tak 21 - aangifte nalatenschap

marian65
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

tak 21 - aangifte nalatenschap

#1 , 11 jan 2021 10:49

Bij fiscaal vermogen is er een paragraaf waarin staat : "er is een uitkering naar aanleiding van de erflater of er was een uitkering binnen drie jaar voor het overlijden van de erflater.
Mijn moeder die vorige maand overleden is, had tak 21 contracten die op vervaldatum waren in de loop van 2019 en dus aan haar uitbetaald werden ( zij was verzekerde en begunstigde bij leven). Moeten deze uitbetalingen vermeld worden onder bovenstaande paragraaf van de aangifte nalatenschap ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sirkii
Berichten: 5819

#2 , 11 jan 2021 12:09

De uitbetaling deed haar roerend vermogen stijgen. Het toyale roerende vermogen moet aangegeven worden. De bank(en) waar ze rekeningen had bezorgen je hiervoor attesten op afgifte van de akte/attest van overlijden.

Als uw moeder minder dan 3 jaar voor haar overlijden schenkingen gedaan heeft waarop geen registratierechten betaald werden dan moeten die aangegeven worden om er successie op te betalen.

Gaby P
Berichten: 401
Juridisch actief: Nee

#3 , 11 jan 2021 13:09

Als uw moeder verzekeringnemer, "verzekerd hoofd" en begunstigde op eindvervaldag was in 2019,
dan is er geen sprake van "fiscaal vermogen". Dat contract was géén "beding ten gunste van een derde".
De rubriek "fiscaal vermogen" is er enkel voor wat geen "burgerlijk vermogen" is.

U moet die levensverzekeringen niet vermelden bij fiscaal vermogen noch bij het actief van de nalatenschap.

U moet ze wel vermelden in de rubriek "Wettelijk vermoeden van eigendom". En aantonen wat er met dat geld gebeurd is: staat het nog op een rekening? Is het opgeleefd? Is het weggeschonken? Is het herbelegd?
Als uw "uitleg" aangenomen wordt, wordt er niets bijbelast. Als het geld echter spoorloos verdwenen zou zijn sindsdien, moet de fiscus het bij het actief van de nalatenschap bijtellen.

--------------

Laat het weten als uw moeder getrouwd was op datum van overlijden met een gemeenschap van goederen; dan zijn er complicaties.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”