erfgenaam onvindbaar

NathalieLa
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

erfgenaam onvindbaar

#1 , 31 aug 2016 18:51

Kort geschetst: 4 erfgenamen in 1ste graad (de kinderen) en 1 erfgenaam in 2de graad (meerderjarig kleinkind en kind van de onvindbare erfgenaam).
Volgens de notaris blijft het onroerend goed, het roerend goed en de rekeningen geblokkeerd tot ALLE erfgenamen gecontacteerd zijn en laten weten of ze de erfenis aanvaarden of verwerpen.
Aangezien 1 van de kinderen al de begrafenis geregeld heeft en die papieren getekend heeft zou deze met dit te doen al de erfenis aanvaard hebben. Klopt dit?
Het kleinkind houdt zich bezig met het opzeggen van bv het internetabonnement, bepaalde verzekeringen opzeggen enz.... Maakt dit dat ook dat kleinkind nu de erfenis niet meer kan verwerpen?
Dit wil ook zeggen, zolang het onvindbare kind niet gevonden wordt dat alles dus geblokkeerd blijft. De onkosten van de begrafenis mogen niet van de overledene zijn rekening worden genomen. Het onroerend goed mag niet verhuurd worden en moet onderhouden worden zodat het niks van de waarde verliest. Dwz, de mazouttank moet worden gevuld, de auto moet worden afbetaald maar mag niet verkocht worden, eventuele schade aan het huis moet worden verholpen, rekeningen qua kadaster en elektriciteit enz moeten worden betaald. Wordt dat gezamenlijk betaald door de erfgenamen ALS die de erfenis aanvaarden? Of moeten ze ook betalen als ze de erfenis verwerpen tot zolang de onvindbare erfgenaam gevonden wordt?
Kunnen ze weigeren om de kosten te helpen dragen?
Klopt dit allemaal?
Wat als de erfgenaam niet gevonden wordt? Is er een soort van verjaringstermijn op de blokkering van de erfenis?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 31 aug 2016 21:03

Ten eerste : de begrafenis van iemand regelen is geen daad van aanvaarding , maar van barmhartigheid. Hetzelfde kan gezegd worden voor stopzetting abonnementen en derg. Ik denk dan altijd aan die boer die overlijdt in volle oogsttijd. Die oogst mag worden binnengehaald, de dieren moeten eten krijgen enzovoort.
De kosten van begrafenis en aanverwante kosten mogen steeds betaald worden uit de (geblokkeerde) tegoeden van de overledene. Mijn idee is dat dat ook moet kunnen voor terugkerende kosten zoals verzekeringen, nutsvoorzieningen. Het zijn kosten ten laste van de nalatenschap, waardoor terzelfdertijd de erfgenamen uiteindelijk minder zullen erven. Vraag wel de medewerking van uw notaris. Eigenlijk kan die ervoor zorgen dat de gelden onder zijn beheer komen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 31 aug 2016 22:07

Wie verwerpt, heeft er niets meer mee te maken. NIETS. Het doet er niet toe hoeveel andere erfgenamen er nog wel of niet zouden zijn.
De verwerper betaalt nergens in mee en krijgt ook niets.
Sinds enkele jaren komen automatisch de kinderen van een verwerper in zijn plaats. Die kunnen natuurlijk evengoed verwerpen (maar meestal strandt men dan bij minderjarigen en daar gelden beschermingsprocedures).

Waarom verwerpen? Meestal als er een huis is, wordt er niet verworpen...

Wat verandert de zaak voor de 4 kinderen of hun broer/zuster nu nog leeft of niet; er is blijkbaar een kind van de "vermiste". Dus of een 5de nu gaat naar E of naar de zoon van E?

Verhuren enz. zal wel mogen met toelating van een rechter. De rekening verdelen is moeilijker.

Reclame

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#4 , 31 aug 2016 22:09

Hoe onvindbaar?
Niet ingeschreven in België?
Als vermist opgegeven?
Woont in ander land en kan niet worden aangetroffen - ook niet via sociale media en internet.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”