermoed dat mijn moeders deel groot genoeg is. Ik zou eens moeten navragen in hoeverre alles verdeeld is. Ben opgelucht dat het in principe mogelijk moet om gewoon 1/3 vh perceel over te houden voor m'n tante...
4. Je zegt dat bij een eerdere schenking van bouwgrond, daar zowiezo rekening mee gehouden wordt bij de erfenisrechten. Ik begrijp wel niet goed wat je bedoelt met de vrijstelling van inbreng in natura. In principe zouden we dus (in geval dat hij niet geinteresseerd is in bouwgrond) bvb de waarde van onze bouwgrond in mindering brengen van ons erfdeel. Maar, omdat hij daar dus pas van kan genieten als het ooit tot een erfenis komt en hij daar bijgevolg nu niets aan heeft, zouden mijn ouders op dit moment bijvoorbeeld reeds 25000 euro schenken dmv handgift.
Dit als compensatie, dan kan hij toch al naar die Mousse Parties ;)
maar die 25000 euro zullen dus ook afgetrokken moeten worden van de waarde van ons stuk bouwgrond, hetgeen hij bij een erfenis tegoed heeft. Je begrijpt wel wat ik bedoel.
Is dit mogelijk dit zo te laten schrijven?

Gegroet!

Reclame

wolf2
Berichten: 2071

#4 , 01 okt 2007 19:23

2, Gehuwden kunnen méér regelen voor elkaar dan ongehuwden, dat klopt. Dat komt omdat de bepalingen uit een huwelijkscontract (huwelijksvermogenrecht) voorgaan op bepalingen uit erfrecht.
Maar let toch op met "verblijvingsbedingen": die zijn achterhaald. Er bestaan momenteel veel interessantere formules zoals een "keuzebeding met last". (doe eens een zoek op keuzebeding op deze site; je zal vanalles vinden)

3, De kans is groot dat alles nog onverdeeld is.

4. Voorbeeld: een vrouw schenkt aan zoon 1 een grond (waarde bij schenking 50000) en aan zoon 2 een som geld 50000 (beide als voorschot op erfenis).
Bij overlijden vrouw laat zij na: 100000 eur geld.

De erfgenamen moeten dan inbreng doen: alles wat ze ooit gekregen hebben moet op één hoop komen met wat moeder naliet.
De inbreng moet gebeuren zoals de schenking gebeurde: de ene brengt het geld terug in, de andere moet de grond terug inbrengen.
Als hij daar op gebeouwd heeft, kan hij dat niet meer doen.
In theorie moet hij dus eerst afbreken en dan inbrengen.
De hoop = (echte naam = de fictieve massa):
100000 geld
+ 50000 geld =
150000 geld
(400000) grond (waarde bij overlijden).
Elk erft de 1/2:
75000 geld
(200000) een halve grond.

Als broer wil, MOET hij die halve grond krijgen.
In praktijk zal hij tevreden zijn met geld ter compensatie, maar wie bepaalt die waarde? Hij moet akkoord zijn..... en zal het 'afbreken' als stok achter de deur hebben.

Daarom moet men schenken met vrijstelling van "inbreng in natura". Dan moet men niet die grond inbrengen, maar wel de tegenwaarde. van afbreken is nu geen sprake meer.

Het is dus maar een "modaliteit" bij een schenking; net zoals de bedongen terugkeer er een is (= voorzien wat er zal gebeuren als U of uw broer zouden sterven voor uw ouders/schenkers).

In het algemeen kan je geen akkoorden sluiten over de erfenis van iemand die nog leeft. Trouwens, je ouders kunnen 1 van de kinderen bevoordeligen zodat die 2/3den overhoudt en de andere maar 1/3.

De gulden regel bij schenkingen: geef aan al uw kinderen evenveel en van hetzelfde soort (elk 1/2 onroerend en elk 1/2 in roerend). De regeling die de kinderen onderling treffen is WEL definitief.

Al die zaken kan een notaris je uitgebreid toelichten.
Je grootste hinderpalen zijn:
* belangen van de tante
* stedenbouwkundige vergunningen voor verkaveling.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”