Gehuwde kinderen erven van ouders. Wat met schoonfamilie?

Dries
Topic Starter
Berichten: 2

Gehuwde kinderen erven van ouders. Wat met schoonfamilie?

#1 , 11 jan 2008 18:17

Gelieve onderstaande te lezen en aan te geven waar ik in de mist ga...

Stel het volgende.
- ouders zijn getrouwd met gemeenschap van goederen
- er zijn drie kinderen; Kind A is getrouwd onder algehele gemeenschap en heeft GEEN eigen kinderen. Kind B is ook getrouwd onder wettelijk stelsel (dus met 3 vermogens) en heeft ook GEEN kinderen. Kind 3 is ook getrouwd met wettelijk stelsel maar heeft wél kinderen.

Welnu: De ouders komen te overlijden en in hun testament wordt alles verdeeld OP NAAM VAN DE KINDEREN (en niet diens partners).

Partner van kind A erft eigenlijk ook want alles wat binnenkomt is onder algehele gemeenschap van beiden.
Partner van kind B erft niet want het komt binnen op naam van het kind en valt dus onder zijn eigen vermogen.
Partner van kind C erft ook niet (zoals B).

Welnu, wat gebeurt er als nu ook bijv. kind A sterft?
Er zijn hier geen kinderen dus het vruchtgebruik van de eigendom is volledig voor de partner. Maar aangezien geen kinderen, is de volle eigendom ook van de partner (tenzij ouders nog zouden leven, dan zijn zij voorbehouden erfgenamen voor een deel).

Stel nu dat de weduwe van kind A ook sterft.
Geen kinderen dus... ???

Gaat alles nu naar de broers en zussen van de overledene (dus alles naar kind B en C) want de erfenis komt immers van die kant van de familie. Of gaat alles nu naar de broers en zussen van de partner van kind A? Of spreekt men hier dan van kloving? En stel dat het hier over kloving gaat : wat met onroerend goed? Met dit dan verplicht verkocht en verdeeld worden?

Om het nog moeilijker te maken : wat zou hetzelfde verhaal zijn voor kind B (ander huwelijksstelsel) en kind C ?

Alvast bedankt voor de mensen die op dit hele verhaal willen reageren!!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 11 jan 2008 19:22

Indien , op het ogenblik van overlijden van één van de ouders, kind A zelf overleden is en geen kinderen heeft , die voor plaatsvervulling kunnen zorgen , gaat de erfenis naar kinderen B en C.
In het wettelijk stelsel erven schoonkinderen niet. Hoe goed de relatie ook mag zijn , het blijven 'vreemden'.
Wanneer kind A overlijdt na (een van ) de ouders , erft diens partner gewoon zijn part als onderdeel van de gemeenschap tussen hen beiden.

De volgorde van overlijden is van belang in uw voorgestelde situatie.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 11 jan 2008 20:11

- ouders zijn getrouwd met gemeenschap van goederen
- A algehele gemeenschap; GEEN kinderen
- B wettelijk stelsel; GEEN kinderen
- C wettelijk stelsel; kinderen
Welnu: De ouders komen te overlijden en in hun testament wordt alles verdeeld OP NAAM VAN DE KINDEREN (en niet diens partners).
Een beetje mist hier: ze zullen wel niet tegelijk overlijden. Maar laten we aannemen met 5 dagen interval en dat het hun bedoeling was dat alles bij de kinderen terechtkwam.

Partner van A erft eigenlijk ook
Beetje mist: de gemeenschap wordt eigenaar, maar het is enkel A die ERFT
Partner van B erft niet; Partner van C erft niet

Als A sterft.
Bij gebrek aan kinderen bekomt diens partner de 1/2 van de gemeenschap in volle eigendom en erft ze de andere 1/2; plus het vruchtgebruik van het eigen vermogen van A. Dat kan bestaan: men kan schenken aan iemand die gehuwd is met algehele gemeenschap en opleggen dat het geschonken goed eigen moet blijven. Maar dat is hier wellicht niet het geval: het eigen vermogen is leeg op wat kledij na. De ouders erven de blote eigendom van die lege doos, eventueel samen met zusters en broers.
Mist dus hier: de reserve van de ouders speelt geen rol voor wat in de gemeenschap zit.
Eindresultaat: de partner van A bezit als enige wat in de gemeenschap zat en bij haar overlijden zal alles naar haar familie gaan (haar ouders, broers, zusters; evt. afstammelingen er van). Ja, er zal kloving zijn maar tussen de vaderlijke en moederlijke lijn van de partner van A.
Moet dit dan verplicht verkocht en verdeeld worden?
Nee: er ontstaat een onverdeeldheid die een eeuwigheid kan blijven bestaan.

Voor B:
Een gemeenschappelijk vermogen wordt op dezelfde manier verdeeld, ongeacht of het bestond in een stelsel van algehele gemeenschap of in een stelsel van wettige gemeenschap. De partner zal dus de helft bekomen na verdeling en zal de andere 1/2 erven.
De geërfde goederen zijn nu eigen: geen sprake van een lege doos.
B had een testament kunnen maken en alles aan zijn partner laten (er is geen reserve voor de ouders bij een gehuwde persoon zonder kinderen). Maar dat is blijkbaar niet gebeurd: Partner erft enkel VG op de eigen goederen en de ouders (evt. met broers/zusters) erven de Blote Eigendom er van. Kloving zal er maar zijn als er geen ouders noch broers/zusters zouden zijn: dan erven grootouders en ooms en tantes enz.; elke lijn de 1/2.

Wat is dan het voordeel van een algehele gemeenschap voor mensen zonder kinderen? Dat geërfde goederen tijdens het huwelijk automatisch gemeenschappelijk worden en dat hun bestemming na later overlijden geregeld kan worden door de echtgenoten alleen, dus met uitschakeling van de reserve van kinderen of ouders.

Bedenk dat mensen gehuwd in een wettelijk stelsel altijd eigen goederen in de gemeenschap kunnen brengen (notarisakte; 25 eur rechten).

Voor C: Partner bekomt 1/2 gemeenschap; de andere 1/2 gaat naar de nalatenschap. Ook de eigen goederen komen in de nalatenschap. Partner erft VG op de gehele nal.; kinderen verdelen onder elkaar de BE.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”