nalatenschap wordt verhinderd

Ultimo1
Topic Starter
Berichten: 5
Locatie: Reet (Antwerpen)

nalatenschap wordt verhinderd

#1 , 22 mar 2014 20:38

Mijn moeder is gestorven op 16 sept 2013 zij was nog maar alleen. Wij zijn met drie broers. De nalatenschap op de bank staat vast. Wij moeten met drie broers komen tekenen zodat er vrijgave kan gebeuren van de gelden (doc van de FOD zijn ok) . Door interne vete weigert één van de broers op de bank gaan te tekenen waardoor de rekening geblokkeerd is. Wat kunnen wij doen om dit te verhinderen en de tegoeden vrij te krijgen?
met vriendelijke groeten
Raoul

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 23 mar 2014 20:09

Via de vrederechter kan u de verdeling bekomen als een vereffening van de onverdeeldheid.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Ultimo1
Topic Starter
Berichten: 5
Locatie: Reet (Antwerpen)

#3 , 24 mar 2014 10:44

Dank je wel Wanton,
Ben vandaag op het vredegerecht geweest, ik heb tekst en uitleg gegeven en die verwijzen mij naar een juridische dienst????? Zij kunnen niets meer doen daar moeder overleden is.
grt Raoul

Reclame

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 24 mar 2014 12:15

Dank je wel Wanton,
Ben vandaag op het vredegerecht geweest, ik heb tekst en uitleg gegeven en die verwijzen mij naar een juridische dienst????? Zij kunnen niets meer doen daar moeder overleden is.
grt Raoul
Als moeder niet overleden was dan zou er geen nalatenschap zijn.....en zou het probeem zich niet stellen.
Dat klopt dus niet.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Ultimo1
Topic Starter
Berichten: 5
Locatie: Reet (Antwerpen)

#5 , 24 mar 2014 14:08

"Zij kunnen niets meer doen daar moeder overleden is" heeft hier niets mee te maken sorry.
grt Raoul

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#6 , 24 mar 2014 14:24

"Zij kunnen niets meer doen daar moeder overleden is" heeft hier niets mee te maken sorry.
grt Raoul
Schreef u niet zelf: "Zij kunnen niets meer doen daar moeder overleden is."???
Ik heb dat niet gezegd!!! Wel uzelf.
Mijn opmerking was dat het er inderdaad niets mee te maken heeft.
Wat u nu herhaalt. SORRY!

De verdeling van een erfenis kan zich eerst stellen nadat ze is opengevallen.

Minimum aan beleefdheid is geen overbodige geen luxe. U bent echt niet "De Slimste".

Desalniettemin geef ik hier de te volgen weg:

Wanneer verscheidene personen gerechtigd zijn in een nalatenschap, dan zijn zij onverdeelde eigenaars van deze nalatenschap. Om de onverdeeldheid te doen ophouden, moeten zij overgaan tot een deling. Een deling kan in beginsel slechts tot stand komen, wanneer alle onverdeelde eigenaars akkoord zijn om te delen en tevens overeenkomen over de wijze van verdeling. Een notaris kan dus slechts goederen van de nalatenschap verdelen wanneer alle partijen akkoord gaan.

Dit heeft tot gevolg dat bij gebrek aan een akkoord, de notaris niet kan overgaan tot uitkering van de aandelen van de personen die akkoord gaan.

Vermits de notaris niet kan overgaan tot vrijwillige verdeling, rijst vanzelfsprekend de vraag of hij ertoe kan verplicht worden.

Het antwoord hierop is niet eenvoudig. Ons recht kent geen rechtspleging die toelaat de notaris te verplichten, zonder voorafgaandelijke formaliteiten, aan de betrokkenen hun aandeel uit te betalen. De uitkering kan slechts via een vrij lange omweg gebeuren.

Men moet niet de notaris verplichten het aandeel uit te keren, maar men moet de mede-erfgenaam, die zijn medewerking weigert, verplichten om een verdeling te aanvaarden, zelfs tegen zijn wil. Dit wordt bereikt via een rechtspleging van gerechtelijke verdeling. Een van de erfgenamen wendt zich tot de rechtbank en dagvaardt de anderen om tot verdeling te komen. De rechtbank zal dan een vonnis uitspreken, waarbij de verdeling bevolen wordt. In dit vonnis zal een notaris aangesteld worden. Nadat dit vonnis bekomen is, zal de notaris die aangesteld is om de verdeling te doen, overgaan tot inventaris en tevens de verklaringen van partijen opnemen i.v.m. eventuele betwistingen. Daarna zal de notaris een ontwerp van verdeling opstellen en dit aan alle partijen meedelen.

Op een door de notaris vastgestelde dag en uur worden alle partijen dan opgeroepen om de verdeling goed of af te keuren.

Indien er geen afkeuring volgt door een van de partijen, wordt de zaak definitief, en zal de notaris aan eenieder zijn aandeel kunnen uitkeren.

Wanneer evenwel één van de erfgenamen niet akkoord gaat met de voorgestelde verdeling, dan wordt hiervan een akte opgesteld, en wordt het hele dossier neergelegd op de rechtbank die dan een definitieve uitspraak zal doen.

De rechtspleging van gerechtelijke verdeling valt dus vrij lang uit. Het is de enige weg om partijen te dwingen een bepaalde verdeling te aanvaarden.
Voor de notaris is het de enige mogelijkheid om over te gaan tot uitkering van eenieders aandeel, wanneer één van de betrokken partijen weigert te tekenen.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Ultimo1
Topic Starter
Berichten: 5
Locatie: Reet (Antwerpen)

#7 , 24 mar 2014 18:35

Beste roharro, Dit was helemaal geen kritiek op jou opmerking maar wel op mezelf, sorry dat dit niet zo is overgekomen. Ik heb hier wel degelijk een fout geschreven en daarom wou ik me daarvoor verontschuldigen.
En dat ik niet De Slimste ben weet ik heus wel anders zou ik hier de vraag niet gesteld hebben.
Nu ok, het gaat hier enkel over vrijgave van de financiële rekening van moeder, maw er is geen onroerend goed en er is ook geen notaris aangesteld.
Grt Raoul

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#8 , 24 mar 2014 18:46

Ook voor de vrijgave van de financiële rekening, en al is er verder niets, zal men door de rechtbank een notaris moeten laten aanstellen als partijen dit niet in der minne kunnen regelen.

Dagvaarden voor de rechtbank van eerste aanleg. De vrederechter heeft er inderdaad niets mee te maken.

j.demoor
Berichten: 10360

#9 , 25 mar 2014 08:19

“Art.815.Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden gevorderd, niettegenstaande enige hiermee strijdige verbodsbepaling of overeenkomst...”(Burgerlijk Wetboek).

“Art.569. De rechtbank van eerste aanleg neemt kennis:...4° van vorderingen tot verdeling...”(Gerechtelijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Ultimo1
Topic Starter
Berichten: 5
Locatie: Reet (Antwerpen)

#10 , 30 mar 2014 22:14

Ik wil langs deze weg iedereen bedanken voor de nuttige info op dit item, ik weet wat me te doen staat of niet.

mava105
Berichten: 22867
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#11 , 03 apr 2014 17:05

Best een eigen post openen. Het is niet vriendelijk een post van iemand anders te kapen. Het schept ook verwarring betreffende de antwoorden.

Jaak01
Berichten: 15
Locatie: Oostende

#12 , 03 apr 2014 18:28

Jawel juist sorry hiervoor

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”