#2 , 23 jun 2008 19:18
een vader huwt met een russische dame en na 2 maanden komt de vader te sterven.
Dat was helaas te kort om die prachtige taal te leren.
De vraag die men zich moet stellen:
1) in principe is een schenking steeds als voorschot op erfdeel. Daaruit volgt dat er inbreng moet gebeuren door de begiftigde (het geschonkene moet weer op tafel gelegd worden bij de rest; het geheel vormt dan de erfenis).
Dus ja; Natasha zal er een voordeel aan hebben omdat er méér op tafel zal liggen.
Bemerk dat de termijn van 3 jaar alleen bestaat voor de fiscus; in het echte, civiele leven moeten alle schenkingen bekeken worden, zelfs al zijn ze nog uit de tijd van Brezjnev.
2) als vader echter zou geschonken buiten erfdeel, dan moet men iets anders bekijken. Is door de schenking aan de zoon, de reserve van Natasha aangetast? Zo ja, dan kan ze de inkorting vragen (men knipt een stuk van die vroegere schenking af). Aangezien ze op het minimum is gezet in het testament, is ze altijd benadeeld. Dus ook hier beregrote pech voor de zoon.
3) Een dergelijke levensverzekering wordt NIET als een schenking aanzien als de premies zich "redelijk; normaal; gepast" verhouden tot het vermogen van de overledene. Als er daar dus geen abnormale zaken zijn gebeurd (ik heb al verzekeringen gezien met een éénmalige premie zo duur als een eigen huis), is dat definitief verworven voor de zoon en kan niemand daar zijn klauwen inslaan.
4) Het is U wellicht bekend dat de wet, voor de BURGERLIJKE berekening van haar vruchtgebruik als men dat wil omzetten, er steeds van uit gaat dat Natasha ten minste 20 jaar ouder is dan het oudste kind.