Pagina 1 van 1

Erfrecht en erfrecht 2

Geplaatst: 13 sep 2019 18:39
door Dochter2
Onderwerpen samengevoegd JurecaBe - moderator

Voor zover ik weet worden de begrafeniskosten onder alle erfgenamen verdeeld, overblijvende partner en kinderen.
Bij ons heeft moeder een begrafenisvergoeding ontvangen van de staat. Dit dekt echter niet de hele factuur (maximum bedrag van het bruto laatste pensioen van vader).
Wie betaalt de rest van de factuur? Moeder beweert dat zij niets meer moet betalen aangezien zij de vergoeding ziet als haar eigendom en deel van de betaling waar vader elke maand voor heeft afgegeven tijdens de loopbaan.
Zij beweert dat enkel de kinderen voor de rest van de factuur opdraaien.
Is dit zo? Of wordt zij ook nog geacht haar deel te betalen in de rest die over blijft van de openstaande factuur?

Re: Erfrecht

Geplaatst: 13 sep 2019 19:39
door wanton
De begrafeniskosten zijn eigenlijk ten laste van de nalatenschap. Dus de aanwezige gelden moeten eerst aangewend worden. Ik mag hopen dat uw ouders 10.000 € aan cash/banktegoeden hadden. De helft is van vader. Samen met de begrafenisvergoeding moet dat voldoende zijn.

Re: Erfrecht

Geplaatst: 13 sep 2019 20:58
door Dochter2
Bedankt voor de reactie.
De rekeningen waren echter leeg. Mijn moeder heeft het vruchtgebruik over de woning en de kinderen bezitten de blote eigendom op de woning. Daarnaast heeft moeder door haar huwelijksstelsel recht op het rollend materieel, de inboedel en de hetgeen op de rekeningen nog stond.
Hoe zit het dan juist in elkaar?

Re: Erfrecht

Geplaatst: 14 sep 2019 10:38
door Dochter2
Bedankt voor de toelichting.
Dus als ik het goed begrijp krijgt de moeder geen vrijstelling voor haar te betalen deel in het resterende bedrag na aftrek van de toelage. Toch?

Re: Erfrecht

Geplaatst: 14 sep 2019 10:55
door Dochter2
Ouders niet gescheiden, rekeningen zo goed als leeg (door notaris bevestigd en aangesteld door moeder) door zware ziekenhuiskosten en geen hospitalisatieverzekering en waarschijnlijk ook wanbeheer. Daarnaast wel nog kapitaal van verschillende stuks rollend materieel dat volledig naar de moeder (gemeenschap van goederen) gaat maar nog verkocht dient te worden. De woning komt de kinderen toe in blote eigendom wegens erfenis van Mn grootmoeder naar Mn vader als enig kind.
Begrafenisondernemer werd aangesteld door moeder. Moeder heeft voorlopig geen cash maar wel als het rollend materieel verkocht wordt.

Re: Erfrecht

Geplaatst: 14 sep 2019 16:07
door wanton
Moeder erft pas hetgeen er is - nadat de erfbelasting betaald is. Dus als zij de roerende goederen verwerft, zal zij toch moeten betalen.

Re: Erfrecht

Geplaatst: 14 sep 2019 17:19
door Dochter2
Ok bedankt, ik dacht dit wel maar nu heb ik het zwart op wit.

Erfrecht 2

Geplaatst: 14 sep 2019 17:33
door Dochter2
Vader erft ongeveer 10 jaar geleden huis (oud tankstation en garage, gestopt voor 2006) als enig kind. De tank is onbruikbaar gemaakt, opgevuld met zand en water, van de pomp is niets meer zichtbaar.
Van de notaris weten we dat het bodemonderzoek bij het overlijden van grootmoeder 10 jaar geleden had moeten plaatsvinden met de nodige sanering nadien.
Vader sterft deze zomer. Wij als kinderen erven de blote eigendom op het huis en moeder het vruchtgebruik ervan. Moeder erft al de rest (roerend en inboedel) wegens huwelijkscontract met gemeenschap van goederen.
Wij worden belast met de kosten van het oriënterend bodemonderzoek en alle kosten die daaraan vasthangen.
Moet moeder met het vruchtgebruik mee in de kosten delen van het bodemonderzoek of komt dit enkel toe aan de erfgenamen van de blote eigendom?
Daarnaast, kunnen wij iets ondernemen aangezien de notaris (nu met pensioen) die gebruikt werd bij het overlijden van grootmoeder zijn plicht niet deed, een grove fout maakte en wij nu opgezadeld zitten met kosten die 10jaar geleden ten koste van vader moesten gemaakt worden?

Re: Erfrecht 2

Geplaatst: 15 sep 2019 09:47
door Dochter2
Bedankt voor de toelichting.
Wat ik weet is dat de tank niet door een bodemdeskundige werd opgevuld. Ik vermoed dat ze dit gewoon zelf gedaan hebben.
Uit een eerste bodemattest blijkt dat er wettelijk niets gedaan geweest is.
De tank is niet meer werkende sinds ongeveer de jaren 1965. Meer is er niet geweten.
Offertes zijn reeds aangevraagd voor het oriënterend bodemonderzoek en bij Bofas wordt ook een aanvraag ingediend.
Voor wie zijn de kosten hiervan? Erfgenamen vd blote eigendom of ook voor moeder met het vruchtgebruik?
Wat als deze kosten niet betaald kunnen worden? Uiteindelijk heeft moeder het recht in het huis te blijven tot zij de wereld verlaat.

Re: Erfrecht 2

Geplaatst: 15 sep 2019 09:50
door Dochter2
Ik had het gedeelte met de link over de kosten voor het vruchtgebruik over het hoofd gezien. Dus moeder moet niet delen in de kosten vermoed ik.

Re: Erfrecht en erfrecht 2

Geplaatst: 16 sep 2019 10:29
door Dochter2
Welke oplossing bestaat er wanneer de kosten ivm het bodemonderzoek en de sanering zo hoog zouden oplopen en wij als erfgenamen deze niet kunnen dragen?
In principe kan moeder weigeren om het huis te verlaten wegens het vruchtgebruik.