Familieruzie over verkoop ouderlijk huis

sunflower13
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

Familieruzie over verkoop ouderlijk huis

#1 , 27 sep 2020 10:30

Ik zit in een ingewikkelde familieruzie.
Korte schets : mijn vader is 87 die nog in het ouderlijk huis woont. Mijn moeder is overleden. Ik heb nog 1 broer. Sinds vorig jaar is mijn broer (en zijn gezin) aan het proberen om mijn vader zijn huis te verkopen met allerlei excuses (excuses die voor de buitenstaander als perfect aanvaardbaar klinken). Vorig jaar is het tot een escalatie gekomen nadat ik bedreigd werd door de zoon van mijn broer (18) dat als ik de verkoopsovereenkomst niet zou tekenen, hij me zou aangeven bij de politie voor domiciliefraude (ik had op dat moment mijn adres nog bij mijn vader). Mijn vader was van deze aktie enorm geschrokken en heeft daarop besloten om niks meer te verkopen. Hij heeft me dan verteld dat hij eigenlijk nooit wilde verkopen maar dat mijn broer en zijn gezin uit waren op het geld. Aangezien ik in het buitenland woon, had ik geen zicht op de zaken die ondernomen werden. Mijn broer liet me enkel iets weten als er al een beslissing genomen was, mijn mening werd amper gevraagd (en als mijn mening wel gevraagd was, dan moest ik akkoord gaan met wat mijn broer & zijn gezin zeiden). Ditzelfde scenario gebeurde met mijn vader. Ik heb meer dan 1 bewijs dat mijn vader gemanipuleerd wordt. We zijn nu een jaar verder en heel het verhaal begint weer van voorafaan. Vorige dinsdag hadden we een 'bemiddeling' bij de notaris (voor mij was dit via videoconference omdat ik nog steeds in het buitenland ben). Er was helemaal geen sprake van een bemiddeling. Het was een regelrechte afstraffing naar mij toe. Mijn vader liegt nu tegen me. Zo zegt hij bv dat hij nooit gezegd heeft dat hij het huis niet meer ging verkopen (ik heb meerdere bewijzen dat hij dit wel gezegd heeft). Mijn broer en zijn gezin hebben me meermaals mails met bedreigingen, beschuldigingen etc gestuurd. Daar heb ik nooit op geantwoord omdat het zinloos is. Mijn broer is een meester in manipulatie en het is ook nooit zijn schuld als er iets misloopt. Hij heeft vorig jaar 3 weken vastgezeten voor (mogelijke) corruptie bij de politie maar dat moet doodgezwegen worden. Ik vertrouw mijn broer voor geen haar (ook daar heb ik bewijzen voor). Hij moet macht hebben en iedereen moet doen wat hij wilt. Ik kan hier nog wel heel wat meer over schrijven maar mijn vraag is :
1. ik weet dat je niet in onverdeeldheid kan blijven in Belgie. Als het naar de rechtbank gaat, wordt er dan gehoor gegeven aan mijn kant van het verhaal (tot dusver heb ik steeds het antwoord gekregen dat het mijn vaders wens is dat het huis verkocht wordt. )
2. enig idee hoelang de procedure om uit onverdeeldheid te treden zou duren?
3. kan ik ergens terecht om proberen aan te tonen dat mijn broer geen eerlijk persoon is en dat ik niet wil dat hij zich bezighoudt met mijn vader zijn financiele middelen (ook daar krijg ik geen zicht op)
4. alle raad is meer dan welkom. Ik ga hieraan kapot.
Sorry als het verhaal verwarrend overkomt, maar zo is het momenteel in mijn hoofd. Een en al verwarring, ongeloof, en pijn.
Dank bij voorbaat.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 27 sep 2020 11:08

Eerst dit : deze situatie is geen onverdeeldheid. Vader bezit nog het volledig vruchtgebruik van de woning. Dat is heilig in dit land. Hij kan niet verplicht worden door de blote eigenaars om te verkopen.
Bij een eventuele verkoop moet zeker rekening gehouden worden met de verdere huisvesting van vader. Hoe wordt dat geregeld? Home, huur, ...?
Misschien toch eens met een notaris gaan praten!
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Sirkii
Berichten: 5819

#3 , 27 sep 2020 11:19

Zolang jij niet tekent kan het huis enkel verkocht worden door gedwongen verkoop via de rechtbank. De notaris zal je uw deel wel bezorgen.

Waarom staat uw domicilie nog bij uw vader als je permanent in t buitenland verblijft? Regel dit. Domiciliefraude kan je zuur oprispen als er achteraangegaan wordt.

Reclame

jef007
Berichten: 1738

#4 , 27 sep 2020 11:59

als je stopt met uw domiciliefraude , dan sta je sterker!

sunflower13
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#5 , 27 sep 2020 13:25

Mijn domicilefraude??? Wat een antwoord is dat nu?

bosprocureur
Berichten: 7054

#6 , 27 sep 2020 14:40

Een antwoord dat nagenoeg volledig in lijn ligt met hetgeen u als gegevens verstrekt.
Staat uw domicilie intussen waar u woont, of in elk geval niet meer bij uw vader ?

sunflower13
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#7 , 27 sep 2020 16:59

"ik had op dat moment mijn adres nog bij mijn vader". HAD!
Ik weet sinds vorig jaar ook via verschillende advocaten en politie dat er helemaal geen sprake was van fraude! Dit was een puur dreigement.
Mijn vraag gaat trouwens daar ook niet over. Dat was een vb van de dreigementen die ik krijg. Ik vind het spijtig dat dat ene zinnetje eruit gepikt wordt terwijl ik op mijn vragen geen antwoord krijg.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#8 , 27 sep 2020 17:55

Uiteraard speelt mee of u er al of niet gedomicilieerd was. Dat geeft u bepaalde rechten mogelijk als huurder.
Kan dus zijn dat andere familieleden dat als een bezwarend element aanzien hebben.
En uiteraard heeft elk gegeven dat in uw vraag staat zijn belang.

PS Politie heeft zich niet uit te spreken over al of niet fraude... en gezien wij niet alle elementen kenden - uw innerlijke redenen die u niet verder uitlegt - kunnen we daar dan ook niets over zeggen. Alleen dat een adres op een plaats waar u niet werkelijk verblijft (behoudens de wettelijke mogelijkheden ) vb referentieadres - gevangenis - ziekenhuis- detachering militairen en politie in buitenland enz.

Evi (Odos)
Berichten: 363
Juridisch actief: Ja
Locatie: Vlaanderen
Contacteer: Website Facebook Twitter

#9 , 28 sep 2020 18:22

Is uw vader nog bekwaam om zijn financiën te beheren? Zo niet, zou ik zo snel mogelijk de procedure opstarten om een bewindvoerder aan te stellen. Gezien de onenigheden tussen u en uw broer bij voorkeur een derde.

Het gesprek bij de notaris was geen bemiddeling zegt u. Misschien een echte bemiddeling voorstellen? Bij een erkend bemiddelaar (dat kan een notaris zijn, maar hoeft niet).

Oprechte vraag/geen kritiek: wat is uw bezwaar tegen de verkoop?
Odos vzw - Ouders die opnieuw starten
Familiale bemiddeling en juridisch advies bij scheiding, overlijden en nieuw samengesteld gezin.
Alle verhalen en vragen welkom in de besloten facebookgroep www.facebook.com/groups/odosvzw

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”