Mijn ouders , in leven, hebben in 1998 hun ouderelijk huis verkocht om met dat geld zich in te kopen in een te bouwen villa op de grond van de oudste broer. Ze zijn dus inwonend bij de oudste broer en diens gezin sinds 1998.(gesplitste leefruimten onder één dak)
Wat de jongere broer en zus vernomen van de akte, via fragmentarische info van oudere broer, is dat hij ,de jongere broer en zus zal 'uitbetalen' op het moment van overlijden van beide ouders, en dat zolang ze leven hij en diens vrouw zouden zorgen voor ouders indien ze zorgbehoeftig worden.
Zowel de jongere broer als de zus vonden dit niet fair, oudste broer beschikt onmiddellijk over gelden, terwijl de jongere broer en diens zus moeten 'wachten' tot het overlijden van de ouders. Op zich al een luguber idee. Allen zijn het jonge gezinnen en kunnen het geld liever nu dan op oudere leeftijd gebruiken.
Komt erbij dat de , nu 10jaar later, als beide ouders ernstig zorgbehoevend zijn er weinig of geen zorg verleend wordt, een van de ouders verblijft langdurig in ziekenhuis, terwijl zorg thuis georganiseerd zou kunnen worden.
Toen de notaris gecontacteerd werd met de vraag of de jongere broer en zus inzage en kennis mochten krijgen van de akte, zei deze "u en de zus " zijn geen betrokken partij zolang de ouders nog in leven zijn!!!
DE oudste broer weigert de akte te tonen, de notaris wil dit doen als hij toestemming vraagt aan de oudste zoon en de moeder, wat gegarandeerd tot familieruzie lijdt, wat ook niet wenslijk is.
KAN DIT alles?
VRAAG
1) Kan een kind eenzijdig een akte afsluiten met zijn ouder(s)omtrent gemeenschappelijke gelden
*zonder toestemming van de andere kinderen
*met uitsluiting van participatie en kennisverlening van de andere kinderen
* met beveiliging van beroep(akte-)geheim door notaris zolang de ouders leven ?
2) Wat is er mogelijk om wel inzage te krijgen?
Bedankt voor alle feedback rondom dit onderwerp