Ik ga ervan uit dat de echtelijke woning in onverdeeldheid toebehoorde aan BEIDE echtgenoten en al het overige eigen vermogen was van elk van beide echtgenoten.
“Art.745…Zij(=de kinderen) erven voor gelijke delen en bij hoofden…Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap…”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
Vader behoudt het eigen vermogen dat hem toebehoorde plus de helft van de echtelijke woning in onverdeeldheid.Hij erft het vruchtgebruik op moeders gehele nalatenschap.De twee kinderen erven elk in blote eigendom de helft van moeders gehele nalatenschap.
“Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts één kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat....Art.920.Beschikkingen, hetzij onder de levenden, hetzij ter zake des doods, die het beschikbaar gedeelte overschrijden, kunnen na het openvallen van de erfenis tot dat gedeelte ingekort worden.”(B.W.).
Indien moeder meer dan één derde van haar vermogen bij testament of onder de levenden schonk,dan KUNNEN de kinderen die schenking tot één derde doen inkorten.
Vader kan niet verkopen wat hem niet in volle eigendom toebehoort.Het hele huis behoort hem niet toe in volle eigendom zodat hij alleen het niet verkopen kan.
Vader kan niet beide pensioenen cumuleren,maar wel kiezen tussen eigen zelfstandig rustpensioen of moeders overlevingspensioen.
Indien vader hertrouwt en sterft vóór zijn nieuwe echtgenote dan geldt ook voor haar Art.745bis. B.W. enkel voor wat vader nalaat,terwijl moeders nalatenschap dan volle eigendom wordt van HAAR kinderen.Het kind van de nieuwe echtgenote heeft geen wettelijk erfrecht op uw ouders nalatenschappen.
Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in
http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.