Erfenis van Overleden oom met verdeling onder neven en nicht

Dirk99
Topic Starter
Berichten: 1

Erfenis van Overleden oom met verdeling onder neven en nicht

#1 , 09 jul 2008 20:36

Goede dag
Een oom in de familie is komen te sterven en zijn echtgenote leeft nog. Het onroerden goed staat op zijn naam en tante heeft daar het successierecht over. Oom en tante hadden geen kinderen en hun ouders zijn ook al gestorven. De 2 broers en 1 zus van de oom zijn ook gestorven. 1 Broer had 1 dochter de andere broer had 2 zonen en 1 dochter en de zus had 3 zonen en 3 dochters. Alle neven en nichten zijn nog in leven.
We worden nu geacht de successierechten over het onroerend goed te betalen.Bij het bezoek aan de notaris zijn we wel wat wijzer geworden maar zittten toch nog met wat vragen.
1) Indien iemand van de 10 de erfenis verwerpt wat gebeurt er dan met zijn/haar deel.
2)Indien het huis na 2 jaar verkocht wordt moet het geld dan nog op een rekening blijven staan waarvan Tante kan beschikken over de rente.
3)Kan men bij de fiscus uitstel krijgen van het betalen van de successierechten ,zonder hiervor een boete te krijgen,en mits betaling van Rente , en zo ja wat is het renteperentage.

Ik zie graag een reactei tegemoet

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 10 jul 2008 18:46

Blijkbaar heeft oom dus geen testament gemaakt in het voordeel van zijn echtgenote, want de zijverwanten erven de blote eigendom van zijn eigen vermogen (en blijkbaar zit er dus een huis in dat eigen vermogen).

Zijn vrouw zal het moeten stellen met het vruchtgebruik zolang ze leeft, maar dat is het interessantste stuk van een goed.

De neven en nichten erven (1/3 + 3keer1/9 + 6keer1/18).
Zij moeten inderdaad de successierechten betalen op de blote eigendom (en toch krijgen ze "niets"; dat is dezelfde situatie als die van de kinderen wiens moeder nog zou leven).

Als iemand verwerpt?
Als het dat enig kind is: de anderen erven dan 3keer1/6 + 3keer1/6.
Als het één van de anderen is: bvb. 1/3 + 2keer1/6 + 6keer1/18
of bvb. 1/3 + 3keer1/9 + 5keer1/15.
Aan de successierechten verandert dat niets (als er 9 zouden verwerpen, dan nog zou die éne evenveel betalen alsof ze alle tien zouden aanvaarden).

Zolang er 1 persoon in die generatie aanvaardt, komen de kinderen van die generatie er niet aan te pas.

Als U allemaal samen het huis verkoopt, kunt U ofwel:
- het geld laten bestaan en de rente aan de weduwe doen toekomen
- ofwel haar vruchtgebruik omzetten tegen een % in de waarde. Het geld wordt dan verdeeld (evt. koopt iemand de anderen uit; eventueel blijven enkelen onverdeelde eigenaar).

Als U het huis te koop stelt KAN de ontvanger U uitstel geven tot na de verkoop.

Zoniet kunt U artikel 79 WS doen toepassen maar dat wordt ZOOOO zelden gebruikt dat ik het alleen op verzoek ga uitleggen.

De interest is sowieso 7% per jaar (en dat verklaart de vorige alinea).

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 11 jul 2008 12:28

Was het onroerend goed eigen vermogen van de erflater dan geldt bij ontbreken van testament en huwelijkscontract : “Art.745bis...Wanneer de overledene andere erfgerechtigden achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot de volle eigendom van het deel van de eerststervende in het gemeenschappelijk vermogen en het vruchtgebruik van diens eigen vermogen...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

De blote eigendom wordt dan vererfd volgens “Art.750.Bij vooroverlijden van vader en moeder van een persoon die zonder nakomelingschap gestorven is, worden zijn broeders en zusters of hun afstammelingen tot de nalatenschap geroepen, met uitsluiting van de bloedverwanten in de opgaande lijn en van de overige bloedverwanten in de zijlijn.Zij erven ofwel uit eigen hoofde, ofwel bij plaatsvervulling...”(B.W.).

“Art.786.Het aandeel van hem die de nalatenschap verwerpt, komt door aanwas ten goede aan zijn medeërfgenamen; indien hij alleen is in zijn graad, vervalt het aan de volgende graad.”(B.W.).

Bij verkoop van het huis dient de koopsom op een geblokkeerde rekening geplaatst waarvan de langstlevende echtgenote enkel het vruchtgebruik(=intrest) heeft.Er kan anders overeengekomen worden.

“Art.79.De erfgenaam, legataris of begiftigde die een goed in blote eigendom uit de nalatenschap van een Rijksinwoner verkrijgt, mag de betaling van het wegens dit goed verschuldigde successierecht uitstellen totdat het vruchtgebruik door het afsterven van de vruchtgebruiker of door het verstrijken van de termijn te niet gaat, mits, op zijn kosten, een voldoende waarborg te stellen.In dit geval, moet de belanghebbende zich ertoe verbinden, als belasting, boven het recht verevend op de waarde van de blote eigendom ten dage van het openvallen van de nalatenschap, een forfaitaire som te betalen gelijk aan de jaarlijkse interest van dit recht, vermenigvuldigd met het aantal jaren dat tot grondslag gediend heeft voor de berekening van de waarde van het vruchtgebruik, zulks overeenkomstig artikel 21; de rentevoet van de in aanmerking te nemen interest is die vastgesteld in burgerlijke zaken ten dage van het overlijden.”(Wetboek Successierechten 31 maart 1936).

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”