Schenking met levensverzekering

marlouis
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

Schenking met levensverzekering

#1 , 05 jun 2016 16:00

Stel, een ouder doet op een gegeven moment een roerende, niet-geregistreerde schenking via een bancaire gift (overschrijving) aan een kind.

Vervolgens opent het kind met het bedrag van deze schenking een levensverzekering -met een beding van conventionele terugkeer zodat i.g.v. vooroverlijden van het kind de schenking terugkeert aan de ouder- waarbij hij de verzekeringsnemer en begunstigde is bij overlijden. De ouder die de initiële schenking heeft gedaan is de verzekerde. Tevens geniet de ouder van een maandelijkse rente en dit zolang hij leeft (rente onderworpen aan de personenbelasting). Het betreft dus géén 'verzekeringsgift' (hierover is de laatste tijd nogal wat te doen geweest en heeft Vlabel een aantal standpunten ingenomen).

In het geval de ouder komt te overlijden binnen 3 jaar na de schenking zijn er uiteraard successierechten verschuldigd aangezien het een niet-geregistreerde schenking betreft.

In het geval de ouder komt te overlijden na de 3 jaar die zijn verstreken na de schenking zijn er geen successierechten meer verschuldigd.

Nu is het denk ik de normale gang van zaken (of zelfs hun plicht) dat verzekeringsmaatschappijen de administratie inlicht van het feit dat er een uitbetaling gebeurt van een kapitaal bij overlijden van de verzekerde (dus hier de ouder).
Logischerwijze zou dus op het kapitaal van de levensverzekering successierechten moeten worden betaald aangezien de administratie geen weet heeft van de voormelde schenking.

Nu enige vragen hierbij.

Moet de aangifte in de successie gebeuren van het vrijgekomen kapitaal - met toelichting van de constructie schenking - levensverzekering (ik zou zeggen van wel, ook al behoorde dit kapitaal niet langer tot de nalatenschap van de overledene)?

Zo ja, op welke manier zou de aangifte dan moeten gebeuren (heeft dit bv te maken met de fictiebepaling van artikel 2.7.1.0.6 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit)?

En dienen er successierechten te worden betaald op dit kapitaal en waarom (niet)?



Bij voorbaat dank voor uw reacties.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 06 jun 2016 19:11

Is dit niet voorzien in punt 2 van standpunt 15142 ?
Schenkingen waarbij levensverzekeringen betrokken zijn
Standpunt nr. 15142 dd. 21.12.2015
Art. 2.7.1.0.6. VCF
Inhoud:
1 Schenking van de polis van een levensverzekering of voorgenomen schenking van de polis van een levensverzekering
2 Levensverzekeringspolis afgesloten om de bedongen terugkeer van een schenking te waarborgen
3 Schenking van een geldsom met een beding van zaakvervanging en met een beding van terugkeer
4 Schenking van een geldsom met een beding van zaakvervanging en met fideïcommis de residuo

(zie verder op de website van VLABEL)

marlouis
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#3 , 06 jun 2016 20:13

Dag Wolf,

Bedankt voor uw reactie!

Inderdaad, de constructie betreft een "Levensverzekeringspolis afgesloten om de bedongen terugkeer van een schenking te waarborgen" (punt 2 van standpunt 15421).

Het artikel handelt over wat er gebeurt in het geval de begiftigde komt te overlijden vóór de schenker (dus, als het kind komt te overlijden vóór de ouder) want in dit geval vind de bedongen terugkeer plaats en dienen de nodige bewijsstukken bij de aangifte te worden gevoegd teneinde erfbelasting te vermijden.

Echter, er wordt met geen woord gerept over wat er gebeurt als de ouder komt te overlijden. Dan heeft de bedongen terugkeer géén uitwerking.

En in geval het overlijden zou plaatsvinden meer dan 3 jaar de de schenking maakt m.i. het geschonken bedrag geen deel meer uit van de nalatenschap van de overledende en moet bijgevolg niet meer worden opgenomen in de aangifte, of zie ik dit verkeerd?

Met vriendelijke groeten.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”