Erfenis en samenwonend

peeters0904
Topic Starter
Berichten: 2

Erfenis en samenwonend

#1 , 28 sep 2006 11:25

Beste, ik woon 10 jaar samen met mijn vriend. Een jaar geleden heeft deze een deel van zijn familieerfenis gekregen. Deze som geld werd toen op onze gezamelijke rekening geplaatst. Nu wil hij scheiden en eist het volledige bedrag dat hij destijds heeft geerfd. Kan hij dit volledige bedrag opeisen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#2 , 28 sep 2006 12:01

Kan hij dit volledige bedrag opeisen?
YES!

peeters0904
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 28 sep 2006 12:26

Wat dan met de inbreng die ik al die jaren op de rekening heb gezet, of is dit iets volledig anders? Ik denk dan aan bv. aan werkpremies /bonussen die ik heb ingebracht. Kan iemand dit verduidelijken?

Reclame

dieke
Berichten: 1299

#4 , 28 sep 2006 13:57

Ik vrees dat je aan het kortste eind zal trekken. Erfenissen zijn bij mijn weten aparte zaken, apart van al die andere dingen die jij opnoemt. Ook als je gehuwd bent blijft ieder apart rechthebbend op eventuele erfenissen van zijn/haar ouders enz.

HOEWEL... ik meen ook ergens opgevangen te hebben dat dat maar geldt zolang je die erfenis dan niet stort op een gezamenlijke rekening...? Klopt dit? Ik geloof zelfs dat ik dat ergens hier op deze website gelezen heb. Wie helpt me hiermee?

In ieder geval zal je die erfenis en het geld dat jij op die rekening hebt gezet los van elkaar moeten zien. Hoe oneerlijk dat ook kan overkomen, ik vrees dat geld van loon/bonussen en premies sowieso aangenomen zal worden als geld dat heeft gediend voor jullie beiden.

basejumper
Berichten: 5166
Locatie: Diest

#5 , 29 sep 2006 07:57

Dit is een simpele vraag inzake vermogensrecht. Gezien er geen huwelijk is, bestaat er geen gemeenschappelijk vermogen, hoogstens vormen van onverdeeldheid.
Zelfs indien er wel een huwelijk was geweest volgens klassiek wettelijk stelsel had u nog geen poot om op te staan.
Erfenissen behoren tot het eigen vermogen van betrokkene.
Binnen een huwelijk zijn inkomsten gemeenschappelijk vermogen (dus ook bonussen, vakantiegelden enz)
Ook inkomsten van eigen goederen (vb de huur van het vroeger ouderlijk huis) zijn gemeenschappelijk. Allemaal OP VOORWAARDE dat u gehuwd bent.
Gezien jullie samenwonen is er enkel sprake van een impliciet akkoord rond betaling van de "huishoudkosten" via de beroepsinkomsten. Het opent geen rechten op zijn erfenis (dat krijgt je zelfs niet automatisch indien je getrouwd zou zijn)
Het storten op een gemeenschappelijke rekening impliceert geen transfert van de erfenis van het eigen vermogen naar het gemeenschappelijk vermogen. het kan evengoed een tijdelijke "lening" of een even bijspringen zijn.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Wesley
Berichten: 294

#6 , 29 sep 2006 11:17

@ basejumper.

Klopt wat je zegt MAAR, je moet het wel kunnen bewijzen. En dat is niet eenvoudig.

Bewijzen dat het NIET werd aangewend als bijdrage in de lasten van het huwelijk. Het blijft sowieso eigen, maar dan krijg je te maken met vergoedingsrekeningen (vergoeding van GV aan EV). Laat me stellen dat dit ingewikkeld is.

Concreet: gelden uit erfenis ALTIJD op speciefiek daarvoor gecree?rde rekening plaatsen.

TAS
Berichten: 67

#7 , 30 sep 2006 13:28

Wat feitelijk samenwonenden op een gemeenschappelijke rekening plaatsen vormt een onverdeeldheid,onafhankelijk van de herkomst van het geld.

?Art.577-2.?1.Bij ontstentenis van overeenkomsten en van bijzondere bepalingen,wordt de eigendom van een zaak die onverdeeld aan verscheidene personen toebehoort,geregeld als volgt.?2.De onverdeelde aandelen worden vermoed gelijk te zijn??(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Dit vermoeden kan WEERLEGD worden door elke mede-eigenaar.De ?zaak die onverdeeld aan verscheidene personen toebehoort? is het SALDO van de rekening ten tijde van het uit onverdeeldheid treden.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#8 , 30 sep 2006 13:48

Bergen (2e k.) 4 oktober 2004, J.L.M.B. 2006, afl. 23, 990 en http://jlmbi.larcier.be (19 juni 2006), noot M, D.; , Rev. trim. dr. fam. 2005, afl. 3, 885.
Be?indiging van samenleving, vermogensrechtelijke gevolgen
Het feit dat men titularis is van een bankrekening, is slechts een aanwijzing die het mogelijk maakt een feitelijk vermoeden te vestigen. Art. 2279 B.W. is immers niet van toepassing op immateri?le roerende goederen en uit het feit dat men titularis is van de rekening volgt geen bezit met bewijskrachtige gevolgen op het vlak van de eigendom.
Wanneer de fondsen op een bankrekening, waarvan de twee partners van een feitelijk gezin mederekeninghouder zijn, afkomstig zijn van giften vanwege verschillende personen die aangegrepen waren door een zwaar ongeval van een van de partners, moet ervan worden uitgegaan dat de bepalende beweegreden voor deze giften het verlenen van hulp is aan de partner die het slachtoffer van het ongeval is geweest en dat deze partner bijgevolg de enige begunstigde is van deze giften. Hij is bijgevolg de enige eigenaar van de fondsen op de rekening.

scorpioen

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”