Zus bevoordeeld

Belle9
Topic Starter
Berichten: 3

Zus bevoordeeld

#1 , 24 jan 2010 22:00

Ik heb een lange vraag:

Mijn vader heeft al enkele jaren een slechte gezondheid. Hij werkt ook niet meer. In april ongeveer hebben ze besloten te scheiden. Mijn verstandhouding met mijn moeder is altijd goed geweest, tot ongeveer die tijd. Sindsdien wordt mijn zus hard voortgetrokken.
Mijn moeder heeft enkele eigendommen:
- het "ouderlijk" huis.
- naast het ouderlijk huis is een klein huisje dat verhuurd wordt
- een tweewoonst met heel wat grond (wordt ook verhuurd)
- en een huis dat ze gekregen heeft van haar vader (haar vader woont er nog in)

In december ben ik te weten gekomen dat het derde (die tweewoonst) verkocht is, achter mijn rug, aan mijn zus en haar vriend. Hierop hebben ze ook nog eens 20 000 euro "korting" gekregen (het was meer geschat dan het verkocht is). Mijn zus heeft dan ook nog eens 60 000 euro terug gekregen van mijn moeder. Ik zou ook 60 000 euro moeten krijgen, maar dan van mijn vader! Hij heeft dit geld ondertussen in obligaties gezet! Ondertussen strijken ze ook nog eens de huren op van die twee huizen (1 200 euro) Het is zo in de akte geschreven dat mijn zus en haar vriend eigenaars zijn. Ze zijn noch gehuwd, noch wettelijk samenwonend. Ze hebben (nog) geen enkele juridische band. Zij studeert nog, hij werkt. In de akte staat ook vermeld dat zij die 60 000 euro heeft teruggekregen.

Los daarvan, ik had van mijn grootvader 10 000 euro gekregen. Het stond op een effectenrekening (aandelen), mijn moeder had volmacht over die rekening. Toch was ze nog snel genoeg en heeft ze die 10 000 euro van mijn rekening gehaald en naar haar rekening gezet. Die volmacht wou ik eerder afzeggen toen ik van bank veranderd was, maar de bank beweerde dat dit nog niet ging tot ik fatsoenlijk van bank veranderd was (dus na twee-tal dagen, op die twee dagen is dit dus gebeurd). Ook is het document van de volmacht op mijn 18de verjaardag ondertekend door mij, uiteraard. Maar, op een zondag.

Ik vraag me af of ik hier allemaal iets aan kan doen?

Hartelijk dank voor heel het verhaal te lezen.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 26 jan 2010 11:29

Uw moeder is tijdens haar leven vrij over haar EIGEN vermogen te beschikken.

Bij haar overlijden geldt echter :
“Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts één kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat....Art.920.Beschikkingen, hetzij onder de levenden, hetzij ter zake des doods, die het beschikbaar gedeelte overschrijden, kunnen na het openvallen van de erfenis tot dat gedeelte ingekort worden.”(Burgerlijk Wetboek).

‘De giften’ omvat ook de onrechtstreekse giften,zoals korting,teruggave,huur,enz.

“Art.1984.Lastgeving of volmacht is een handeling,waarbij een persoon aan een ander de macht geeft om iets voor de lastgever en in zijn naam te doen...Art.1993.Ieder lasthebber is gehouden rekenschap te geven van de uitvoering van zijn opdracht,en aan de lastgever verantwoording te doen van al hetgeen hij krachtens zijn volmacht ontvangen heeft...Art.2003.Lastgeving eindigt...Door de dood...van de lastgever...”(Burgerlijk Wetboek).

U kan als lastgever van uw moeder,lasthebber, eisen dat ze rekenschap geeft van de uitvoering van haar opdracht en verantwoording doet van al hetgeen zij krachtens haar volmacht ontvangen heeft. Zo nodig kan dit gerechtelijk.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”