erfenis

zus
Topic Starter
Berichten: 1

erfenis

#1 , 16 mar 2008 12:57

Mijn vader is 5maanden geleden overleden,zijn deel van de erfenis word verdeelt.
Ik heb een broer van40j die voor 100% gehandicapt is.
Nu zegt men dat als de erfenis word verdeeld hij zijn voledige invaliditeitsgeld kwijt geraakt.
Is dat waar of niet waar?aub graag een antw hier op
Ik dank u

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 18 mar 2008 09:44

Ik ga ervan uit dat uw broer een ‘inkomensvervangende tegemoetkoming’ ontvangt.

“Art.7.§ 1. De in artikel 1 bedoelde tegemoetkomingen kunnen enkel toegekend worden indien het bedrag van het inkomen van de persoon met een handicap en het bedrag van het inkomen van de persoon met wie hij een huishouden vormt, het in artikel 6 bedoelde bedrag van de tegemoetkomingen niet overschrijdt.De Koning bepaalt, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, wat moet worden verstaan onder " inkomen " en door wie, volgens welke criteria en op welke wijze het bedrag ervan moet worden bepaald...”(27 FEBRUARI 1987. - Wet betreffende de tegemoetkomingen aan personen met een handicap).

“Art.8.§ 1. Wat betreft de inkomensvervangende tegemoetkoming en de integratietegemoetkoming wordt onder inkomen verstaan, de inkomsten van de persoon met een handicap en de inkomsten van de persoon met wie hij een huishouden vormt...Deze gegevens inzake belastbare inkomsten komen voor op het aanslagbiljet, afgeleverd door de Administratie der directe belastingen van het Ministerie van Financiën...Indien de aanvrager of de persoon met wie hij een huishouden vormt geen aangifte in de personenbelasting hebben gedaan betreffende het jaar -2, dan stelt de Dienst voor Tegemoetkomingen aan personen met een handicap, ter vervanging van het niet medegedeeld inkomen, het werkelijk inkomen voor dat beschouwde jaar zelf vast...”(6 JULI 1987. - Koninklijk besluit betreffende de inkomensvervangende tegemoetkoming en de integratietegemoetkoming).

De erfenis die uw broer ontvangt is een kapitaal en op zich geen inkomen.Dit kapitaal kan wel door belegging inkomsten opleveren.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.

Vaoke
Berichten: 400

#3 , 18 mar 2008 20:23

Dat gerucht is wat het is.. pure fictie; dus ronduit onwaar!!!
Zie hierna de antwoorden van een informatieronde bij een nationale belangenvereniging.. uw probleem zal met deze opgelost zijn!

Hoort de (toeziende) voogd, aan het betalend organisme, ambtshalve mededeling te doen van het aandeel van z'n pupil in de nalatenschap of contacteert bedoeld agentschap de familie of voogd na informatie te hebben ingewonnen via de Kruispuntbank en / of het Rijksregister?
[Post] Ik veronderstel dat u het hier heeft over de dienst tegemoetkiming en mogelijk het Vlaams Agentschap. Zij gaan nooit zelf de info opvragen. Maar volgens de wetgeving (op de tegemoetkomingen, niet voor het Vlaams Agentschap) dient u de jaarlijkse belastbare inkomsten mee te delen wanneer ze met 20% stijgen tregenover voorgaande jaar.

Gebeurt zo'n herberekening, in voorkomend geval, ambtshalve door het toedoen van het gemachtigde agentschap; als het een en ander niet ambtshalve plaats heeft.. wat zijn dan desgevallend de hieraan verbonden sancties?
[Post] Indien u een verhoging van de belastbare inkomsten niet doorgeeft dan zal bij de herberekening (wanneer men de inkomsten ontdekt) ook een terugvordering plaatsvinden.

Welke elementen zijn voor deze bepalend.. het kapitaal en / of de rente op dit kapitaal; wordt daaromtrent een bepaalde formule toegepast?
[Post] Zoals ik reeds onder punt 1. schreef zijn het de belastbare inkomsten en dus zeker niet de kapitalen. Wanneer betrokkene obligaties en kasbons heeft dan moeten deze intresten zelfs niet aan de fiscus aangegeven worden want je betaalt hier reeds bij de inning van de koepon. Wanneer het echter over onroerende aandelen gaat moeten deze wel aangegeven worden en gaat men ook bij de tegemoetkoming hier rekening mee houden.

De belanghebbende pupil werd geboren op °xx/xx/xxxx; tot welke leeftijd kan betrokkene (via de voogd) aanspraak maken op welke tegemoetkomingen?
[Post] De inkomsten worden aan betrokkene zelf gestort, maar de voogd heeft hier wel het zeggensschap over. Als het over een tegemoetkoming aan gehandicapten gaat is dit levenslang.

Welke tegemoetkoming(en).. voor welk bedrag.. word(t)(en) er alsnog uitgekeerd na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd?
[Post] Deze vraag is hierboven reeds beantwoord. De tegemoetkoming blijft doorlopen. De hoogte van het bedrag blijft ook hetzelfde als er geen andere inkomsten zijn.

En tenslotte, is het volksgezegde wat het is.. niet meer dan een gerucht; t.t.z. dat de tegemoetkoming komt te vervallen bij het verwerven van een nalatenschap?
[Post] Dit wordt inderdaad in de volksmond gezegd maar is sinds de wetgeving van 1987 niet meer waar omdat men rekening houdt met de netto belastbare inkomsten en dus niet met de kapitalen (lees: alleen de verworven rente).

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”