Echtgenoot is reeds geruime tijd gestorven.
Echtgenote bleef achter met 3 dochters, doch ze heeft slechts 1 dochter waarmee ze nog contact heeft. Met de andere 2 leeft ze in onmin. Die ene dochter (waarmee ze nog contact heeft) leeft eveneens in onmin met haar andere twee zussen. De moeder verblijft inmiddels in een home en is reeds geruime tijd niet meer in staat om zelf haar (financiële) zaken te beheren. Deze worden waargenomen door haar ene dochter die alle uitgaven nauwkeurig bij houdt. Deze is ervan overtuigd dat zij door haar andere zussen hiervoor zal aangesproken worden na het overlijden van moeder, vermits het maandelijks over aanzienlijke bedragen gaat (veel meer dan van een doorsnee rusthuisbewoner). Zoals gezegd wordt alles wel minutieus bijgehouden (overschrijvingen, kasticketten, ...) en kan dus worden verantwoord (alles gebeurt correct). Men kan echter áltijd wel beweren dat het geen uitgaven voor moeder geweest zijn. Op een kasticket bv. Staat geen naam voor wie het gekochte bestemd is of wie de uiteindelijke consument is. Je ontvangt bovendien ook niet steeds een verantwoordingsstuk.
In dit gegeven wordt nu overwogen om een bewindvoerder aan te stellen teneinde niet langer meer de verantwoordelijkheid te moeten dragen.
Hierbij heb ik twee vragen.
1. Wat is het ereloon voor een bewindvoerder? Ik heb vernomen dat dit enkele procenten (3 pf 6%) zou zijn van het inkomen. Moeder heeft echter nooit gewerkt en krijgt het allerminimum waarvan de persoon in kwestie niet rijk zal worden.
2. Zal bij aanstelling van een bewindvoerder moeder nog haar luxueus leventje kunnen handhaven? Ik heb al vernomen dat in dergelijke situatie's personen onder bewindvoering die in een rusthuis verblijven slechts 100 € zakgeld per maand krijgen. In ons geval is dit veel meer dan het tienvoudige. Ik zou dan ook niet graag hebben dat ze op haar laatste levensdagen nog de broekriem zou moeten aanhalen.
Met dank voor de feedback.