erfrecht bij partnerregistratie

joycesmith
Topic Starter
Berichten: 1

erfrecht bij partnerregistratie

#1 , 16 mei 2008 20:57

Mijn vriend en ik hebben partnerregistratie en hoorden dat bij overlijden de erfenis niet automatisch is geregeld zoals bij een huwelijk met langslevende recht.
Moeten we nog naar een notaris voor een testament?
Ik heb een dochter uit een vorig huwelijk. Als ik komt te overlijden en daarna mijn partner krijgt zij dan alleen het kindsdeel wat ze na mijn overlijden moet krijgen of erft ze dan alles. Of moet dat weer door mijn partner in een testament vastgelegd worden omdat het anders naar zijn familie ook gaat?

JS

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 17 mei 2008 17:53

In de verondersteling dat alleen Belgisch recht betrokken (partnerregistratie is geen Belgisch Nederlands; bedoelt U wettelijke samenwoning?) is in de zaak en dat U geen onroerend goed bezit:

bij uw overlijden erft uw dochter alles wat U bezit en uw partner niets.

Als U dat anders wil, kan U zelf voor een testament zorgen: uw partner krijgt dan maximaal de 1/2 van uw bezit (en uw dochter de andere 1/2).

Bij zijn overlijden zullen zijn erfgenamen erven (en zonder testament van hem is uw dochter daar niet bij).

*******************************

Wat wilt U hem geven? Voor altijd? U kan hem ook zaken geven voor de duur dat uw dochter bvb. geen 25 jaar oud is.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 18 mei 2008 09:46

“Art.1475.§ 1. Onder "wettelijke samenwoning" wordt verstaan de toestand van samenleven van twee personen die een verklaring hebben afgelegd overeenkomstig artikel 1476...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
Ik ga ervan uit dat u dit ‘partnerregistratie’ noemt.Is dit een Nederlandse rechtsfiguur ga dan naar http://www.rechtenforum.nl/

“Art.1477...§ 5. De langstlevende wettelijk samenwonende is gehouden tot de verplichting gesteld in artikel 203, § 1, ten aanzien van de kinderen van de vooroverleden wettelijk samenwonende van wie hij niet de vader of de moeder is, binnen de grenzen van hetgeen hij krachtens artikel 745octies, § 1, heeft verkregen uit de nalatenschap van de vooroverledene en van de voordelen die deze hem mocht hebben verleend bij schenking, testament of in de in artikel 1478 bedoelde overeenkomst...”(B.W.).

“Art.745octies.§ 1. De langstlevende wettelijk samenwonende verkrijgt, met welke erfgenamen hij ook tot de nalatenschap komt, het vruchtgebruik van het onroerend goed dat tijdens het samenwonen het gezin tot gemeenschappelijke verblijfplaats diende en van het daarin aanwezige huisraad.De langstlevende wettelijk samenwonende verkrijgt als enige, met uitsluiting van alle andere erfgenamen, het recht op de huur van het onroerend goed dat bij het openvallen van de nalatenschap van de vooroverleden wettelijk samenwonende het gezin tot gemeenschappelijke verblijfplaats diende en verkrijgt het vruchtgebruik van het daarin aanwezige huisraad.De voorgaande bepalingen zijn niet van toepassing wanneer de langstlevende wettelijk samenwonende een afstammeling is van de vooroverleden wettelijk samenwonende.§ 2. Niettegenstaande enig andersluidend beding kan ieder die de blote eigendom verkrijgt, eisen dat een boedelbeschrijving van het huisraad en een staat van de gemeenschappelijke verblijfplaats wordt opgemaakt.§ 3. De regels inzake het vruchtgebruik van de langstlevende echtgenoot die zijn opgenomen in de artikelen 745quater tot 745septies zijn van overeenkomstige toepassing op het vruchtgebruik van de langstlevende wettelijk samenwonende.”(B.W.).

Uw dochter,die niet de dochter van uw samenwonende is,erft bij uw vooroverlijden het deel van uw nalatenschap dat uw samenwonende niet erft.

Bij het overlijden van uw langstlevende ‘samenwonende’ wordt de blote eigendom van uw dochter van rechtswege volle eigendom.Uw dochter erft niet van uw langstlevende ‘samenwonende’.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/.Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”