aantonen eigen (geërfd) geld

Thomas Morus
Berichten: 6168
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

Re: aantonen eigen (geërfd) geld

#16 , 16 aug 2020 14:57

De huisfiscalist zegt : contract scheiding van goederen maken. Is geen oplossing, want je hebt dezelfde problemen als bij de uitvoering van de nalatenschap.
Aangezien TS naar eigen zeggen slechts enkele jaren geleden geërfd heeft zullen de problemen niet zo groot zijn om nu een splitsing naar zuivere scheiding uit te voeren. Gewoon het gemeenschappelijk vermogen in twee delen. Voor TS zelf komt daar zijn erfenis van enkele jaren geleden bovenop. Alle benodigde "historische bankgegevens" zijn nu nog opvraagbaar (minder dan tien jaar geleden).

Het schept duidelijkheid en lost het probleem van onzekerheid mbt mogelijke eisen van het stiefkind op. Maar als zijn echtgenote dat niet wil zal het onmogelijk zijn.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10079
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#17 , 16 aug 2020 17:16

Bij scheiding van goederen heeft zijn vrouw niets. Dan worden alle inkomsten eigen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Thomas Morus
Berichten: 6168
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#18 , 16 aug 2020 17:42

Bij scheiding van goederen heeft zijn vrouw niets. Dan worden alle inkomsten eigen.
De heft van het gemeenschappelijk vermogen (zoals vastgesteld vlak voor overgang van wettelijk stelsel naar scheiding van goederen) dient op haar naam gezet. De opbrengsten daarvan zijn eigen voor de vrouw.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Reclame

Thomas Morus
Berichten: 6168
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#19 , 16 aug 2020 18:53

Vóór de wijzigingsakte (van wettelijk stelsel naar zuivere scheiding van goederen) dient een notaris een inventaris op te maken waarin alle roerende- en onroerende goederen en schulden van zowel het gemeenschappelijk vermogen als de eigen vermogens worden opgenomen.

Op basis van de categorisering in die inventaris wordt in de wijzigingsakte gesplitst naar twee eigen vermogens in het stelsel van zuivere scheiding.

Het eigen vermogen van de echtgenote (gesteld dat ze niet meer werkt of geen vervangingsinkomen geniet, e.d.) zal enkel aanwassen met de opbrengst van dat eigen vermogen, alsook met erfenissen en schenkingen die haar te beurt zouden vallen.

MAAR: TS is hier niet mee geholpen omdat zijn vrouw dit niet zal willen.
Op de specifieke vraag van TS zou ik hetzelfde antwoord geven als Wanton in #2 en #15. Veel meer zal TS m.i. ook niet kunnen doen.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

wanton
Berichten: 10079
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#20 , 17 aug 2020 12:06

De discussie blijft eender : bij overlijden of wijziging huwelijkscontract.
Is het geërfde geld 'gemeenschappelijk' of niet?
Volgens mij blijft dit hoe dan ook eigen vermogen van TS.
Ik informeer bij een specialist. Kan effen duren.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Gaby P
Berichten: 401
Juridisch actief: Nee

#21 , 17 aug 2020 12:55

Ik denk dat de vraagsteller al lang deze ontspoorde discussie niet meer volgt.
Zijn vraag is: worden meerwaarden op aandelen beschouwd als inkomsten, opbrengsten? Zoals interesten en dividenden?
Volgens mij wel, maar ik zwijg omdat ik er geen bron kan aan koppelen.
De bedoeling van het wetboek, volgens mij, om te bepalen wat eigen en gemeenschappelijk is, is dat de opbrengst van een eigen goed gemeenschappelijk wordt.
Dat is helder als het om interesten gaat van een geldsom of om huurgeld van een onroerend goed.
Maar wat is een meerwaarde? Volgens mij toch ook een opbrengst. Ze komt er niet vanzelf.
Wat is een meerwaarde op een huis? Dat wordt toch maar concreet als men koopt en verkoopt = de enige manier om te weten wat de echte waarde is. Zolang men niet verkoopt, kan men veronderstellen dat de waarde gestegen is sinds x jaar geleden. Maar de meerwaarde is er maar als ze gerealiseerd wordt en als men dus met het "kapitaal" gewerkt heeft.
Hetzelfde met aandelen: als ik vandaag 10 aandelen X koop voor 1000, en ik ruil ze voor 6 aandelen Y, dan heb ik maar een meerwaarde als ik die aandelen Y volgende week verkoop voor 1100. Die 100 is dan volgens mij gemeenschappelijk geworden.
Zijn tweede vraag is hoe men dat in een effectenportfeuille bepaalt (organiseert).
Dat weet ik niet. Ik vraag me enkel af hoe een accountant dat zou doen; en hoe de fiscus (niet successierechten, wel personenbelasting) dat ziet.

Thomas Morus
Berichten: 6168
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#22 , 17 aug 2020 14:14

Ik ken geen rechtsgrond om een verschil te maken tussen meerwaarde van roerend en onroerend goed (altijd in de context van de vraag van TS welteverstaan).
Als een geërfd huis wordt verkocht blijft de opbrengst van de verkoop integraal persoonlijke eigendom en kan herbelegd worden in een nieuwe woning voor hetzelfde bedrag.
Als een persoonlijk onroerend goed vernield wordt is de (hogere)vergoeding van de verzekering ook persoonlijke eigendom. Zo niet zou de eigenaar zijn persoonlijk huis niet meer kunnen heropbouwen.
Als een geërfde postzegelverzameling, schilderij of ander kunstwerk verkocht wordt ook dan blijft de opbrengst (aan dagprijs) persoonlijke eigendom.
Enz...

Daarom ga ik ervan uit -tot bewijs van het tegengestelde- dat beiden op dezelfde manier MOETEN worden behandeld, anders zou het een mogelijke bron van discriminatie zijn.

Meerwaarden die voortspruiten uit het gewone beheer van een portefeuille -eigendom van een particulier- zijn in de inkomstenbelasting niet belastbaar.
TS is duidelijk geen trader in effecten.

Bijkbaar heeft "delicaat" met recht en reden een discussie te berde gebracht die eveneens het predicaat "delicaat" ten volle verdient. Mogelijks heeft hij onbewust een doos van Pandora geopend.

Nochtans ben ik van mening dat zijn "probleem" geenszins een uitzonderlijke situatie is.
Laatst gewijzigd door Thomas Morus op 17 aug 2020 14:44, 2 keer totaal gewijzigd.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Thomas Morus
Berichten: 6168
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#23 , 17 aug 2020 14:42

"Wat is een meerwaarde op een huis? Dat wordt toch maar concreet als men koopt en verkoopt = de enige manier om te weten wat de echte waarde is. Zolang men niet verkoopt, kan men veronderstellen dat de waarde gestegen is sinds x jaar geleden. Maar de meerwaarde is er maar als ze gerealiseerd wordt en als men dus met het "kapitaal" gewerkt heeft."

Als ik erf ga ik dat zo uitleggen aan Vlabel!
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Thomas Morus
Berichten: 6168
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#24 , 17 aug 2020 15:15

B.W.:" Art. 1405.[1 § 1. Gemeenschappelijk zijn :
...
2. de vruchten, inkomsten, interesten van hun eigen goederen;"

(Delen van) opbrengsten van verkopen van persoonlijke eigendom (onroerend of roerend) worden dus niet gemeenschappelijk.
Enkel als men van handel met eigen goederen een beroepsbezigheid maakt worden er inkomsten gegenereerd.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

delicaat
Topic Starter
Berichten: 118
Juridisch actief: Nee

#25 , 17 aug 2020 23:16

Ik volg de discussie nog steeds met aandacht.
Ontspoord is ze zeker niet. Ik heb eerder de indruk dat men tot de kern van mijn vraag begint te komen.
Ik weet nog steeds niet of de meerwaarde/waardestijging van mijn beursgenoteerde geërfde aandelen nu wel of niet in de gemeenschap valt.
Dit is voor mij wel belangrijk om dat te weten. Als de meerwaarde niet mijn eigendom is dan kan ik in tegenstelling tot de woning die ik heb geërfd de reële waarde ervan (voor mij persoonlijk) niet veilig stellen en kwijnt mijn persoonlijk aandelenbezit weg door inflatie. In dat geval kan ik beter zo snel mogelijk de aandelen verkopen en de opbrengst in een appartement investeren waardoor er geen afroming van de waardestijging (deels bepaald door de inflatie) plaatsvindt in het voordeel van de gemeenschap. Toch?

Thomas Morus
Berichten: 6168
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#26 , 18 aug 2020 00:25

Meerwaarden van een aandeel zijn juridisch een bestanddeel van het aandeel zelf en dienen daarom onderscheiden te worden van het inkomen dat het aandeel genereert via de uitkering van dividenden.
Zie mijn eerder antwoord in #23.

De enige uitzondering is voor aandelen die een echtgenoot heeft in zijn eigen vennootschap waarin hij een functie uitoefent. Omdat door het opbouwen van reserves -dus niet uitkeren van inkomsten- de waarde van de aandelen stijgt er zo indirect gezamenlijke beroepsinkomsten zouden worden achtergehouden voor de gemeenschap.

Zie ook:
https://www.tijd.be/netto/hln/hln/wie-k ... 64145.html
"Omdat de aandelen tot het eigen vermogen van uw man behoren, komen de meerwaarden van die aandelen ook toe aan zijn eigen vermogen."

Meer recent (wetswijziging): https://www2.deloitte.com/be/en/pages/a ... rs%20eigen.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

wanton
Berichten: 10079
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#27 , 23 aug 2020 11:41

Even recapituleren - na verdere raadpleging: huwelijk zonder gemeenschappelijke kinderen. Geërfde bedragen worden idd beschouwd als behorende tot eigen vermogen.
Algemeen advies : vermits gemeenschap naar langstlevende gaat, maakt TS een testament over zijn eigen vermogen, wie de begunstigde wordt. Voor de woning : geen probleem want genoteerd bij de administratie. Voor gelden en effecten = Specifiek te vermelden wat, wanneer en van wie geërfd. Komt in nalatenschap voor huidige waarde, want dividenden zijn gemeenschap. Dus zelf herkomst bewijzen, want moeilijke samenwerking tussen Vlabel en vroegere federale diensten.
Te onthouden : LLE bekomt vruchtgebruik op alles tenzij anders vermeld. Niet voor gezinswoning.
Best u laten bijstaan door notaris-specialist, vb. Spruyt.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”